Η μάχη της Τουρκίας: Μουχαρέμ Ιντσέ εναντίον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μουχαρέμ Ιντσέ αποτελεί την επιλογή της τουρκικής αντιπολίτευσης απέναντι στον αρχηγό του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου

Η μάχη της Τουρκίας: Μουχαρέμ Ιντσέ εναντίον Ταγίπ Ερντογάν

"Ok yaydan çıktı", δηλαδή "Ο κύβος ερρίφθη" τουρκιστί: ο 54χρονος βουλευτής Μουχαρέμ Ιντσέ είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Ο Ιντσέ, σημαντικό στέλεχος του CHP και δεινός ρήτορας ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν, κατάφερε κι υπερκέρασε τον έτερο (φερόμενο ως) συνυποψήφιο του από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ταυτόχρονα, ο Ιντσέ, ο οποίος έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός φυσικής και χημείας, εμφανίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως η μοναδική ελπίδα που μπορεί να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα γύρω από τον μεγαλύτερο σχηματισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Με την άδεια του Θεού και τη βούληση του έθνους, στις 24 Ιουνίου θα εκλεγώ πρόεδρος», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα ο 54χρονος πολιτικός, ο οποίος -όπως αναμενόταν- δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα είναι «πρόεδρος όλων» και «αμερόληπτος».

Μάλιστα, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, και προκειμένου να υπογραμμίσει τη δήλωσή του, αφαίρεσε το σήμα του CHP που είχε στο σακάκι του και το αντικατέστησε με μια τουρκική σημαία!

Επιλογή στρατηγικής σημασίας

Με την επιλογή αυτή, το CHP θέλει να πολεμήσει τον Ερντογάν σε ένα πεδίο που εκείνος αγαπά και το οποίο συμβάλλει πολύ στη δημοτικότητά του στην Τουρκία: εκείνο των ρητορικών "κονταροχτυπημάτων".

Ο Ιντσέ φημίζεται πράγματι για το φλογερό στυλ και τους πύρνινους λόγους του, χαρακτηριστικά τα οποία τον έχουν καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια ως έναν από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Σε μια από τις διασημότερες ομιλίες του, είχε δηλώσει πως, αν εκλεγόταν μια μέρα αρχηγός του κράτους, θα πωλούσε το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο που ο Ερντογάν έβαλε να κατασκευάσουν για τον ίδιο στην Άγκυρα.

Προεκλογικά "μπαξίσια" από τον Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο "Σουλτάνος", βλέποντας και τα ποσοστά δημοφιλίας του να μην βρίσκονται... στα ουράνια, επιδίδεται σε μικροπολιτικές κινήσεις, όπως φθηνές προεκλογικές υποσχέσεις που κανείς -πλην των φανατικών του οπαδών- δεν παίρνει στα σοβαρά, ειδικά αναλογιζόμενος την δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

«Επί μήνες, προσπαθεί να καταστήσει σαφές στους συμπατριώτες του πόσο καλή είναι η πατρίδα και η ευημερία τους. Έχει ενορχηστρώσει μια οικονομική άνθηση και παρεμβαίνει ειδικά στη νομισματική πολιτική της χώρας. Και επειδή, λόγω του αμείλικτου πληθωρισμού και του υψηλού ποσοστού ανεργίας, δεν είναι κάθε Τούρκος πεπεισμένος για την αύξηση της ευημερίας, τώρα διανέμει γενναιόδωρα δώρα στους ψηφοφόρους» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, έβαλε σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο κινήτρων. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν σε δυο δόσεις από 1.000 λίρες (περίπου 200 ευρώ). Περίπου δώδεκα εκατομμύρια Τούρκοι σύντομα θα λάβουν δύο επιταγές ταχυδρομικώς, η πρώτη εκ των οποίων θα φτάσει μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Δεν θα είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι ευχαριστημένοι. Το πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων περιλαμβάνει και άλλα οφέλη, όπως η ακύρωση φορολογικών οφειλών ή ποινών. Η Die Welt υπολογίζει ότι τα προεκλογικά δώρα θα κοστίζουν στη χώρα περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η Άγκυρα δεν έχει στην πραγματικότητα.

Το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, φαίνεται από την αντίδραση της Standard & Poor's (S&P), η οποία λίγες ώρες μετά το ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας ακόμη περισσότερο, στον λεγόμενο τομέα των «σκουπιδιών». Η επεκτατική οικονομική πολιτική του Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβεί στις 24 του Ιούνη, εν αναμονή των τοπικών εκλογών του χρόνου.

Η λίρα έχασε σχεδόν το 2%, αναφέρει σε ρεπορτάζ μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt. H ισοτιμία έναντι του δολαρίου είναι 4,18 λίρες για ένα δολάριο και πέντε λίρες για ένα ευρώ. Η αγορά ομολόγων υπέστη επίσης καθίζηση. Η απόδοση των δεκαετών τουρκικών ομολόγων έφθασε στο 12,56%.

«Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο υψηλός πληθωρισμός θα αυξήσουν τους κινδύνους για την οικονομία» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Επιπλέον, η υποτίμηση του νομίσματος αποτελεί απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Με την πτώση της τουρκικής λίρας, θα είναι δύσκολο για τις εταιρείες να αποπληρώσουν το χρέος που έχουν σε ξένα νομίσματα. Αυτό θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος, το 40% του οποίου είναι σε άλλα νομίσματα».

«Το εξωτερικό χρέος του κράτους, των ιδιωτικών νοικοκυριών και των εταιρειών έχει αυξηθεί σχεδόν δέκα φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια , αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της οικονομικής παραγωγής, και η τάση αυξάνεται. Επειδή η χώρα ζει σήμερα πέρα ​​από τις δυνατότητές της. Αυτό είναι εμφανές στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφθασε σχεδόν το 6% της οικονομικής παραγωγής. Σημαντικά περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες εισάγονται από ό, τι εξάγονται» γράφει από την πλευρά της η Die Welt. Η χώρα είναι ευάλωτη σε κραδασμούς. Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου ευθύνεται επίσης για το τεράστιο έλλειμμα, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ξένο κεφάλαιο. Αλλά αν οι επενδυτές παραμείνουν μακριά, απειλείται μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε επίσης για την εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο. «Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας την καθιστά ευάλωτη σε ένα σοκ», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Η υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να καταστήσει το χρέος δυσβάσταχτο. Η S & P αναφέρει την τεταμένη σχέση της Τουρκίας με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους ως παράγοντα κινδύνου. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στις συστημικες τράπεζες, καθιστώντας δυσχερέστερες τις ξένες ταμειακές ροές στις οποίες στηρίζεται η χώρα. Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πολιτών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά περαιτέρω τις σχέσεις με την Ευρώπη.

«Η χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας», γράφουν οι αναλυτές της S & P. Τους τελευταίους μήνες, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει από τα αποθεματικά τους, τα ομόλογα της Τουρκίας.

Oι δημοσκοπήσεις

Αλλωστε, στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, φαίνεται ότι ο κόσμος αντιδρά στα προεκλογικά... μπαξίσια που δίνει η τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή τα αποτελέσματα θα ήταν:

Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: 12.8%
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%

Μάλιστα, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες κι ένα -ακραίο- σενάριο ακύρωσης των εκλογών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η οποία επικαλείται αναλυτές και δημοσκόποι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.

Το φάντασμα του Γκιουλέν στις εκλογές

Να διερευνηθεί πιθανή υποστήριξη υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου από το εκτός νόμου δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε την Πέμπτη ο ηγέτης του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ακροδεξιός πολιτικός και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να διερευνήσουν αν το δίκτυο Γκιουλέν βοήθησε υποψηφίους να συγκεντρώσουν υπογραφές πολιτών, ώστε να τους δοθεί το πράσινο φως από την κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Η εκλογική νομοθεσία επιτρέπει την ανάδειξη προεδρικών υποψηφίων είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος είτε από τουλάχιστον 100.000 πολίτες. Η χθεσινή κίνηση του Μπαχτσελί στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αποχώρησε την περυσινή χρονιά από το ΜΗΡ και σήμερα εμφανίζεται ως η πιο απειλητική αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Η Ακσενέρ διέθετε τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που χρειαζόταν για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της, προτίμησε όμως να συγκεντρώσει υπογραφές, καθώς οι εν λόγω βουλευτές είχαν «παραχωρηθεί» από το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης από τον ηγέτη του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το δίκτυο Γκιουλέν έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου του 2016. Με δεδομένο ότι ο Μπαχτσελί λειτούργησε ως προπομπός του Ερντογάν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η χθεσινή πρωτοβουλία του προοιωνίζεται αυταρχικά μέτρα εναντίον της Ακσενέρ ή και άλλων υποψηφίων.

Σε συνεδρίασή της, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (316 βουλευτές) αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει τον Ταγίπ Ερντογάν υποψήφιο, όπως και αναμενόταν. Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τον Ερντογάν «προστάτη όλων των καταπιεσμένων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 12:53

Οργή Ερντογάν για το "απαγορευτικό" από την ΕΕ: "Να διορθωθεί γρήγορα το λάθος" απαιτεί η Τουρκία

Απογοήτευση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Άγκυρας από τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ. "Πολιτική απόφαση", εκτίμησε ο πρόεδρος Ερντογάν.

ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ 30 Ιουν 2020 | 12:56

Λουκέτο σε Πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Νταβούτογλου βάζει ο "σουλτάνος" Ερντογάν

Ο Ερντογάν έκλεισε το Πανεπιστήμιο Σεχίρ που είχε ιδρύσει μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου που αποσκίρτησε από το κόμμα του.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ 30 Ιουν 2020 | 11:18

Το CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν του τηλεφωνούσε 2 φορές την εβδομάδα, τον είχε του χεριού του

Ο Ερντογάν παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και τηλεφωνούσε απευθείας στον Τραμπ.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 29 Ιουν 2020 | 21:34

Ικανοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 27 Ιουν 2020 | 08:16

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο - Πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης

Το επόμενο βήμα πλέον ανήκει στην Άγκυρα που καλείται να αποδείξει πως επιθυμεί την αποκλιμάκωση με την χώρα μας, σταματώντας τις προκλήσεις και τις συνεχείς απειλές.

26 Ιουν 2020 | 19:41

Τι λέει η Άγκυρα για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ποια ήταν η ατζέντα και τι συμφωνήθηκε

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας για τη συνομιλία

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ 24 Ιουν 2020 | 20:50

Του φταίνε όλοι του Ερντογάν: Στο "σκαμνί" δημοσιογράφοι για τους θανάτους αξιωματικών της MIT στη Λιβύη

Mε την κατηγορία ότι αποκάλυψαν κρατικά μυστικά κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη των θανάτων μελών των τουρκικών μυστικών πληροφοριών.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ 22 Ιουν 2020 | 12:36

Ζητάει και τα ρέστα πάλι ο Ερντογάν: Απάνθρωπες οι εικόνες με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα

Έκανε λόγο για "απάνθρωπες εικόνες" στα ελληνοτουρικά σύνορα που δείχνουν πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ 19 Ιουν 2020 | 14:43

Ανάλυση Κώστα Ράπτη: Γιατί εντείνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αφορμώνται από την λιβυκή κρίση αλλά δεν εξηγούνται με αποκλειστικά αναφορά σε αυτήν.

ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ 18 Ιουν 2020 | 19:07

DW: Ο Ερντογάν σε ρότα σύγκρουσης με τους πάντες

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εποφθαλμιά η Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο έχοντας προκαλέσει τη μήνη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, τονίζει η DW.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 14 Ιουν 2020 | 17:52

Ανεβάζει τους τόνους ο Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

"Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους", δήλωσε.

212.326 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 04 Ιουλ 2020 | 21:38

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως - Ανήσυχος ο ΠΟΥ

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 19:11

Η Ολλανδία γίνεται η δεύτερη χώρα της ΕΕ που δεν θα αναγράφει το φύλο στις ταυτότητες

Την είδηση υποδέχτηκαν ιδιαιτέρως θετικά οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.