Η Μεγάλη Βρετανία κερδίζει το στοίχημα: Τη Δευτέρα πιάνει το όριο της ανοσίας της αγέλης

Μέχρι 12 Απριλίου, το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει αντισώματα- Θα υπάρχει ανοσία αγέλης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Λονδίνο «στραγγαλίζει» τη Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να περάσει το όριο για την ανοσίας της αγέλης έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με ειδικούς του University College London, καθώς σχεδόν τρεις στους τέσσερις κατοίκους της χώρας θα διαθέτουν αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με δυναμικό μοντέλο, που επεξεργάστηκαν επιστήμονες του University College London (UCL), το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει μέχρι τις 12 Απριλίου προστατευτικά αντισώματα κατά της Covid-19.

Στην ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα οι βρετανικές Αρχές έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα λιανεμπορίου, εστιατόρια, πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στις 30 Μαρτίου έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας αποκάλυψε ότι το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα μέχρις τα μέσα του ίδιου μήνα, έναντι 50,8% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Από τότε άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν πλέον αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.

"Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία", δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, συμπληρώνοντας ότι:

"Βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης". Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έρχονται μετά τις αναφορές περί μείωσης πάνω από το μισό σ’ έναν μήνα των κρουσμάτων του κορονοϊού σε κάθε ηλικιακή ομάδα στη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η ανοσία της αγέλης

Λονδίνο


Ανοσία αγέλης είναι μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων είτε μέσω εμβολιασμού, παρέχοντας έτσι έναν βαθμό προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα.

Σε έναν πληθυσμό, στον οποίο μεγάλο ποσοστό ατόμων διαθέτει ανοσία, δεν είναι δηλαδή πιθανό να συμβάλει στη μετάδοση των νόσων, οι αλυσίδες μόλυνσης είναι πιο πιθανό να διαταραχθούν, γεγονός που είτε σταματά είτε επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των ατόμων με ανοσία σε μια κοινότητα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα τα μη άνοσα άτομα να έλθουν σε επαφή με μολυσματικό, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των μη ανοσοποιημένων ατόμων από τη μόλυνση, αναφέρει η Wikipedia.

Τα άτομα μπορούν να γίνουν άνοσα με ανάρρωση από προηγούμενη μόλυνση ή με εμβολιασμό. Μερικά άτομα δεν μπορούν να γίνουν άνοσα για ιατρικούς λόγους, όπως ανοσοανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή, και γι 'αυτή την ομάδα η ανοσία αγέλης είναι σημαντική μέθοδος προστασίας.

Μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο, η ανοσία αγέλης σταδιακά εξαλείφει μια ασθένεια από έναν πληθυσμό. Αυτή η εξάλειψη, εάν επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων στο μηδέν, που ονομάζεται εξάλειψη. Η ανοσία αγέλης που δημιουργήθηκε μέσω εμβολιασμού συνέβαλε στην ολοκληρωτική εξάλειψη της ευλογιάς το 1977 και συνέβαλε στη μείωση της συχνότητας άλλων ασθενειών.

Η ανοσία αγέλης δεν βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ασθένειες, αλλά μόνο σε όσες είναι μεταδοτικές, που μπορούν δηλαδή να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο. Ο τέτανος, για παράδειγμα, είναι μολυσματικός αλλά όχι μεταδοτικός, επομένως δεν ισχύει η ανοσία αγέλης.

Η ανοσία αγέλης αναγνωρίστηκε ως φυσικό φαινόμενο στη δεκαετία του 1930, όταν παρατηρήθηκε ότι αφού ένας σημαντικός αριθμός παιδιών είχαν γίνει άνοσα στην ιλαρά, ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώνονταν προσωρινά μεταξύ των ευάλωτων παιδιών. Ο μαζικός εμβολιασμός για την πρόκληση ανοσίας αγέλης έχει γίνει έκτοτε συνήθης πρακτική και αποδείχθηκε επιτυχής στην πρόληψη της εξάπλωσης πολλών μολυσματικών ασθενειών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανέσχεσε την ανοσία αγέλης, επιτρέποντας σε ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν, να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε κοινότητες με ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 18 Απρ 2021 | 09:19

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου - Τι λένε οι φορείς του κλάδου- Επίσημα ανοίγει στις 14η Μαΐου

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι - Στους 837 ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313.444 κρούσματα και 9.397 θάνατοι.

ΡΕΚΟΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Απρ 2021 | 17:15

Το σχέδιο "έξοδος" των Ιταλών: Ελεύθερες μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εσωτερικό πιστοποιητικό για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 14:46

Μανώλης Κέλλης: Με self test η έξοδος του Πάσχα - Το επόμενο κύμα θα είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

"Είναι δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μην πάνε στα χωριά τους. Αλλά αν μετακινηθούν, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε εξωτερικούς χώρους" τόνισε ο κ. Κέλλης.

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ 17 Απρ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα "δείχνει" έρευνα του ΑΠΘ

"Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση" τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.