Follow us

Η μεγαλύτερη χιονοκάλυψη των τελευταίων 56 ετών στο Βόρειο Ημισφαίριο - Τι σημαίνει για τον φετινό χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η χιονοκάλυψη αγγίζει τα 41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυξήθηκε απότομα - Το φαινόμενο Albedo, ο Σιβηρικός Αντικυκλώνας και η ανατροπή των προβλέψεων για ήπιο χειμώνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H μεγαλύτερη έκταση χιονιού των τελευταίων 56 ετών σημειώνεται φέτος στο Βόρειο Ημισφαίριο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο forecastweather.gr, η χιονοκάλυψη αγγίζει τα 41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυξήθηκε απότομα, ειδικά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ήδη στη Βόρεια Αμερική, η έκταση του χιονιού στα τέλη Νοεμβρίου είναι αρκετά πιο νότια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά στην Ευρασία, υπάρχουν εξίσου τεράστιες εκτάσεις οι οποίες έχουν καλυφθεί από χιόνι φτάνοντας έως τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Φινλανδίας, η συνολική μάζα χιονιού στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1982-2012.

Η μεγαλύτερη χιονοκάλυψη των τελευταίων 56 ετών στο Βόρειο Ημισφαίριο - Τι σημαίνει για τον φετινό χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αυτή η τόσο σημαντική έκταση χιονιού στο Βόρειο Ημισφαίριο πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό δείκτη για το πώς ενδεχομένως θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Διαβάστε Επίσης

Λευκαύγεια: Τι είναι το φαινόμενο Albedo

Σίγουρα πάντως θα συμβάλλει ως ένα σημαντικό βαθμό στην επέκταση των χειμερινών συνθηκών στο Βόρειο Ημισφαίριο λόγω και του φαινομένου Albedo (Λευκαύγεια) και της εκπομπής ακτινοβολίας τη νύχτα.

Το Albedo ορίζεται ως κλάσμα του φωτός που αντανακλάται από ένα σώμα ή μία επιφάνεια. Κατά μέσο όρο, η Γη αντανακλά το 30% της ηλιακής ακτινοβολίας, όμως όταν υπάρχει εκτεταμένη χιονοκάλυψη στο έδαφος, αυτή η τιμή σχεδόν τριπλασιάζεται φτάνοντας ακόμα και στο 100%.

2

Η λευκαύγεια του φρέσκου χιονιού θα μπορούσε να αντανακλά πίσω στο Διάστημα ακόμα και το 95% της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, διατηρώντας το έδαφος αρκετά δροσερό.

Εκτός όμως από τη λευκαύγεια, το χιόνι εκπέμπει υψηλή ακτινοβολία δροσίζοντας το έδαφος και λειτουργώντας ως "μαύρο σώμα". Κατά μέσο όρο η εκπομπή του χιονιού κυμαίνεται από 0,96 έως 0,98 και η τιμή αυτή θεωρείται η υψηλότερη που εκπέμπεται από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πάνω στη Γη.

Με πιο απλά λόγια, όσο υψηλότερη εκπομπή ακτινοβολίας έχουμε από μια επιφάνεια, τόσο πιο γρήγορα ψύχεται η επιφάνεια του χιονιού.

3

Αυτός είναι και ο παράγοντας που πυροδοτεί τον σχηματισμό ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων που ονομάζεται Σιβηρικός Αντικυκλώνας, λόγω της επικράτησης ξηρών και ψυχρών συνθηκών στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρασίας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο και στον οποίο παρατηρείται μία κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας στο κέντρο του ατμοσφαιρικού συστήματος που μπορεί να καταλήξει ακόμα και κάτω από τους -40 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Επίσης

Η επέκταση λοιπόν αυτού του συστήματος στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, συμβάλλοντας πολλές φορές στην επικράτηση ακραίων χειμερινών συνθηκώ στην Ευρώπη.

4

Τι σημαίνει για τον χειμώνα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

Ενδεχομένως, το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του καιρού τον φετινό χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, χωρίς να σημαίνει απόλυτα ότι θα έχουμε βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

Ωστόσο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για να επικρατήσουν χειμερινές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου, ανάλογα και με τη ροή του πολικού αεροχειμμάρου αλλά και από την επέκταση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα που θα μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως προς τα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, αν επαληθευτούν και άλλοι δείκτες που αναλύονται απο τα μαθηματικά μοντελά παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, όπως για παράδειγμα η βορειοατλαντική ταλάντωση, η οποία φαίνεται να μπαίνει σε αρνητική φάση, πιθανόν να ανατρέψουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις που επιμένουν για έναν ήπιο χειμώνα τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 08 Φεβ 2023 | 06:33

Κακοκαιρία Barbara: Επιμένουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το χιόνι μένει στην Αττική - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Barbara, με τις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, αλλά και της Μαγνησίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ 07 Φεβ 2023 | 22:36

Κακοκαιρία Barbara: Συνεχίζει την επέλασή του ο χιονιάς - Ένταση των φαινομένων στην Αττική και τη νύχτα

Συνεχίζει να χιονίζει και τη νύχτα σε βόρεια προάστια Αθήνας - Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά - Πολύ χιόνι και σε Εύβοια και Μαγνησία

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Φεβ 2023 | 17:38

Κακοκαιρία Barbara: Ο Μαρουσάκης προειδοποιεί - "Η ώρα της Αττικής - Τίποτα δεν τελείωσε, θα μας θυμίσει το 2002"

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι "τίποτα δεν τελείωσε" σχετικά με την κακοκαιρία, ενώ συγκεκριμένα για την Αττική ανέφερε ότι το κύμα κακοκαιρίας μπορεί να θυμίσει το 2002.

ΧΙΟΥΜΟΡ 07 Φεβ 2023 | 11:41

Ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης σχολιάζει την πρόταση Φίλη να μην γίνει τηλεκπαίδευση και οι μαθητές να παίξουν… στο χιόνι

Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Νίκου Φίλη να μην γίνει τηλεκπαίδευση στα σχολεία και τα παιδιά να κάνουν κοπάνα για χιονοπόλεμο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 07 Φεβ 2023 | 11:36

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά την οδήγηση στον πάγο ή στο χιόνι

Οδηγίες προς τους οδηγούς για να αποφύγουν τα προβλήματα κατά την διάρκειας οδήγησης σε χιονισμένο οδόστρωμα.

07 Φεβ 2023 | 08:29

Επτά μύθοι για την υγεία μας τον χειμώνα

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς μύθοι που αφορούν την υγεία μας κατά τους χειμερινούς -και όχι μόνο- μήνες.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ BARBARA 07 Φεβ 2023 | 07:07

Νέο έκτακτο δελτίο με χιονοπτώσεις και ισχυρό παγετό: Πώς συνεχίζεται η κακοκαιρία - Τι προβλέπεται για την Αττική

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ. Πού αναμένονται σήμερα χιονοπτώσεις.

ΣΤΕΝΗ 06 Φεβ 2023 | 21:36

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ντοκουμέντο από διάσωση 56χρονης στην Εύβοια- Πήγε να πέσει ο δημοσιογράφος

Η 56χρονη γυναίκα στην Εύβοια είχε αποκλειστεί στο σπίτι της και έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 06 Φεβ 2023 | 20:57

Κακοκαιρία: Τι πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε στην οδήγηση στο χιόνι - Οι συμβουλές Ιαβέρη

Μαθήματα οδήγησης από τον Κωνσταντίνο Ιαβέρη, εκπαιδευτή οδικής συμπεριφοράς, ενώ μαίνεται η χιονόπτωση στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

ΡΗΤΟΡΙΚΗ 06 Φεβ 2023 | 17:31

Διαμαντοπούλου: Οι καθηγητές που δεν δουλεύουν σήμερα τι είναι; Λειτουργοί ή υπάλληλοι;

Η ερώτηση που έθεσε στο facebook η Αννα Διαμαντοπούλου για τους καθηγητές και τον χιονιά

ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ 06 Φεβ 2023 | 15:29

Νικόλαος: Βγήκε για βόλτα στο χιονισμένο Καστρί παρέα με τον σκύλο του - Η αντίδρασή του όταν είδε την κάμερα [βίντεο]

Ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ περπάτησε στην χιονισμένη Νέα Ερυθραία μαζί με τον σκύλο του.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ 06 Φεβ 2023 | 11:32

Αυτοκίνητο: Πώς απομακρύνουμε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου χωρίς πρόβλημα

Ο ιδανικός τρόπος για να αφαιρέσουμε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου

06 Φεβ 2023 | 09:07

Πώς καθαρίζουμε χιόνι με ασφάλεια - Με οδηγίες ορθοπεδικού

Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.