Η Μέρκελ με τους "Νότιους" της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Στόχος της Συνόδου όπως ανέφερε η Αν. Μέρκελ είναι να συναφθούν συμφωνίες αντίστοιχες με εκείνη που έχει συναφθεί με την Τουρκία .

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Μέρκελ με τους "Νότιους" της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Η δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ιταλία ( δέχθηκε 94 χιλ. μετανάστες στο πρώτο 7μηνο του έτους) και την Ισπανία (υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από το 2009) οδήγησαν στη μίνι ευρωαφρικανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και τριών βορειοαφρικανικών κρατών, του Τσαντ, του Νίγηρα και της Λιβύης, που είναι κόμβοι για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Η Μέρκελ με τους "Νότιους" της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Στόχος της Συνόδου όπως ανέφερε η Αν. Μέρκελ είναι να συναφθούν συμφωνίες για το προσφυγικό αντίστοιχες με εκείνη που έχει συναφθεί με την Τουρκία του Ερντογάν για το προσφυγικό.

Ο Λίβυος ηγέτης αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011) ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες

Ετοιμη να «σκάσει» η Ιταλία - Πιέζεται η Ισπανία - Τι προτείνει ο Μακρόν

Τα νεώτερα επίσημα στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι σχεδόν 94.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τους πρώτους επτά μήνες του έτους και μετατόπιση των ροών προς την Ισπανία, η οποία υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από το 2009

Η ιταλική κυβέρνηση μετά τις αθρόες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που βρίσκουν πλέον «κατάλυμα» στις κεντρικές πλατείες των πόλεμων και εκδιώκονται με μάνικες, ζήτησε την βοήθεια των εταίρων.

Επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από κεντρική ιταλική πλατεία
Επιχείρηση απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από κεντρική ιταλική πλατεία

Στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για το προσφυγικό με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και τριών αφρικανικών χωρών διέλευσης, Λιβύης, Νίγηρα και Τσαντ

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση σύστασης hotspots στη Βόρεια Αφρική, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και θα λειτουργεί ως φίλτρο για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα μπαίνουν στην περιπέτεια να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Η πρόταση Μακρόν έχει γίνει δεκτή με σκεπτικισμό, τόσο από την Ευρώπη όσο και από αφρικανικές χώρες, ως προς την δυνατότητα της να λειτουργήσει πρακτικά. Καθώς ενέχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την ασφάλεια των καταυλισμών προσφύγων, ειδικά στην Λιβύη.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει πως «η Γερμανία υποστηρίζει από κοινού με άλλες χώρες τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα». Αλλά δεν φαίνεται στην παρούσα φάση και προ της κάλπης στις 24 Σεπτεμβρίου να επιθυμεί να μετατραπεί η διαχείριση του προσφυγικού και πάλι κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή και εσωτερική ατζέντα.

Ωστόσο δεν θα μπορούσε να αποφύγει την πρόσκληση Μακρόν για την σημερινή σύνοδο με δεδομένο ότι το πρόβλημα πλέον γίνεται εκρηκτικό άμεσα για τις δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε ( Ιταλία - Ισπανία) και εμμέσως για την την Γαλλία.

Μέρκελ: Επιδιώκουμε συμφωνίες όπως με την Τουρκία

Η Μέρκελ προκρίνει συμφωνίες στο πρότυπο της συμφωνίας με τον Ερντογάν δηλ. ευρωπαϊκή χρηματική αντιπαροχή στις αφρικανικές χώρες που ελέγχουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Επιδίωξή μας είναι ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης και η υπογραφή προσφυγικών συμφωνιών με τις αφρικανικές χώρες κατά το πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε σε συνέντευξή της η Αν. Μέρκελ.

Για την Λιβυή που είναι κρίσιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα η Μέρκελ διατύπωσε την ανησυχία της διότι όπως «δυστυχώς η χώρα διαθέτει μια αδύναμη κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε όμως θετικό ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για το προσφυγικό θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός της Λιβύης.

«Από την πλευρά της ΕΕ δεσμευθήκαμε να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής για να είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της χώρας. Η διαδικασία προβλέπει ότι η ακτοφυλακή παραδίδει τους πρόσφυγες σε διεθνείς οργανισμούς. Η Γερμανία υποστηρίζει από κοινού με άλλες χώρες τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα. Η Λιβύη ζήτησε για το έργο της ακτοφυλακής 150 εκατομ. ευρώ και η Γερμανία διέθεσε μέχρι σήμερα 50 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό ωστόσο θα αυξηθεί, γιατί μέχρι σήμερα η ακτοφυλακή έχει παραδώσει σε διεθνείς οργανισμούς μόλις 12.0000 με 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Η Άγκελα Μέρκελ στην συνέντευξή της απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που συλλαμβάνονται από την ακτοφυλακή της Λιβύης πριν αναχωρήσουν με τη βοήθεια διακινητών για την Ιταλία, μεταφέρονται σε καταυλισμούς όπου ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες:

«Οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν προοπτική στις πατρίδες τους»

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τη σημασία της στενότερης συνεργασίας τόσο με τις αφρικανικές χώρες διέλευσης, όσο και με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας, με το Νίγηρα για παράδειγμα, στόχος είναι να σταματήσουμε τη δράση των διακινητών, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, όπως γίνεται στο πλαίσιο μιας κλασικής αναπτυξιακής πολιτικής και φυσικά να εξοπλίσουμε κατάλληλα τις διωκτικές αρχές της χώρας. Στη συνέχεια πρέπει να συνομιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποκτήσουν μια καλύτερη προοπτική στις πατρίδες τους. Στόχος μας είναι η υπογραφή προσφυγικών αντίστοιχων συμφωνιών, στο πρότυπο εκείνης με την Τουρκία. Είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Βλέπουμε ωστόσο να αποφέρει καρπούς. Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση τότε θα χάναμε μια σημαντική ευκαιρία».

Η κ. Μέρκελ πριν την σύσκεψη είχε προηγουμένως συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

Η Μέρκελ με τους "Νότιους" της Ευρώπης για το μεταναστευτικό - εικόνα 3

Διαβάστε ακόμη

Εκδίωξαν με αντλίες νερού μετανάστες και πρόσφυγες στη Ρώμη (φωτό)

Τους έδιωξαν με... μάνικες επέστρεψαν με 5 χιλ. υποστηρικτές!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. 14 Απρ 2021 | 13:22

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού οι εργαζόμενοι στη δουλειά - Θα κάνουν τουλάχιστον ένα την εβδομάδα

Με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό θα πηγαίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στη δουλειά του τη Γερμανία

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 21:21

Με κορονοϊό ο γερμανός ΥΠΕΣ Χορστ Ζέεχοφερ αν και είχε εμβολιαστεί

Ο ΥΠΕΣ Χορστ Ζέεχοφερ μολύνθηκε από κορονοϊό αν και είχε εμβολιαστεί και βρίσκεται σε καραντίνα

ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 10 Μαϊ 2021 | 20:24

Σκηνικό πολέμου: 9 νεκροί, ανάμεσά τους 3 παιδιά, από ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα - Ρουκέτες από τη Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

Εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα - Νωρίτερα η Χαμάς έριξε ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 20:18

Νέες σκοτούρες για Μακρόν: Άρθρο "φωτιά" για την "επιβίωση της χώρας" από εν ενεργεία Γάλλους στρατιωτικούς

Νέο κείμενο Γάλλων στρατιωτικών - Το 42% των Γάλλων εκτιμούν πως ο Εθνικός Συναγερμός (RN, ακροδεξιά) "δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία"

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 18:54

Παρέμβαση Ερντογάν για Ιερουσαλήμ: Κινητοποίηση του ισλαμικού κόσμου να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

MΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΗΜΕΡΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:41

Lockdown: Ξανανοίγει απόψε η "Σκάλα του Μιλάνου" - 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του

Η αποψινή βραδιά στη Σκάλα του Μιλάνου έχει και ιδιαίτερη σημασία όπου συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του θεάτρου

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:23

"Φλέγεται" η Ιερουσαλήμ: Πέφτουν ρουκέτες και ηχούν σειρήνες μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς

Καζάνι που βράζει η Ιερουσαλήμ - Σε θέσεις "μάχης" Χαμάς και ισραηλινός στρατός

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:30

Νέα έρευνα εις βάρος του Τζόνσον: Πολυτελείς διακοπές σε θέρετρο στην Καραϊβική

Ο Μπόρις Τζόνσον και η μνηστή του πέρασαν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε ιδιωτικό νησί του αρχιπελάγους των Γρεναδίνων στην Καραϊβική.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 14:45

Απίστευτο: 23χρονη Ιταλίδα έκανε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Το λάθος της νοσηλεύτριας που χορήγησε 6 δόσεις του εμβολίου Pfizer σε 23χρονη φοιτήτρια - Άγνωστο ποιες θα είναι οι παρενέργειες - Βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 10 Μαϊ 2021 | 14:19

Χάος και άγριες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ με 275 τραυματίες: Ισραηλινός οδηγός έπεσε πάνω σε Παλαιστίνιους

Νέες συγκρούσεις στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες τραυματίες. Ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα που οι δεύτεροι του επιτίθονται με πέτρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 10 Μαϊ 2021 | 13:10

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρώτη φορά γιαγιά: Η φωτογραφία με το μωρό

Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έγινε για πρώτη φορά γιαγιά.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ 10 Μαϊ 2021 | 12:23

Κορονοϊός - Τραγωδία στο Νεπάλ: Ζητούν από τους ορειβάτες του Εβερεστ να δώσουν φιάλες οξυγόνου

"Επιστρέψτε τις άδειες φιάλες οξυγόνου για να βοηθήσουμε στην ανάσχεση της πανδημίας", λένε οι αρχές του Νεπάλ στους ορειβάτες του Έβερεστ.

732 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 09:38

Κορονοϊός: Θερίζει στην Κούβα παρά τα αυστηρά μέτρα - Στην τελική φάση δοκιμών δύο τοπικά εμβόλια

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κούβα έχει φθάσει τους 732 νεκρούς επί συνόλου 115.981 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.