Η Μέρκελ, ο Βάιντμαν και το παζάρι για το δαχτυλίδι της ΕΚΤ

Η εσωτερική πολιτική και ένας άγραφος νόμος καθορίζουν τις επιδιώξεις

i-merkel-o-baintman-kai-to-pazari-gia-to-daxtulidi-tis-ekt
SHARE THIS
0
SHARES

Τροποποιήσεις στις αρχικές κομβικές επιλογές Γερμανίας και Γαλλίας στήνουν νέο παζάρι για το «δαχτυλίδι» της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Το ανακάτεμα της τράπουλας περιλαμβάνει την Κομισιόν, τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αλλά και ακόμη μια θέση... στον ορίζοντα. Αυτή που θα ανοίξει, του υπουργού Οικονομίας της Ευρωζώνης, την οποία καλοβλέπει το Παρίσι.

Αρχικά η Γαλλία διεκδικούσε τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ, ωστόσο όπως φαίνεται πια ενδιαφέρεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μέρκελ πέρυσι το καλοκαρι είχε αποφασίσει να θυσιάσει την προεδρία της ΕΚΤ, ωστε να εξασφαλίσει ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι Γερμανός, μιας και η άτυπη ισορροπία δεν θέλει δύο στελέχη ίδιας εθνικότητας επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών.

Η προοπτική όμως να μην κερδίσει το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα στις Ευρωεκλογές αλλάζει το σκεπτικό του Βερολίνου που ανακατευθύνεται στην καρέκλα της ΕΚΤ.

Ετσι η Γερμανία από αουτσάιντερ εμφανίζεται πλέον ως φαβορί για την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, βάσει των οποίων Παρίσι και Βερολίνο είναι πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό

Με αποτέλεσμα τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι από τον Γενς Βάιντμαν που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη επιτυχία για τη γερμανίδα καγκελάριο, που αναμένεται να εξαργυρώσει τη νίκη της, κάμπτοντας την εσωκομματική κριτική αφήνοντας παράλληλα το στίγμα της στην Ευρωζώνη και μετά την αποχώρησή της

Πάντως η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη όπως αναφέρει η WSJ, αφού οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Να σημειωθεί πως την προεδρία της Κεντρικής τράπεζας δεν έχει αναλάβει ποτέ Γερμανός

Ποιος είναι ο Γενς Βάιντμαν

Από οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ  ο Γενς Βάιντμαν, διορίστηκε στο αξίωμα του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank)

Ηταν ο άνθρωπος ο οποίος αντιτάχθηκε σε καίριες επιλογές του Μάριο Ντράγκι, όπως το πρώτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και στη συνέχεια το μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

O Βάιντμαν γεννήθηκε στο Σόλινγκεν, πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κατά την περίοδο 1987 - 1993 σπούδασε οικονομικά στο Université de Droit, d'Economie et des Sciences: Aix-Marseille III και στο Rheinische Friedrich-Wilhelms University στη Βόννη. Το 1997 έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Τη διετία 1997-1999 διετέλεσε υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) στην Ουάσινγκτον ΝτιΣι. Την επόμενη τετραετία, 1999-2003, υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε Οικονομικά Θέματα. Κατά την περίοδο 2003-2006 διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Ανάλυσης της Deutsche Bundesbank και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του ίδιου οργανισμού.

Το 2006-2011 υπηρέτησε ως Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής του Γραφείου της Καγγελαρίας, ενώ αποτέλεσε τον προσωπικό αντιπρόσωπο της Καγγελαρίου Μέρκελ, επιφορτισμένο με την προετοιμασία για τις συνόδους των G8 και G20.

Από την 1η Μαΐου 2011 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Deutsche Bundesbank, υπευθύνου των τμημάτων Επικοινωνίας, Νομικών Ζητημάτων, Οικονομικών, καθώς και του Κέντρου Έρευνας. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) και Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).

Φωτο: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook