Η Μέρκελ, τα σενάρια για νέα κάλπη και οι συνέπειες για την ΕΕ

Σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας εισήλθε, από χθες, η Γερμανία, μετά την αποτυχία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

Η Μέρκελ, τα σενάρια για νέα κάλπη και οι συνέπειες για την ΕΕ

Τρία είναι πλέον τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων εταίρων που όδευαν προς τον πολυσυλλεκτικό κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ Κεντροδεξιάς - Κέντρου - οικολογικής Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, αυτά τα σενάρια ολοένα και μειώνονται όσο περνάνε οι ώρες κι αρχίζει σιγά σιγά να αχνοφαίνεται η μοναδική εναλλακτική που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Γερμανία, που δεν είναι άλλη από την προκήρυξη νέων εκλογών γύρω στο Πάσχα του 2018.

Κι αυτό γιατί οι άλλες δυο επιλογές μοιάζουν εξαιρετικά απίθανο να συμβούν: τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να αποφασίσει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), όσο και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους, καθώς στην περίπτωση αυτή η Καγκελάριος θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής, δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων προκειμένου να περάσει τα νομοσχέδια που επιθυμεί.

Απο την πλευρά του πάντως, την Δευτέρα το μεσημέρι ο γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του προκειμένου να αποτρέψει νέες εκλογές, ζητώντας απ’ όλες τις πλευρές να επιδείξουν προθυμία για διάλογο και καλώντας όλα τα κόμματα να επανεξετάσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης: μια υπόδειξη που εκτιμάται ως μια παρότρυνση στο SPD.

Όλα πάντως θα κριθούν μέχρι την Τετάρτη.

Όπως και να΄χει, η Γερμανία έχει μπει σε μια (μακρά ή σύντομη, ο χρόνος θα δείξει) περίοδο ακυβερνησίας -μια πρωτόγνωρη κρίση για το μεταπολεμικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα, γεγονός που ήδη έχει θορυβήσει την Ε.Ε., καθώς εκκρεμεί η πολυθρύλητη αναδιάρθρωση των οικονομικών της Ευρωζώνης που έχει πολλάκις ευαγγελιστεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η γερμανική πολιτική κρίση προβληματίζει και την Αθήνα, ειδικά ενόψει τρίτης αξιολόγησης.

"Βόμβα" Μέρκελ: Προτιμώ νέες εκλογές

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Δευτέρα ότι «προτιμά νέες εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας», μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

«Κατά την άποψή μου, ο καλύτερος δρόμος θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών», είπε η Άνγκελα Μέρκελ στο κανάλι ARD, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν είναι στα σχέδιά της να γίνει καγκελάριος μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που γίνουν νέες εκλογές θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ενώ υπογράμμισε ότι το συντηρητικό μπλοκ είναι πιο ενωμένο από ποτέ.

Για εκλογές γύρω στο Πάσχα μιλούν οι Πράσινοι

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι’ αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Η Ευρώπη ανησυχεί για την επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αργά την Κυριακή το βράδυ, όταν οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, και πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας το πάγωμα της διαδικασίας», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

"Kακή είδηση για την Ευρώπη" χαρακτήρισε την κατάρρευση των συνομιλιών ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ.

"Είναι μια κακή είδηση για την Ευρώπη ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία θα καθυστερήσει (να σχηματιστεί)", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ολλανδός ΥΠΕΞ Χάλμπε Ζίζλστρα προσερχόμενος σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ.

"Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ επομένως αν δεν έχουν κυβέρνηση κι ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να πάρουν θέση", είπε.

Παρότι ορισμένοι στη Γερμανία διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε κακή την ιδέα αυτή και επισήμανε ότι η ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, το οποίο σημαίνει ότι τα γερμανικά κόμματα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών έπειτα από μια παύση.

Ο Ζίζλστρα δεν θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει τις συνομιλίες για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή καθώς η ΕΕ ''αναμένει μια σημαντική προσφορά από τους Βρετανούς" ως προς το κόστος του διαζυγίου.

Προβληματισμός στην Αθήνα: Οι προσδοκίες της

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει και στην Αθήνα η αποτυχία του σχηματισμού της κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία.

Το βασικό σενάριο για την Ελλάδα αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι δύσκολες συζητήσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, δηλαδή πώς ακριβώς θα πορευθεί η Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.

Άλλες ευρωπαϊκές πηγές, που αντιμετωπίζουν πιο αισιόδοξα την εμπλοκή στη Γερμανία, εκτιμούν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει όσα έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει, το κλίμα δεν θα επηρεαστεί ακόμα κι από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι δεν εμφανίζονται ως και ο καλύτερος σύμμαχος για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η συζήτηση για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωζώνης. Και όπως σημειώνουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς νέο καγκελάριο και χωρίς νέο υπουργό Οικονομικών στη θέση του αποχωρήσαντα Σόιμπλε, δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια συζήτηση.

Την συναίνεση θα επιδιώξει πάση θυσία ο Σταϊνμάιερ

Τα κόμματα δεν πρέπει να επιστρέψουν την εντολή στους ψηφοφόρους, δήλωσε από τη μεριά του ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Δευτέρας, λέγοντας πως πρέπει να επανεξετάσουν την βούληση τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σταϊνμάιερ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του προκειμένου να αποτρέψει νέες εκλογές. Υπενθύμισε στα κόμματα την ευθύνη με την οποία τους έχουν επιφορτίσει οι ψηφοφόροι για το σχηματισμό κυβέρνησης και τόνισε πως δεν μπορούν «έτσι απλά» να επιστρέψουν αυτή την ευθύνη στου ψηφοφόρους, ενώ ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να επιδείξουν προθυμία για διάλογο, καλώντας όλα τα κόμματα να επανεξετάσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η υπόδειξη αυτή εκτιμάται ως μια παρότρυνση που απευθύνεται στο κόμμα από το οποίο προέρχεται, το SPD. Η μέχρι στιγμής άρνηση του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς για αυτή τη λύση δεν θα πρέπει να θεωρείται τελεσίδικη, καθώς αρκετά στελέχη στην ηγεσία όπως ο υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστηρίζουν μια άλλη άποψη.

Πάντως, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος το πρωί της Δευτέρας ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση του SPD, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το μεγάλο συνασπισμό και ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Παράλληλα όμως παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τετάρτη.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι η αποτυχία των διερευνητικών «δεν αλλάζει την κατάσταση για το SPD». Εξήγησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».

Το χρονικό του «ναυαγίου»

Την κατάρρευση χρεώνεται το κεντρώο - κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, το οποίο αποχώρησε την Κυριακή το βράδυ από τις συνομιλίες μετά από τέσσερις εβδομάδες διαβουλεύσεων με τη Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ (μαζί συγκροτούν το κεντροδεξιό μπλοκ Χριστιανική Ένωση, με κοινή κοινοβουλευτική ομάδα) και την κεντροαριστερή οικολογική «Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen).

Επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν μετά από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής, προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων.

Την αρχή έκανε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει, από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η κ. Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από τη δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

Λίντνερ: Καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε λάθος

Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες. Ο Λίντνερ τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε, από το να κυβερνήσουμε λάθος».

Ο κ. Λίντνερ διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινή βάση, σε πνεύμα εμπιστοσύνης, για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Τα τέσσερα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή ιδέα και σε μια βάση εμπιστοσύνης, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι δεν κατηγορεί κανέναν επειδή θέλει να μείνει πιστός στις αρχές του, αλλά και το FDP εννοεί να μείνει πιστό στις δικές του αρχές.

«Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, καθώς αμφισβητήθηκαν οι προσδοκώμενοι συμβιβασμοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός του FDP.

Πράσινοι: Οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τον συνασπισμό

Η «Τζαμάικα» καταστράφηκε και απορρίφθηκε από τους Φιλελεύθερους (FDP), δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, αναφερόμενος στην αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι «οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τον συνασπισμό».

«Πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός συνασπισμός που ήταν εφικτός μετά τις εκλογές δεν ήταν επιθυμητός από το ένα κόμμα το οποίο διαπραγματευόταν μαζί μας. Η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι στοιχειώδης για μια λειτουργούσα δημοκρατία», έγραψε ο Έζντεμιρ αμέσως μετά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά της, η έτερη συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία ήταν εφικτή. «Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη», δήλωσε, για να σημειώσει ότι ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά οι Πράσινοι ήθελαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτός ο συνασπισμός να λειτουργήσει. «Αποτελεί πολιτική ευθύνη να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι η συμμαχία ήταν εφικτή. Απείχαμε μόνο σε κάποια σημεία ο ένας από τον άλλον. Και σε πολλά σημεία ήμασταν πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε κανείς. Στην μετανάστευση, στο κλίμα, στην γεωργία», κατέληξε.

Το FDP απόψε τα παράτησε, είναι κρίμα. Αυτό την ίδια στιγμή συνεπάγεται μια επιβάρυνση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», τόνισε ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και συμπλήρωσε ότι «σε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν, είχαμε ήδη (σ.σ. καταλήξει σε) συνεννόηση - όπως και στην γεωργία. Επρόκειτο για αξιοσημείωτο αποτέλεσμα».

«Και σε πολλά άλλα θέματα βρισκόμασταν κοντά σε αποτέλεσμα. Το τονίζω, ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης. Κι εκεί θα ήταν εφικτή μια συμφωνία. Είναι κρίμα ότι δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε ως το τέλος σε κάτι που βρισκόταν πολύ κοντά», επέμεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και την μεγάλη προσφορά της σε αυτές.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

¨ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΦΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ 13 Ιαν 2022 | 12:43

Γερμανία: Σε ισόβια καταδικάστηκε ένας Σύρος πρώην συνταγματάρχης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 13 Ιαν 2022 | 08:16

Εμβολιασμοί: Μύλος με την τέταρτη δόση - Ποιες χώρες προχωρούν παρά τις διαφωνίες του ΠΟΥ

Παρά την ρητά διατυπωμένη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την μη βιωσιμότητα των συνεχιζομενων αναμνηστικών δόσεων, τι κάνουν οι χώρες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 12 Ιαν 2022 | 21:14

Γερμανία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

"Θεωρώ τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού απαραίτητη και θα εργαστώ ενεργά για αυτήν", σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΛΤΣ 10 Ιαν 2022 | 20:21

Γερμανία: Ανέφικτος ο γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός - Σε ποια εμπόδια "σκοντάφτει" ο Σολτς

Πρακτικά ανέφικτη φαίνεται η εισαγωγή της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού - Πού σκοντάφτει η ρύθμιση

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 07 Ιαν 2022 | 18:08

Γερμανία - εστίαση: Ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους - Με rapid test όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις - Ελεύθερα οι τριπλά εμβολιασμένοι

"Γρήγορο" τεστ αντιγόνου έως 24 ωρών θα απαιτείται από τις 15 Ιανουαρίου για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης στη Γερμανία

ΚΑΝΟΝΑΣ 2G+ 07 Ιαν 2022 | 07:14

Γερμανία: Νέα μέτρα για εστίαση αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση της χώρας

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα νέα μέτρα προβλέπουν την είσοδο στην εστίαση σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις και νοσήσαντες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test 24ωρών.

Η ΕΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΓΧΡΩΜΑ ΜΕΛΑΝΙΑ 05 Ιαν 2022 | 11:45

Τατουάζ: Τα πάνω κάτω φέρνει νέα ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει χρωματιστά μελάνια - Τι λένε tattoo artists

Μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των καλλιτεχνών τατουάζ φέρνει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία.

ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 04 Ιαν 2022 | 06:47

Γερμανία: Παιδιά 5 έως 11 ετών εμβολιάστηκαν κατά λάθος με δόση για ενηλίκους - Τι λένε οι ειδικοί

Με δόση υψηλότερης συγκέντρωσης εμβολιάστηκαν κατά λάθος 42 παιδιά στο Ανόβερο της Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Δεκ 2021 | 08:24

Λίγα παραπάνω κρούσματα από την Ελλάδα η Γερμανία των 80 εκατ. κατοίκων: 43.000 σε μια ημέρα και 383 θάνατοι

Οι θάνατοι 383 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών του κορονοίού αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη Γερμανία στους 111.602 νεκρούς.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 23 Δεκ 2021 | 20:55

Εφιαλτική πρόβλεψη λόγω Ομικρον στη Γερμανία: Έως και 240.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο

Ακόμη και τα 160.000-240.000 ημερησίως ενδέχεται να φθάσουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού τον Μάρτιο στη Γερμανία, λόγω της μετάλλαξης "Όμικρον"

ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΑΥΑΡΙΑ 23 Δεκ 2021 | 18:35

"Φάμπρικα" και στη Γερμανία: Γιατροί χορήγησαν σε εκατοντάδες αρνητές πλαστά πιστοποιητικά και...αραιωμένα εμβόλια

Πέντε άτομα - ανάμεσά τους δύο γιατροί θεωρούνται ύποπτα για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών και χορήγηση αραιωμένου εμβολίου στη Γερμανία

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 22 Δεκ 2021 | 20:42

Μοντέλο Γερμανίας στα ελληνικά γήπεδα: Αγώνες χωρίς θεατές στις εξέδρες

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα και στα γήπεδα.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 22 Δεκ 2021 | 08:02

Γερμανία: Μπάχαλο με τα νέα μέτρα - Αλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Αντιδράσεις και σύγχυση έχουν προκαλέσει από τη μία πλευρά οι αποφάσεις που έλαβαν χθες ομοσπονδία και κρατίδια στη Γερμανία και από την άλλη πλευρά η διαφοροποίηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.