Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα

Δέκα χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα η Νέα Ορλεάνη έχει αλλάξει πρόσωπο. Στην πόλη που αναγεννήθηκε μέσα από τα συντρίμμια, σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα

Δέκα χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα η Νέα Ορλεάνη έχει αλλάξει πρόσωπο. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να χαιρετίσει σήμερα την άνθηση της Νέας Ορλεάνης, δέκα χρόνια μετά τον τυφώνα έναν από τους φονικότερους στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν αιτία να φανούν οι παραλείψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Αμερικανών.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα

Ο Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες συνοικίες από τη φυσική καταστροφή, "την πιο δαπανηρή στην αμερικανική ιστορία" (150 δισεκ. δολάρια το ύψος των ζημιών μόνο στην πόλη της Νέας Ορλεάνης).

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 2

Την επομένη της καταστροφής, "κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη θεαματική πρόοδο που επιτεύχθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Τζος Ερνεστ, κάνοντας λόγο για μια πόλη που είναι σε "άνθηση" όπου "είναι ωραίο να ζει κανείς και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά".

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 3
Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 4

Στην ομιλία του, ο Ομπάμα προτίθεται να εξάρει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε με τη "μεγάλη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης" η οποία αποδεικνύει "αυτό που η χώρα μπορεί να κάνει όταν ενώνεται για έναν φιλόδοξο στόχο".

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 5

Όταν ο τυφώνας Κατρίνα, κατηγορίας 5, έπληξε τη νότια ακτή των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου του 2005, η "Big Easy" (προσωνύμιο της Νέας Ορλεάνης), μέρος της οποίας ήταν χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθίστηκε στο χάος και 1.833 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην πόλη.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 6

Μετά την πτώση ενός φράγματος, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δραματική στη Lower Ninth Ward, τη φτωχότερη συνοικία της πόλης, χτισμένη σε μια λεκάνη, με την πλειοψηφία των κατοίκων της μαύρους.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 7

Τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεώτερος είχε αποφασίσει να μεταβεί αεροπορικώς στη Λουιζιάνα για να δει από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής. Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One δεν προσγειώθηκε. Η φωτογραφία που δείχνει τον Μπους να κοιτάζει την κατεστραμμένη περιοχή από το παράθυρο του αεροπλάνου έγινε γρήγορα το σύμβολο μιας κυβέρνησης αποκομμένης από την πραγματικότητα.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 8

Το έργο δεν έχει τελειώσει

Το 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την καταστροφή, ο Ομπάμα είχε καταγγείλει δριμύτατα τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης. "Είναι μια φυσική καταστροφή, αλλά και μια καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, μια επαίσχυντη κατάρρευση της κυβέρνησης που άφησε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλελειμμένους και μόνους", είχε τονίσει.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 9

"Περηφανευόμουν για την ικανότητά μου να παίρνω ξεκάθαρες και αποτελεσματικές αποφάσεις", έγραψε ο Μπους στα απομνημονεύματά του. "Ωστόσο, τις ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα, αυτό δεν συνέβη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έλαβα κακές αποφάσεις, αλλά ότι χρειάστηκα πάρα πολύ χρόνο για να τις λάβω".

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 10

Δέκα χρόνια μετά, η οικονομία της πόλης σημειώνει ανοδική πορεία. Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων είναι υψηλότερο απ' ό,τι πριν από τον τυφώνα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι 64% πιο σταθερός από τον εθνικό μέσο όρο. Η εγκληματικότητα έχει μειωθεί: το ποσοστό των ανθρωποκτονιών είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 11

"Είμαστε πιο δυνατοί σήμερα", δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο δημοκρατικός δήμαρχος Μιτς Λάντριουε. "Αλλά το έργο μας δεν έχει τελειώσει, μένει ακόμη πολλή δουλειά".

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 12

Πράγματι, μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού που εγκατέλειψε την πόλη τις μέρες της καταστροφής, δεν ξαναγύρισε. Η ανοικοδόμηση --γραμμές υψηλής τάσης, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία-- δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 13

Γι αυτή την άνθηση της πόλης μιλούν "περισσότερο οι λευκοί κάτοικοι παρά οι μαύροι", σύμφωνα με τον Μάικ Χέντερσον, του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών θεωρεί ότι η Λουιζιάνα έχει συνέλθει γενικά από τον τυφώνα. Τρεις μαύροι στους πέντε εκτιμούν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Και κάποιοι κατηγορούν τον δήμαρχο ότι δίνει προτεραιότητα στους τουρίστες και τους νεοεισερχόμενους στην πόλη, σε βάρος των παλαιών κατοίκων.

Η Νέα Ορλεάνη δέκα χρόνια μετά το χτύπημα της Κατρίνα - εικόνα 14

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 28 Οκτ 2021 | 16:30

Brexit: Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό - Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών

Η Γαλλία κατέσχεσε ένα βρετανικό αλιευτικό, ενώ βαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

"ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ" 28 Οκτ 2021 | 16:15

Politico: Το τέταρτο κύμα πανδημίας "χτυπά" την Ευρώπη - Τα νέα hot spots του κορονοϊού

Ο διαδραστικός χάρτης του Politico - Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη - Ποιες χώρες πιέζονται από τη ραγδαία διασπορά της πανδημίας.

«Η ΧΡΕOΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 600 ΔΙΣ.» 28 Οκτ 2021 | 13:20

Bild για επίσκεψη Μέρκελ: Μια από τις πιο μισητές γυναίκες προσγειώνεται στην Ελλάδα

Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα στον γερμανικό Τύπο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 28 Οκτ 2021 | 09:41

Ερντογάν για τους 10 πρέσβεις: Δεν ξέρω από υποχώρηση - Εγώ είμαι πάντα στην επίθεση

"Πώς λένε πως υποχώρησα εγώ; Εγώ είμαι σε επίθεση. Στο δικό μου βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη της υποχώρησης! Δεν το επιτρέπει η ανατροφή μου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 27 Οκτ 2021 | 23:52

Άλεκ Μπάλντουιν: Κοροϊδεύει τον ηθοποιό ο γιος του Τραμπ - Πουλά μπλουζάκια που διακωμωδούν την τραγωδία

Την έχθρα του Άλεκ Μπάλντουιν με τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ο γιος του, που δεν σταματά να γελοιοποιεί την τραγωδία και να κατηγορεί τον ηθοποιό για δολοφονία

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 27 Οκτ 2021 | 22:19

Πάπας Φραγκίσκος: Έκανε και την τρίτη δόση εμβολίου στο Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εκστρατείας εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πράξη ευθύνης και αλτρουισμού

"ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΟΠΛΟ" 27 Οκτ 2021 | 21:35

Άλεκ Μπάλντουιν: Δεν αποκλείεται να του ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας δεν αποκλείει να ασκηθεί δίωξη στον Άλεκ Μπόλντουιν για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Οκτ 2021 | 21:09

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+ - Μόνο στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση

Σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ 27 Οκτ 2021 | 18:24

ΗΠΑ: Στο σκοτάδι πάνω από 600.000 νοικοκυριά από σφοδρή καταιγίδα - Χτυπά με ανέμους 140 χλμ [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας ξερίζωσαν πολλά δέντρα στις ΗΠΑ - "Οι μετακινήσεις δεν συστήνονται", ανέφεραν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βοστόνης.

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ 27 Οκτ 2021 | 12:44

Εμβόλιο κορονοϊού: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η 4η δόση από το αμερικανικό CDC

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το CDC να βάζει στο "τραπέζι" και τέταρτη δόση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"

«ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 26 Οκτ 2021 | 22:59

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια: Απαλλάχθηκε και επίσημα από τα καθήκοντά της [Εικόνες]

Όπως προβλέπεται, ο Σταϊνμάιερ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.