Η νέα τρόικα της Ευρώπης για την επόμενη μέρα του Brexit

Η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι στο Βερολίνο παρουσία και του Τουσκ αποτυπώνει το μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ, τον έντονο διχασμό στην προσπάθεια διαχείρισης κρίσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η νέα τρόικα της Ευρώπης για την επόμενη μέρα του Brexit

«Οι αγορές ανησυχούν ότι η ΕΕ είναι ακυβέρνητη μετά το Brexit».

Η Ανγκελα Μέρκελ η οποία ξεκινά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με Ολάντ, Ρέντσι και Τουσκ, μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος εκφράζει ανοικτά την ανησυχία της πίσω από τις κλειστές συνεδριάσεις του κόμματός της, αντίθετα με τα όσα δηλώνει δημόσια πιέζοντας για την επίσπευση των διαδικασιών του Brexit.

Η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι στο Βερολίνο παρουσία και του Ντόναλντ Τουσκ αποτυπώνει το μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ, τον έντονο διχασμό στην προσπάθεια διαχείρισης κρίσης. Οπως σχολίαζε τo Politico πρόκειται για μια διαιρεμένη επιτροπή... που προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά χωρίς να έχει ενιαία θέση και όραμα.

Για την Ανγκελα Μέρκελ η αυστηρή στάση απέναντι στην Βρετανία είναι απαραίτητη καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί το ντόμινο της διάλυσης της ΕΕ.

Σε αναζήτηση χρονικού οδικού χάρτη η καγκελάριος έχει προσκαλέσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος νωρίτερα θα συναντήσει στο Παρίσι τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχθεί τον γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο, όπου μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου εκπροσωπεί τον νότο και «ενηλικιώνεται» όπως σχολιάζει το Politico, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Ανάμεσα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες ανήκει και η ενημέρωση που έκανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στους ομολόγους του από τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι αναζητούν βηματισμό

Οπως αναφέρει η DW, το γερμανογαλλικό δίδυμο, που θεωρείται και η ατμομηχανή της ΕΕ, εξετάζει σχέδιο επανεκκίνησης της ΕΕ. Το υπονόησε και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος αναφέροντας χθες ότι «ανήκει στην ευθύνη της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες». Σε αντίθεση με την κυρία Μέρκελ, που φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στο Λονδίνο λέγοντας ότι χρειάζεται πρώτα ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης, η Γαλλία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι επιθυμεί τη διαδικασία εξόδου των Βρετανών όσο πιο επώδυνη γίνεται. Όπως σχολιάζει η DW, δεν πρόκειται για φτηνά αισθήματα εκδίκησης, αλλά για να δοθούν τα σωστά μηνύματα προς τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στην ίδια τη χώρα. Ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 και ενός δημοψηφίσματος για Frexit, που έσπευσε να ζητήσει η Μαρί Λε Πεν, αρχηγός του εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου, ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει καθαρές λύσεις ξέροντας, όπως προανήγγειλε η Λε Πεν, ότι η Ευρώπη και το Brexit θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ρέντσι «ενηλικιώνεται»

«H βρετανική ψήφος βαραίνει σαν ογκόλιθος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό γεγονός. Όποιος προσπαθεί να μειώσει τις διαστάσεις του ή να το χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς, κάνει πολιτικό λάθος. Δεν μπορούμε να στρέψουμε προς τα πίσω το βλέμμα μας, προσποιούμενοι ότι δεν συνέβη τίποτα. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα μπάλωμα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Αν περάσει το μήνυμα ότι ο λαός ψηφίζει και κάπου αλλού βάζουν ένα μπάλωμα πάνω σε αυτό που αποφάσισε ο λαός, υποσκάπτεται η Δημοκρατία», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές πως η Ιταλία εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να διαρκέσει έναν χρόνο η συζήτηση για τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση. «Τώρα είναι η στιγμή του αισθήματος ευθύνης, πρέπει να πιστέψουμε σε μια Ευρώπη ικανή να δημιουργήσει ευκαιρίες και να μην είναι μόνον πηγή φόβων», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας, ζητώντας η αυριανή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών να μην αφιερωθεί μόνον στους κανόνες εξόδου της Βρετανίας, αλλά και στο να δοθεί μια αναγκαία, νέα ώθηση στην Ευρώπη. «Είναι ανάγκη να καταλάβουμε, έπειτα απ' όσα συνέβησαν, ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνική διάσταση και όχι μόνο με τις γραφειοκρατικές μάχες», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.

Τα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ

Και ενώ οι δύο ηγέτες προσέρχονται σε διαβουλεύσεις το απόγευμα «εν πλήρη αρμονία» για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit, και την επιθυμία «για τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ώστε να μην δημιουργηθούν καταστάσεις ανασφάλειας» η Die Welt σκιαγραφεί τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ. Το πρώτο αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Το Βερολίνο θεωρεί ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο και μάλιστα στο σχέδιο στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών γίνεται σαφής αναφορά σε τάσεις μιμητισμού στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία. Η εξέλιξη αυτή κρύβει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. «Εάν γίνουν δημοψηφίσματα σε χώρες του ευρώ, τότε θα επιστρέψει στην Ευρώπη η δημοσιονομική κρίση», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες.

Δεύτερο σενάριο περισσότερη ενσωμάτωση, αλλά αυτήν την φορά σωστά. Πιστός οπαδός αυτού του σεναρίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και σήμερα επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια χαλαρή ένωση κρατών, που ενεργούν πολύ λίγο και πολύ αργά». Το τρίτο σενάριο αφορά τη δημιουργία «συνασπισμού των προθύμων». Ήδη το περασμένο Σάββατο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μετά από συνάντηση με τους άλλους 5 ομολόγους του από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ένα κοινό όραμα για μια «ευέλικτη ΕΕ». Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Παραπέμπει στην Ευρώπη των δύο, τριών ή περισσοτέρων ταχυτήτων, όπου μια Ευρώπη «του σκληρού πυρήνα» κινείται πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το τελευταίο σενάριο είναι η συνέχιση αυτού που η ΕΕ κάνει παρά το Brexit, δηλαδή τη διατήρηση του status quo με την ελπίδα ότι η κρίση θα εξαφανιστεί χωρίς να μεταβάλει επώδυνα τις δομές.


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 29 Μαϊ 2020 | 19:57

Daily Mail: Η Ελλάδα απαγορεύει στους Βρετανούς να πάνε διακοπές τον Ιούνιο

Αναφορά στην απουσία της Βρετανίας από τη λίστα των 29 χωρών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 29 Μαϊ 2020 | 08:05

Συγκινητικές στιγμές από την τελευταία μέρα της καμπάνιας για το Βρετανικό νοσηλευτικό προσωπικό [εικόνες]

Από τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τους ηλικιωμένους των γηροκομείων και τις καλόγριες.

«ΠΕΘΑΝΕ ΗΣΥΧΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ» 28 Μαϊ 2020 | 22:42

Πέθανε σε ηλικία 112 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον πλανήτη - Ήταν Βρετανός

Ο πρώην εκπαιδευτικός και μηχανικός είχε ανακηρυχθεί τον Μάρτιο ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 16:11

Βρετανία: "Ελάσσονος σημασίας" η παραβίαση της καραντίνας από τον Κάμινγκς

Κατά την αστυνομία, η παράβαση είναι ελάσσονος σημασίας, διότι δεν φαίνεται ότι υπήρξε παραβίαση της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΛΟΓΩ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 10:56
ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 09:49

Σοκ στην αγγλία: Βρέθηκε νεκρός 23χρονος ποδοσφαιριστής στο σπίτι του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρώην αμυντικός της Μίλγουολ και της Μαδέργουελ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ 27 Μαϊ 2020 | 07:47

God save the Queen: Οι εγκλωβισμένοι της βασίλισσας - Η "χρυσή φυλακή" και η απομόνωση των 3 εβδομάδων

Η προστασία της υγείας της βασίλισσας πάνω από όλους και όλα.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ 25 Μαϊ 2020 | 15:25

Λαϊκή οργή κατά Τζόνσον για τη στήριξή του στον Κάμινγκς που "έσπασε" την καραντίνα

Ο 48χρονος Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της επιτυχημένης εκστρατείας για το Brexit το 2016, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

118 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, 36.793 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 24 Μαϊ 2020 | 20:26

Βρετανία: Μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Η κυβέρνηση επιδιώκει να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας που επέβαλε για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ 24 Μαϊ 2020 | 14:23

Την παραίτηση Κάμινγκς ζητούν βουλευτές των Συντηρητικών στη Βρετανία - Σε αμηχανία η Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Κάμινγκς, στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ταξίδεψε 400 χλμ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον νέο κορονοϊό.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΚΑΜΙΝΓΚΣ 23 Μαϊ 2020 | 16:28

Η Ντάουνινγκ Στριτ στηρίζει το "δεξί χέρι" του Τζόνσον - "Δεν έσπασε την καραντίνα"

Ταξίδεψε από το Λονδίνο στο σπίτι των γονιών του, στην κομητεία Ντέραμ, ενώ είχε συμπτώματα του κορονοϊού.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 22 Μαϊ 2020 | 22:32

Κορονοϊός: Τα παιδιά έχουν ηπιότερα συμπτώματα και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό

Σύμφωνα με επιστήμονες που παρέχουν συμβουλές στη βρετανική κυβέρνηση

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 22 Μαϊ 2020 | 21:00

Βρετανία: Υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους ταξιδεύουν στη χώρα

Για όσους φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, από αέρος, θαλάσσης και σιδηροδρόμων.