
Το μήνυμα πως η διεύρυνση και η ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ είναι ξεχωριστές διαδικασίες στέλνει η Κομισιόν στον Ταγίπ Ερντογάν μετά τα παζάρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Σουηδία.
Ειδικότερα, στην πρώτη της αντίδραση η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου της, Ντάνα Σπίναντ τονίζει χαρακτηριστικά ότι "η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ".
Παράλληλα, επισημαίνει ότι "η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες".
"Παζάρι" Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα (10.07.23), παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία, ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία".
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν κατά την πάγια τακτική του ξεκίνησε το "παζάρι" ζητώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για να πει το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
"Αυτἠ τη στιγμή υπάρχει μια Τουρκία που επί 50 χρόνια περίμενε στις πύλες της ΕΕ... Σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ... Απευθύνομαι στις χώρες που έχουν βάλει σε αναμονή την Τουρκία επί 50 χρόνια, όπως θα απευθυνθώ και στο Βίλνιους. Πρώτα ανοίξτε τo δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ, έτσι κι εμείς όπως κάναμε και με την Φινλανδία να ανοίξουμε το δρόμο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Xθες το βράδυ με αυτό το ύφος τα είπα και στον κ. Μπάιντεν" διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο. Έχουν περάσει 50 χρόνια... Εμείς δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να το ξέρουν" δήλωσε μάλιστα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο. "Δίχως την απόφαση το Κοινοβουλίου δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα. Για τα F-16 συνέχεια μας λένε πως ‘’αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο’’. Ε, αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας" παρατήρησε δηκτικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr