Χέρι - χέρι με τον Κάρολο στη Βουλή των Λορδων η Ελισάβετ

Δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει άλλους «δισταγμούς και καθυστερήσεις».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η βασική προτεραιότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως δήλωσε σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσιάζοντας τα σχέδια του.

Σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου μετά τη νίκη του Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Ελισάβετ παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

Η 93χρονη μονάρχης προσήλθε στη Βουλή με τον διάδοχο πρίγκιπα Κάρολο, που την κρατούσε από το χέρι.

Χέρι - χέρι με τον Κάρολο στη Βουλή των Λορδων η Ελισάβετ
 

 

 

 

 

Το βαρύ αυτοκρατορικό στέμμα «ταξίδεψε» με ξεχωριστό αυτοκίνητο και αντί να το φορέσει η βασίλισσα, τοποθετήθηκε επάνω σε ένα μικρό τραπέζι μπροστά από την βασίλισσα και τον πρίγκιπα Κάρολο.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να φέρει εις πέρας την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε η βασίλισσα στα μέλη της άνω και της κάτω βουλής του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Στη συνέχεια, οι υπουργοί μου θα επιδιώξουν μια μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ωφελεί το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ξεκινήσουν επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες».

 

Εντύπωση προκάλεσε πως η μονάρχης και ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν ντύθηκαν με βασιλική αμφίεση. 

 

Χαρακτηρίζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα «την πλέον ριζοσπαστική Ομιλία της Βασίλισσας εδώ και μία γενιά», ο Τζόνσον έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ανατρέπει χρόνια οικονομικής λιτότητας, τα οποία επέβλεψε τα τελευταία εννέα χρόνια το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του.

Δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για το -- πολυαγαπημένο για τους Βρετανούς πλην όμως προβληματικό πλέον-- εθνικό σύστημα υγείας NHS ψηφίζοντας μια νομοθεσία που θα εγγυάται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει σε επιπλέον 33,9 δισεκ. λίρες ετησίως έως το 2023-24.

Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφάλειας, άμυνας και την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας «στην πιο ριζική επαναξιολόγηση της θέσης μας στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική στους Εργατικούς, δήλωσε ότι η κυβερνητική ατζέντα δεν προσφέρει «τίποτα καινούργιο για το NHS και τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους πολίτες που υποφέρουν αυτά τα Χριστούγεννα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «εκτός πραγματικότητας».

 

Με πλειοψηφία 80 εδρών στο Κοινοβούλιο, ο Τζόνσον είναι σχεδόν βέβαιος ότι το πρόγραμμά του θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που δίνει στον ίδιο και την ομάδα του σχεδόν απεριόριστη ελευθερία να καθορίσουν την ατζέντα.

Ο Τζόνσον έφθασε ακόμα στο σημείο να υπαινιχθεί ότι μπορεί να κερδίσει μια ακόμα κυβερνητική θητεία στις εκλογές του 2024: «Στεφτείτε απλά πού μπορεί να είναι αυτή η χώρα σε 10 χρόνια».

 

 

 

Την Τρίτη, ο Τζόνσον δήλωσε στη βασική ομάδα των υπουργών του ότι «δεν έχετε δει ακόμα τίποτα, παιδιά», προειδοποιώντας τους ότι υπάρχουν ακόμα πολλά για να γίνουν ως ανταπόδοση στην εμπιστοσύνη που δόθηκε στην κυβέρνηση στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια διαμάχης για το Brexit, ο Τζόνσον θέλει να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα που έχει διαρραγεί από τις διαφωνίες για το πώς, πότε ακόμα και το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Πόλεις, χωριά ακόμα και οικογένειες διχάστηκαν.

Οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει να κρατήσει τη στήριξη αυτών των ψηφοφόρων στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν τους Συντηρητικούς πρώτη φορά, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ζωή τους.

«Νιώθω ταπεινότητα μπροστά στην εμπιστοσύνη που εκατομμύρια ψηφοφόροι έδειξαν σε αυτή την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Εδώ ξεκινά η προσπάθεια να ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τζόνσον στην εισαγωγή του.

«Η φιλοδοξία μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση της χώρας μας προς το καλύτερο».

 

 

 

Φωτογραφίες: Reuters

ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Φεβ 2020 | 15:33

Βρετανία: Πόρτα σε όσους δεν μιλούν αγγλικά και ανειδίκευτους

Να μιλάει αγγλικά και να έχει κάποια εξειδίκευση είναι δύο από τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος δεκτός για να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ 19 Φεβ 2020 | 11:47

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα σε όσους δεν μιλούν αγγλικά

Σημαντικές αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2021.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 02 Φεβ 2020 | 14:30

Πρέσβης Βρετανίας: Τίποτα δεν αλλάζει για τους Έλληνες ως το τέλος του 2020

«Είμαστε αισιόδοξοι για μια καλή συμφωνία με την ΕΕ », είπε η Κέιτ Σμιθ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ 9 ΣΗΜΕΙΑ 01 Φεβ 2020 | 21:43

Brexit: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Ελληνες και οι επιχειρήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάστηκε με εντατικούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει και να μετριάσει τις συνέπειες του Brexit

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 01 Φεβ 2020 | 13:30

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το Brexit

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το Brexit και έτοιμη να συμβάλλει στη θεμελίωση μίας ισχυρής μελλοντικής σχέσης.

«ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ» 01 Φεβ 2020 | 09:02

Brexit: Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος - Όλα τα πρωτοσέλιδα

Ο βρετανικός Τύπος εμφανίζεται για μία ακόμη φορά διχασμένος.

ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 01 Φεβ 2020 | 08:36

Βrexit: Τέλος εποχής - Εκτός ΕΕ η Βρετανία μετά από 47 χρόνια

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ με σαμπάνιες για τους Brexiteers και ολονυκτίες για τους Remainers.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ 31 Ιαν 2020 | 23:44

Brexit: Πάρτι στους δρόμους με μπύρες και σόου Τζόνσον

Και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ 31 Ιαν 2020 | 22:23

Politico: Το αόρατο Brexit - Γιατί κανείς δεν ασχολείται

«Το Brexit έφτασε με μια βροντή, αλλά φεύγει με ένα κλαψούρισμα», γράφει χαρακτηριστικά το Politico σε δημοσίευμά του σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 31 Ιαν 2020 | 21:08

Brexit: Πως κατάφεραν 700 Βρετανοί να μείνουν στην Κομισιόν

Πρώην Βρετανοί υπήκοοι, που εργάζονται στην Κομισιόν, άλλαξαν τις εθνικότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 31 Ιαν 2020 | 20:41

Μήνυμα ΕΕ σε Βρετανία: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Η Βρετανία αποχωρεί βάζοντας τέλος σε έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών.