«Η σκιά της αμφιβολίας»: Κατάσκοπος των Ναζί η Κοκό Σανέλ

Ήταν πράκτορας των Ναζί η Κοκό Σανέλ; Σ' αυτό το ερώτημα - ενός θέματος ταμπού για τη γαλλική κοινωνία - απάντησε με στοιχεία ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη Γαλλία.

i-skia-tis-amfibolias-kataskopos-twn-nazi-i-koko-sanel
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ παρουσίασε στη Γαλλία -με στοιχεία- ότι η ηγέτιδα της μόδας Γκαμπριέλ Κοκό Σανέλ, εργάστηκε ως πληροφοριοδότης της κυβέρνησης των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «Η σκιά της αμφιβολίας», μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι France 3 και παρουσίασε έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, που δείχνουν ότι η Σανέλ εργάστηκε για την Άμπβερ, τη ναζιστική υπηρεσία πληροφοριών.

Αν και αυτή η αποκάλυψη δεν είναι καινούρια – το 2011 το βιβλίο του Αμερικανού ιστορικού Χαλ Βον κατέγραφε τη σχέση με τον αξιωματικό της Αμπβερ Χανς Γκένθερ βον Ντίνκλαζ και τις επιχειρήσεις της ως πράκτορας F-7124 – το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πρώτη φορά συζητιέται δημόσια στην εθνική τηλεόραση το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρείται ταμπού για την γαλλική κοινωνία ακόμα και σήμερα.

 

Το ντοκιμαντέρ σχολιάζει τις τεταμένες σχέσεις της Σανέλ με τους Εβραίους ιδιοκτήτες της επιχείρησης των αρωμάτων της – την οποία πούλησε το 1924 – και την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τη ναζιστική νομοθεσία για να την επανακτήσει.

Αναφέρεται ακόμα σε ένα ταξίδι που έκανε η ίδια στη Μαδρίτη το 1943, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για εκεχειρία με τους Βρετανούς αξιωματούχους, προσπάθεια στην οποία ο Τσώρτσιλ δεν ανταποκρίθηκε.

Το πρόγραμμα ερεύνησε τις ζωές και άλλων επιφανών Γάλλων οι οποίοι συνέχισαν να ζουν υπό ναζιστική κατοχή – ανάμεσά τους η Έντιθ Πιαφ, ο Μορίς Σεβαλιέ και η Σάσα Γκιτρί. Σύμφωνα με το France 24, το ντοκιμαντέρ έχει ξεχωρίσει για τη ρεαλιστική απεικόνιση των δύσκολων επιλογών που έπρεπε να κάνουν όσοι έζησαν κάτω από τη Ναζιστική κυριαρχία. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook