Η στρατηγική Μπάνον μπορεί να δώσει στην ακροδεξιά 25% στο ευρωκοινοβούλιο

Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανά να κατακτήσουν το 25% του Ευρωκοινοβουλίου στις ευρωεκλογές σύμφωνα με έκθεση ισπανικής ΜΚΟ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η στρατηγική Μπάνον μπορεί να δώσει στην ακροδεξιά 25% στο ευρωκοινοβούλιο

Οι λεπτομέρειες αλλάζουν από χώρα σε χώρα, όμως η φιλοσοφία είναι η ίδια: να φέρουμε στους λαούς λήψη αποφάσεων, εθνική κυριαρχία, ασφάλεια κι οικονομία. Είναι αυτό που ονομάζω "τοποθέτηση προϊόντος"»: με αυτά τα λόγια του Στιβ Μπάνον, κύριου αρχιτέκτονα της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ξεκινά την έκθεσή της «Αντιμεταναστευτικό franchise: πώς εξαπλώνεται ο ξενοφοβικός λαϊκισμός στην Ευρώπη», η ισπανική ΜΚΟ ProCausa, εκτιμώντας πως τα ακροδεξιά κόμματα ενδέχεται να κατακτήσουν το 25% του Ευρωκοινοβουλίου στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Στην έκθεση διατυπώνεται η θέση πως το franchise αυτό είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, με σαφής στόχους: να εγκατασταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να εμπεδώσει μία στιβαρή πολιτική ομάδα, ικανή να προκαλέσει το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ.

«Με τη συγκεκριμένη στρατηγική, τα κόμματα που δηλώνουν "αντισυστημικά" επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το ισχύον σύστημα», εξηγεί ο Πέδρο Φερνάντεθ ντε Κάστρο, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, τονίζοντας πως μόνος τρόπος να αντιταχθούμε στην επιρροή αυτή είναι «να αναπτύξουμε μία κριτική προοπτική και να σταματήσουμε να είμαστε σκλάβοι των αλγορίθμων».

Στην ίδια έκθεση γίνεται παραδεκτό πως ο Μπάνον, ως επικεφαλής της πλατφόρμας Breitbart News –που εκπροσωπεί τη νέα «εναλλακτική Δεξιά» των ΗΠΑ—έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ, που αποσκοπεί στην επέκταση της ιδεολογίας του και στις Βρυξέλλες. «Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός έχει πάψει να είναι απλά ευρωσκεπτικιστικός και πλέον επιδιώκει να διευθύνει το Ευρωκοινοβούλιο», επισημαίνει και η Άνα Γκονθάλεθ-Πάραμο, που συνυπογράφει την έκθεση της ProCausa.

Οι λόγοι της επιτυχίας του πολιτικού αυτού franchise είναι πολλοί: κατά πρώτον, η οικονομική του πρόταση, που βασίζεται στο επιχείρημα πως «η μετανάστευση αποτελεί μία επιβάρυνση στο σύστημα, αρνούμενοι οποιοδήποτε θετική πτυχή της», που αποσκοπεί στη «διοχέτευση σε αυτή τη θέση της απογοήτευσης των θυμάτων της μεγάλης ύφεσης».

Το δεύτερο σημείο του επιχειρήματος καταλαμβάνουν οι πολιτισμικές πτυχές κάθε λαού, που μολονότι οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι βασίζονται σε στοιχεία «δογματικά χωρίς κάποια επιστημονική βάση», ωστόσο γνωρίζουν μεγάλη διεισδυτικότητα στη βάση, φέροντας ως παράδειγμα την εκστρατεία του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, το 2018 με τις θεωρίες του για την «Ευρω-αραβία».

Μία άλλη από τις αγαπημένες προκείμενες που χρησιμοποιεί ο ξενοφοβικός λαϊκισμός για τη συλλογιστική του είναι η ιδέα του «διαρκούς κράτους εκτάκτου ανάγκης», της τάξης απέναντι στο χάος που εξασφαλίζει η κατάσταση εξαίρεσης. Στοιχεία όπως η ισλαμοφοβία, ο φόβος απέναντι στον φτωχό μετανάστη και η δαιμονοποίηση της εγκληματικότητας των μεταναστών, νομιμοποιεί τα προτάγματα του franchise που στρέφονται εναντίον του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο Μπάνον διαστρέφει προς όφελός του την πόλωση των απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμέσου μίας στρατηγικής «trolling», διασποράς ψευδών ειδήσεων και της απονομιμοποίησης της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. «Με τον τρόπο αυτό ο αλγόριθμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του franchise, περιορίζοντας την ποικιλία της πληροφόρησης που λαμβάνει κάθε χρήστης και παγιδεύει τους ανθρώπους μέσα σε φούσκες που τους αποκλείουν από τις αντίθετες απόψεις», επισημαίνεται στην έκθεση.

Για να λειτουργήσει όμως το franchise, χρειάζονται και συνέταιροι που θα ασχοληθούν με την «τοποθέτηση του προϊόντος». Ο Μπάνον, ως ειδήμων στην διαχείριση εταιρειών έχει εντοπίσει τους καλύτερους στο είδος, τονίζεται στην έρευνα της ProCausa, που μελετά εξειδικευμένα τρεις χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, όπου έχει διεισδύσει περισσότερο η στρατηγική του Μπάνον.

Στην Ισπανία ο άνθρωπος του Αμερικανού επικοινωνιολόγου ακούει στο όνομα Ραφαέλ Μπαχαρδί, πρώην συμβούλου εθνικής αμύνης επί πρωθυπουργίας του Χοσέ Μαρί Αθνάρ και διευθυντή Εξωτερικής Πολιτικής του ιδρύματος FAES, ο οποίος ουδέποτε απέκρυψε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Από το 2018 ο Μπαχαρδί εντάχθηκε στην εθνική επιτροπή του ακροδεξιού κόμματος Vox κι έχει τονίσει στον τύπο πως «έλαβε από τις ΗΠΑ διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα, που βοήθησαν στον εκλογικό θρίαμβο του Vox στην Ανδαλουσία». Ο ίδιος προσθέτει πως το FAES βοηθά τον ηγέτη του κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, στις επαφές με σημαίνουσες προσωπικότητες και πως ο Μπάνον θέλει να επισκεφθεί την Ισπανία για να συμμετέχει σε εκδήλωση.

Η έκθεση επισημαίνει πως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της κίνησης του ακροδεξιού franchise είναι ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας κι υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. Οι συντάκτες της τονίζουν πως ο Σαλβίνι έχει επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες με στόχο τη δημιουργία μίας αντιμεταναστευτικής υπερ-ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κι έχει συμβάλλει στη δημιουργία μίας συλλογικής εθνικιστικής ταυτότητας στην Ιταλία. Ο Σαλβίνι είναι ένας από τους πρώτους που έσπευσε να ενταχθεί στο Κίνημα (The Movement) του Μπάνον και δεν κρύβει τη συμμετοχή του και στο ξενοφοβικό franchise.

Στην Ολλανδία, οι κύριοι εκπρόσωποι του κινήματος είναι οι Γκέρτ Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) και ο Τιερί Μπόντετ και η παράταξή του Φόρουμ των Δημοκρατών( FvD). Αμφότεροι καλλιεργούν ισλαμοφοβικές και υπερεθνικιστικές ιδέες και δηλώνουν θαυμαστές ηγετών όπως ο Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η διευθύντρια του ProCausa, Λουθίλα Ροδρίγεθ-Αλαρκόν, τονίζει πως μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί το σχέδιο του franchise είναι να μη «μοιραζόμαστε αυτά που μας διχάζουν», αλλά «να γονιμοποιήσουμε μία εναλλακτική αφήγηση που θα δημιουργεί ένα νέο διαλογικό πλαίσιο, που δεν θα είναι αντιδραστικό, αλλά θα επισημαίνει τα οφέλη από την μετανάστευση». Επίσης, αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης δήλωσε πως «θα πρέπει να σταματήσουμε να αποτελούμε τα πιόνια που τα κινούν για να εξυπηρετούν κάποιους ολίγιστους».

Από την πλευρά του ο Φερνάνδεθ ντε Κάστρο επισημαίνει πως αυτό που έχει κάνει ο Μπάνον με την «εναλλακτική Δεξιά» (alt right) αντίστοιχα έχει ξεκινήσει από την πλευρά του ο Αμερικανός Γερουσιαστής και διεκδικητής του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς με την «Προοδευτική Διεθνή» του, εκτιμώντας πως «ίσως αυτού του είδους οι συμμαχίες θα είναι το νέο μοντέλο του πολιτεύεσθαι στην ενεστώσα κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Shutterstock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκαριστικά στοιχεία στην Ισπανία - Εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικά τζελ

Ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν έπειτα από κατάποση αντισηπτικού τζελ εκτοξεύτηκε στην Ισπανία μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 14 Οκτ 2020 | 19:28

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Βράβευσε τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis - "Πώς τους βρήκαν;" αναρωτιέται ο Άδ. Γεωργιάδης

"Πώς βρήκαν την επαφή με τους μάρτυρες της Novartis αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι ειναι πλην της κας Τουλουπάκη", έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ 12 Οκτ 2020 | 12:52

Ισπανία: Κατά της βασιλείας το 40% των πολιτών - Οργή για Χουάν Κάρλος

Δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 06 Οκτ 2020 | 13:15

Φοβισμένος ο Λαγός, έστειλε επιστολή στην Ευρωβουλή: Αναγκάζουν τους δικαστές να μας καταδικάσουν

Μία ημέρα πριν την έκδοση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός επικαλείται... τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 55.093 ΙΤΑΛΟΙ 05 Οκτ 2020 | 20:53

Κορονοϊός: 12.594 μολύνσεις στη Βρετανία σε ένα 24ωρο - Αρνητικό ρεκόρ με συνολικά 800.000 κρούσματα στην Ισπανία

Η Βρετανία καταγράφει χιλιάδες νέες μολύνσεις, Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 05 Οκτ 2020 | 16:36

ΜΚΟ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "ξέφραγο αμπέλι"- Ηρθαν με αεροπλάνο για να πάρουν πρόσφυγες, μπλόκο στην προσγείωση

Η πτήση από την Ολλανδία τελικά προσγειώθηκε στην Αθήνα και όχι στη Λέσβο χωρίς να παραλάβει πρόσφυγες

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:12

Ισπανία: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 για το πρόγραμμα προσωρινής αναστολής εργασίας

800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE, ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2020 | 07:52

Λέσβος: Έτσι δρούσαν οι ΜΚΟ που διακινούσαν παράνομα μετανάστες: Από ψεύτικες ειδοποιήσεις ναυαγίων μέχρι... κρατήσεις στη Μόρια

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ 28 Σεπ 2020 | 12:32

Bαριές κατηγορίες για 33 μέλη ΜΚΟ: Είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ αλλά και της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν 33 μέλη ΜΚΟ που είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2020 | 19:33

Κορονοϊός: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης - Αντιδρούν στη μερική καραντίνα

"Δεν είναι καραντίνα, είναι διάκριση", φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το κοινοβούλιο.

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 27 Σεπ 2020 | 14:01

ΗΠΑ: Άγριο ξύλο στο Πόρτλαντ - 12 συλλήψεις σε συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αντιρατσιστών [εικόνες, βίντεο]

Τα βίαια επεισόδια συνέβησαν μετά από πορεία της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys και την αντίδραση των ακτιβιστών του κινήματος Black Lives Matter.