Η συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που έχει δει 300 εκτελέσεις

Η Μισέλ Λάιονς έχει παρακολουθήσει 300 εκτελέσεις, αρχικά ως ρεπόρτερ σε τοπική εφημερίδα και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που έχει δει 300 εκτελέσεις

Η 40χρονη Μισέλ Λάιονς έχει παρακολουθήσει 300 εκτελέσεις, αρχικά ως ρεπόρτερ σε τοπική εφημερίδα του Τέξας και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης της αμερικανικής πολιτείας.

Ήταν μόλις 22 ετών όταν παρακολούθησε την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη. Αφότου είδε τον Χαβιέ Κρουζ να πεθαίνει, έγραψε στο ημερολόγιό της: «Ήμουν τελείως εντάξει. Υποτίθεται πως πρέπει να είμαι αναστατωμένη;».

Όπως σημειώνει το BBC, η Λάιονς θεωρούσε πως ήταν καλύτερα να κρατήσει τη συμπόνοιά της για άλλους, όπως για τους δύο ηλικιωμένους που ο Κρουζ χτύπησε με ένα σφυρί μέχρι θανάτου.

«Το να παρακολουθώ τις εκτελέσεις ήταν απλώς μέρος της δουλειάς μου», αναφέρει η γυναίκα, η οποία έγραψε και ένα σχετικό βιβλίο, με τίτλο «Death Row: The Final Minutes», που μόλις κυκλοφόρησε.

«Ήμουν υπέρ της θανατικής ποινή, πίστευα ότι ήταν η πιο κατάλληλη τιμωρία για ορισμένα εγκλήματα. [...] Αν είχα αρχίσει να εξετάζω πώς με έκαναν να αισθάνομαι οι εκτελέσεις ενώ τις έβλεπα, αν βασιζόμουν στα συναισθήματα, πώς θα ήμουν σε θέση να επιστρέψω σε αυτό το δωμάτιο, τον έναν μήνα μετά τον άλλον, τον έναν χρόνο μετά τον άλλον;», τονίζει.

Από το 1924, κάθε εκτέλεση στην πολιτεία του Τέξας πραγματοποιείται στη μικρή πόλη Χάντσβιλ. Υπάρχουν επτά φυλακές στο Χάντσβιλ, σε μία από τις οποίες βρίσκεται και ο «θάλαμος του θανάτου».

Το 1972, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τη θανατική ποινή με το σκεπτικό ότι ήταν μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία, αλλά μέσα σε μερικούς μήνες κάποιες πολιτείες άρχισαν να ξαναγράφουν τη νομοθεσία τους για να την επαναφέρουν. Το Τέξας την επανέφερε σε λιγότερο από δύο χρόνια και στη συνέχεια υιοθέτησε τη θανατηφόρο ένεση ως νέο μέσο εκτέλεσης.

Το 2000, το Τέξας πραγματοποίησε 40 εκτελέσεις θανατοποινιτών, σχεδόν όσες έγιναν στις υπόλοιπες πολιτείες συνολικά. Ήταν επίσης μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων που έχει διεξαχθεί σε ένα μόνο έτος σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία.

Η Λάιονς, ως ρεπόρτερ για την εφημερίδα The Huntsville Item, παρακολούθησε τις 38.

Όμως η απάθεια με την οποία περιέγραφε τα περιστατικά στο ημερολόγιό της, αποδείχθηκε πως ήταν απλώς ένας βραχυπρόθεσμος μηχανισμός διαχείρισης της κατάστασης. «Όταν κοιτάω τώρα τις σημειώσεις μου για τις εκτελέσεις, μπορώ να δω ότι με ενοχλούσαν. Αλλά όποιες αμφιβολίες και αν είχα, τις έχωνα σε μια βαλίτσα στο μυαλό μου, την οποία έσπρωχνα σε μια γωνία. Το μούδιασμα ήταν εκείνο με προστάτεψε και μου επέτρεψε να συνεχίσω», δηλώνει η ίδια.

Διαβάζοντας αυτές τις πρώτες σημειώσεις, οι κοινότοπες λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν περισσότερο εντύπωση: Ο Carl Heiselbetz Jr, ο οποίος δολοφόνησε μία μητέρα και την κόρη της, φορούσε ακόμη τα γυαλιά του όταν τον μετέφεραν στο φορείο. Η Betty Lou Beets, η οποία έθαβε τους συζύγους στον κήπο της σαν να ήταν νεκρά κατοικίδια, είχε πολύ μικρές πατούσες. Ο Thomas Mason, ο οποίος δολοφόνησε τη μητέρα και τη γιαγιά της συζύγου του, έμοιαζε με τον παππού της Lyons.

«Το να παρακολουθείς τις τελευταίες στιγμές της ζωής κάποιου και την ψυχή τους που αφήνει το σώμα τους, ποτέ δεν γίνεται αδιάφορο ή φυσιολογικό. Αλλά το Τέξας εκτελούσε τους παραβάτες με τέτοια συχνότητα που το είχε τελειοποιήσει και είχε αφαιρέσει τους θεατρινισμούς».

Όταν η Λάιονς άρχισε να εργάζεται για το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης, τα καθήκοντά της έγιναν πιο σημαντικά. Πλέον, δεν ενημέρωνε μόνο τους πολίτες του Χάντσβιλ, αλλά όλες τις ΗΠΑ για το τι γινόταν μέσα στον θάλαμο εκτελέσεων του Τέξας.

Η ίδια περιέγραφε τη διαδικασία σαν να παρακολουθούσε κάποιον που έπεφτε για ύπνο -αυτή η περιγραφή όμως ήταν μεγάλη απογοήτευση για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, που περίμεναν κάτι πιο παραστατικό.

Επίσης, έπρεπε να αναμεταδώσει τις απελπισμένες εκκλήσεις για συγχώρεση, τις αγωνιώδεις απολογίες και τους ισχυρισμούς της αθωότητας, καθώς και τα βιβλικά αποσπάσματα, τα αποσπάσματα από ροκ τραγούδια, ακόμη και τους περιστασιακούς αστεϊσμούς που έλεγαν οι θανατοποινίτες (λ.χ, το 2000, ο Μπίλι Χιούζ πριν την εκτέλεση είπε «αν πληρώνω το χρέος μου προς την κοινωνία, μου οφείλουν έκπτωση και επιστροφή χρημάτων!»).

Σπάνια η Λάιονς άκουγε θυμό και μόνο μια φορά άκουσε έναν θανατοποινίτη να κλαίει με λυγμούς. Άκουγε όμως τον ήχο των τελευταίων αναπνοών των θανατοποινιτών -βήχα, κοφτή ανάσα ή ρόγχο- καθώς τα φάρμακα έκαναν τη δουλειά τους και προκαλούσαν την κατάρρευση των πνευμόνων. Και όταν πέθαιναν, τους κοίταζε καθώς το δέρμα τους γινόταν μοβ.

Κατά καιρούς, η Αμερικανίδα λάμβανε γράμματα και emails από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που καταδίκαζαν τη συμμετοχή της στους «φόνους με κρατική χορηγία». «Σχεδόν όλος ο κόσμος πέρα από την Αμερική θεωρούσε ότι ήταν παράξενο που εξακολουθούσαμε να εφαρμόζουμε τη θανατική ποινή. Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι συχνά χρησιμοποιούσαν τη λέξη "δολοφονία" αντί για "εκτέλεση". Θεωρούσαν ότι δολοφονούσαμε ανθρώπους», αναφέρει η ίδια.

Η στάση της άρχισε να αλλάζει όταν έμεινε έγκυος το 2004. Ανησυχούσε για το τι μπορεί να άκουγε το έμβρυο στην κοιλιά της, όταν η ίδια παρακολουθούσε μία εκτέλεση. «Όταν γέννησα την κόρη μου, έτρεμα τις εκτελέσεις. [...] Είχα ένα μωρό στο σπίτι για το οποίο θα έκανα τα πάντα και αυτές οι μητέρες παρακολουθούσαν τα μωρά τους να πεθαίνουν. [..] Στεκόμουν στο δωμάτιο παρακολούθησης και σκεφτόμουν: "Δεν υπάρχουν νικητές, όλοι την έχουν πατήσει". Οι εκτελέσεις ήταν απλώς άσχημες καταστάσεις από κάθε άποψη, και έπρεπε να παρακολουθώ όλη αυτή τη θλίψη ξανά και ξανά».

Το 2012 τελικά σταμάτησε τη συγκεκριμένη δουλειά. «Νόμιζα ότι το να είμαι μακριά από το σύστημα των φυλακών θα με έκανε να σκέφτομαι λιγότερο τα πράγματα που είχα δει αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Τα σκεφτόμουν όλη την ώρα. Ήταν σαν να είχα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν μπορούσα να το ξανακλείσω», σημειώνει.

Πάντως η ίδια παραμένει υπέρ της θανατικής ποινής, τουλάχιστον για τα πιο στυγερά εγκλήματα, αν και παραδέχεται ότι το Τέξας χρησιμοποιεί συχνά τη συγκεκριμένη ποινή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» 23 Οκτ 2020 | 18:25

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Eνδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Τουρκία.

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» 23 Οκτ 2020 | 15:08

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400: "Η Ελλάδα έχει S-300, τους ρώτησαν οι ΗΠΑ τίποτα;"

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και έστρεψε τα "πυρά" του στις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την ενόχλησή του.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 14:30

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το "TIME" άλλαξε το λογότυπο σε "VOTE" καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν

Σε "VOTE" άλλαξε το λογότυπο του περιοδικού "TIME" καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 23 Οκτ 2020 | 12:10

ΗΠΑ: Σάλος για τον Τζουλιάνι και το χέρι στα γεννητικά όργανα μπροστά σε "δημοσιογράφο" - Τι απαντά ο ίδιος

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ από καρέ που δείχνει τον έμπιστο του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι να πιάνει τα γεννητικά του όργανα μπροστά από "δημοσιογράφο".

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 19ΧΡΟΝΟΣ 23 Οκτ 2020 | 09:43

Εκλογές ΗΠΑ: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μπάιντεν - Πώς τον έσωσε το FBI

Ενας άνδρας συνελήφθη στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Οκτ 2020 | 07:48

Nτιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν με "βέλη" για κορονοϊό, Κίνα, Πούτιν και... Χίτλερ

Το δεύτερο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ για την προεδρική κούρσα δεν είχε εντάσεις ούτε "κοκορομαχίες".

ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 22 Οκτ 2020 | 22:00

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το Σαββατοκύριακο θα ψηφίσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Πρόωρα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Ντόναλντ Τραμπ, για τις Εκλογές των ΗΠΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 22 Οκτ 2020 | 13:51

Κορονοϊός: Γιατί το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό- Αν και έχουμε περισσότερα κρούσματα

Λιγότερο φονικό δείχνει να είναι το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη. Ποιοι είναι οι λόγοι.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2020 | 08:23

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Θλιβερό ρεκόρ αύξησης θανάτων με 300.000 περισσότερους από πέρυσι

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι αυξήθηκαν φέτος κατά 300.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω του κορονοϊού.

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΑ 21 Οκτ 2020 | 08:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κατά πάντων ο Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Πέμπτη.

ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:57

Κορονοϊός: Αρχίζουν ξανά οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξαναρχίσουν οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για τον κορονοϊό

20 Οκτ 2020 | 07:38

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 220.000 οι θάνατοι, πάνω από 8,2 εκατ. τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία.

ΕΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΜΕΝΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 18 Οκτ 2020 | 09:11

Τεράστια γκάφα Τραμπ: "Υποβίβασε" τον πρόεδρο Μακρόν σε πρωθυπουργό

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε μεγάλο λάθος αποκαλώντας τον Μακρόν πρωθυπουργό.