
Η «χείρα βοηθείας» που έτεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσωσε επικοινωνιακά τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από την εικόνα «απομόνωσης» στη σύνοδο της G20. Πούτιν και Τραμπ είχαν μια εξαιρετικά μακρά συνάντηση η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και μάλιστα αρχής γενομένης από το μεσημέρι της Κυριακής.

Η «είδηση» της συμφωνίας διέρρευσε στα διεθνή μέσα από αμερικανικές πηγές και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο και πλέον ωρών.
Αν και αναντίρρητα η είδηση για τη Συρία που προέκυψε στο περιθώριο της G20 είναι σημαντική δεν είναι αρκετή να καλύψει το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τις αντιλήψεις και την πολιτική του Τράμπ με εκείνες των ευρωπαίων για το ελεύθερο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Η εναντίωση Τραμπ στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επιδίωξη του για προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο εγείρουν τον κίνδυνο να απομονωθεί, σε ένα διεθνές φόρουμ το οποίο συστήθηκε για να βελτιωθεί ο παγκόσμιος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2007.
Ο Τραμπ συμμετείχε στο πρώτο μέρος της συζήτησης για την πολιτική σχετικά με το κλίμα, παρά τις διαφορές του με τις άλλες χώρες στο ζήτημα, και μάλιστα μίλησε στους άλλους ηγέτες χωρίς αυτό να δηλώνει και πολλά για τις τελικές του θέσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και στη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς σύμφωνα με όσα είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ο κ. Τραμπ έθεσε το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές προς τον ρώσο ομόλογό του.
"Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν", σημείωσε ο Τίλερσον.
Μέρκελ: Συμφωνούμε όλοι για κλίμα και εμπόριο εκτός από...
Η οικοδέσποινα Μέρκελ, προανήγγειλε ότι όσοι θα συντάξουν την τελική ανακοίνωση της συνόδου των G20 έχουν μπροστά τους μια μακρά νύχτα ιδίως σε ότι αφορά το κομμάτι για το εμπόριο.

«Σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) συμφώνησαν σήμερα ότι είναι απαραίτητο το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, όμως ορισμένες διαφορές απόψεων που καταγράφηκαν σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι οι οποίοι καταρτίζουν την τελική ανακοίνωση της συνόδου έχουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα του εμπορίου, τόνισε «σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ελεύθερο αλλά επίσης και δίκαιο εμπόριο» και πως σε αυτό το κομμάτι οι συνομιλίες παραμένουν τεταμένες.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα απόψε. Αλλά οι συνομιλίες εδώ είναι πολύ δύσκολες, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό», είπε η Μέρκελ.
Τι ανέφερε το προσχέδιο που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο
Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου που δημοσιοποίησε το Γαλλικό πρακτορείο αναμένεται να καταγραφεί η απομόνωση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την βεβαίωση των άλλων μελών του G20 ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού.
«Σημειώνουμε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού», επισημαίνεται στο κείμενο, ενώ προστίθεται ότι οι ηγέτες άλλων χωρών θεωρούν οι ίδιοι ότι η συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη».
Mία από τις αβεβαιότητες που πλανιόντουσαν πριν από τη Σύνοδο συνίστατο στο αν οι 19 υπόλοιπες χώρες της G20 θα συσπειρώνονταν επί αυτού του ζητήματος.
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας, για παράδειγμα, συμμάχου των ΗΠΑ και μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ήγειρε ερωτήματα.
Εάν υιοθετήσουν αυτό το έγγραφο, οι ηγέτες της G20 θα στείλουν στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη (των συνομιλιών) ή πλήρης επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ακόμα κι αν η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ουάσιγκτον, εφόσον θελήσει να επανεξετάσει κάποια στιγμή την θέση της.
Αυτήν την επιλογή έδειξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο περιθώριο της Συνόδου.
«Είναι σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο και πιστεύω ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Η συμφωνία του Παρισιού δεν θα ξανατεθεί υπό διαπραγμάτευση. Όμως εύχομαι οι ΗΠΑ να βρουν ένα δρόμο για να επιστρέψουν εκεί» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
«Το συλλογικό μήνυμα που θα στείλουμε στον πρόεδρο Τραμπ γύρω από αυτό το τραπέζι θα εμμένει στη σημασία της επιστροφής των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε η Μέι.
Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, μια τροποποίηση του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου της G20, η οποία θα το καθιστά ευνοϊκότερο στις ορυκτές πηγές ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Το μέτωπο Μακρόν - Τριντό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασαν σήμερα την βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά και το ελεύθερο εμπόριο απέναντι στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τριντό υπενθύμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί "να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή".
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι "κοινή" η δέσμευση στα ζητήματα που αφορούν το κλίμα "σε μια περίοδο που (η συμφωνία του Παρισιού) αμφισβητείται από κάποιους", κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον Τραμπ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία.
Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά (Ceta), ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ανέθεσε την Πέμπτη σε μια επιτροπή να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την υγεία, ώστε να δώσει μια απάντηση στους επικριτές της.
Οι δύο βενιαμίν της G20, ανερχόμενοι αστέρες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, δεν δίστασαν να προβάλουν και πάλι τη στενή σχέση τους, όπως το είχαν κάνει πρόσφατα και στη σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα.
"Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να συνομιλώ με τον Εμανουέλ, με τον οποίο έχουμε τόσες ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα", σχολίασε ο Τρινό.
"Η χαρά είναι δική μου", απάντησε ο Μακρόν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr