
Η φετινή λίστα του Politico με τους 28 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ευρώπη για το 2023 χωρίζεται, όπως κάθε χρόνο, σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που δρουν, εκείνους που ονειρεύονται και εκείνους που προκαλούν προβλήματα ή αλλιώς οι αποτελεσματικοί, οι ονειροπόλοι, οι ταραξίες.
Το σχόλιο της συντακτικής επιτροπής που επιμελείται αυτή τη λίστα, είναι ότι φέτος δεν περιλαμβάνεται εν ενεργεία ηγέτης από το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, κρίνεται ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν είναι την συνιστά πια την πολιτική δύναμη που κινεί την Ευρώπη.
Οι πρώτοι κάθε κατηγορίας θα ανακοινωθούν το βράδυ σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή της Μαλτέζας προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, της Αμερικανίδας πρέσβεως στις Βρυξέλλες, Τζούλιαν Σμιθ, και του Γάλλου επιτρόπου για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν.
This year, our #POLITICO28 ranking of Europe's most powerful people reflects a Continent under pressure, economically, militarily, geopolitically.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) December 7, 2022
At 8pm tonight, we'll reveal who topped the Class of 2023.
Before then, see who else made it onto the list: https://t.co/wCCpg1sPeN pic.twitter.com/9gIjLgp4wE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στην τρίτη κατηγορία: αυτή των προσώπων που προκαλούν "ταραχές" ενώ ο χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει είναι "η ξεθωριασμένη ασπίδα".
Γιατί το Politico θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι "μια ασπίδα" που "ξεθώριασε"
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει τον χαρακτηρισμό "ξεθωριασμένη ασπίδα". Η εξήγηση είναι ότι η λέξη "ασπίδα" επιλέχθηκε επειδή έτσι αποκάλεσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Ελλάδα για τις προσπάθειες διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά γιατί "ξεθωριασμένη";
Στο κείμενο που συνοδεύει την επιλογή της κατάταξης, για τον πρωθυπουργό σημειώνεται ποιο είναι το τρίπτυχο που το ευρωπαϊκό ΜΜΕ προκρίνει ως πλέον σημαντικό για την αξιολόγηση που κάνει: "Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φίμωση του Τύπου, κατασκοπευτικά σκάνδαλα".

Και συνεχίζει: "Αυτό φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού μορφωμένου στο Χάρβαρντ γιου ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος πλασάρει τον εαυτό του ως μετριοπαθή και αουτσάιντερ παρά την καταγωγή του".
Το Politico θεωρεί ότι "η Ουάσιγκτον τον λατρεύει" και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή "η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα ως κομμάτι του ΑΕΠ της από ό,τι ακόμη και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη χώρα τους".
Στο σχόλιο για τον πρωθυπουργό σημειώνεται επίσης ότι "ο Μητσοτάκης, 54 ετών, ασκεί κριτική στη Μόσχα και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια" καθώς και ότι "έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ".
Η άποψη ότι η Ελλάδα κάνει push backs και η κριτική στις Βρυξέλλες
Για το Politico, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "οι Βρυξέλλες ήταν αναποτελεσματικές στο να τον αναγκάσουν (σ.σ. τον Μητσοτάκη) να σταματήσει αυτό που υποστηρίζουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι είναι η παράνομη επαναπροώθηση (push backs) μεταναστών στα διεθνή ύδατα".
Και εδώ είναι το καρφί του Politico για τις Βρυξέλλες: "Αντίθετα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να επιβάλει τα σύνορά της, αποκαλώντας την "ασπίδα" της Ευρώπης".
Στη συνέχεια γίνεται η επισήμανση ότι "οι επιδόσεις της κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα και η ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου απηχούσε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αύξηση της βίας κατά δημοσιογράφων και την επιλεκτική χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από το κράτος".
"Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές..." και ένα "σημαντικό προβάδισμα"
Κλείνοντας την αιτιολόγηση του για την κατάταξη που του επιφύλαξε, το Politico γράφει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "με το βλέμμα του στραμμένο στις εκλογές του επόμενου έτους επιθυμεί να πάρει αποστάσεις από τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του κατασκόπευε παράνομα πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, τις οποίες έχει επανειλημμένα αρνηθεί".
Στο δημοσίευμα γίνεται η παρατήρηση ότι "οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν έβλαψε πολύ τον Μητσοτάκη και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Με έναν συνασπισμό δεξιάς-αριστεράς πλέον απίθανο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω προς τα δεξιά".
Και τέλος, το Politico ουσιαστικά προαναγγέλει κάτι για το επόμενο διάστημα: "Να αναμένετε οι φωνές που μιλούν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα να γίνουν ακόμα πιο δυνατές".
Στην κατηγορία των "ταραξιών"
Στην ίδια κατηγορία εμφανίζονται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με τον χαρακτηρισμό "εσωτερικός εχθρός", ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Κέιρ Στράμερ ως "σκιώδης πρωθυπουργός", ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν ως "η γαλλική αντίσταση" ή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ως "ο σκοτεινός διπλωμάτης".
Στην κατηγορία των "αποτελεσματικών"
Σε αυτή την κατηγορία συναντούμε τόσο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Κομισιόν, ως "η πυροσβέστης", όσο και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως "το σκληρό χαρτί".
Για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, το Politico υπογραμμίζει ότι "δεν είναι ξεκάθαρο" τι στάση τηρεί απέναντι στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο ότι αν και "ηγείται μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και μιας υποψήφιας χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση" συχνά "κάνει συναλλαγές και στην καλύτερη περίπτωση έχει εχθρική στάση" απέναντι στην ΕΕ.

Μετά από μια περιγραφή των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας, τον ρόλο του Ερντογάν στην επίτευξη συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και τη διάθεσή του να "παίξει τον συντονιστή στην περίπτωση διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου", το Politico αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και "την ελάχιστη προθυμία του Ερντογάν για επίλυση" καθώς και την επιθετικότητα προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Ερντογάν "αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να εισβάλει εάν η Αθήνα συνεχίσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών κοντά στην τουρκική ακτογραμμή" σημειώνοντας ωστόσο ότι αν και "αυτό παραμένει μια απίθανη προοπτική, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται καθώς η ΕΕ διερευνά τις εναλλακτικές οδούς προμήθειας φυσικού αερίου και τα αμφισβητούμενα ύδατα πλούσια σε φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο".
Εκεί συντούμε και την ανερχόμενη δύναμη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, ως "η Κασσάνδρα" αλλά και την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν που χαρακτηρίζεται "η βετεράνος".
Στην κατηγορία των "ονειροπόλων"
Σε αυτή την κατηγορία αποφάσισε το Politico να εντάξει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας όμως "ο χαμένος". Το όνειρο του για τη "μεγάλη Ρωσία" είναι "απίθανο να πραγματωθεί", σημειώνει το Politico.
Εκεί κατατάσσεται και ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς για το όραμά του για το ευρωπαϊκό "green deal" που του δίνει τον χαρακτηρισμό "πράσινος γίγαντας", όπως και την Νίκολα Στέρτζεον, πρωθυπουργό της Σκωτίας που ονειρεύεται ακόμη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr