
Η Τουρκία δεσμεύθηκε να σώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά από τη θαλάσσια βλεννα, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διαχείρισης καταστροφών που αποσκοπεί στην εκκαθάριση του λεπτού κρούσματος "θαλάσσιας μύξας", που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική βιομηχανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το παχύ στρώμα οργανικής ύλης, γνωστό ως θαλάσσια βλέννα, έχει εξαπλωθεί μέσω της θάλασσας νότια της Κωνσταντινούπολης καλύπτοντας λιμάνια, ακτές και τμήματα της επιφάνειας.
Δείτε τις εικόνες:
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κούρουμ ανέφερε ότι 25 σκάφη καθαρισμού επιφανειών της θάλασσας και τοποθέτησης φραγμών, καθώς και 18 άλλα σκάφη, εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση του βλεννογόνου. Η παράνομη αλιεία και τα δίχτυα "φάντασμα" θα σταματήσουν και η Τουρκία θα κηρύξει τον Μαρμάρα προστατευόμενη περιοχή μέχρι το τέλος του 2021, είπε.
"Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας για καθαρισμό τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα σε 15 σημεία σήμερα", δήλωσε ο Κουρούμ. "Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τον Μαρμαρά και θα τον σώσουμε". Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της ουσίας, η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να ανθίσει όταν ρέουν λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στο θαλασσινό νερό.
Οι κάτοικοι καλωσόρισαν τον καθαρισμό, αλλά παραπονέθηκαν για αυτό που ονόμασαν χρόνια ανεξέλεγκτης ρύπανσης στη θάλασσα. "Φυσικά, αυτή η μύξα της θάλασσας είναι κάτι που προκαλείται εδώ και λίγα χρόνια". είπε στο Reuters ο Kadir Saydam, ένας φαρμακοποιός 65 ετών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr