Ημέρα της Γυναίκας: Μαλάλα, το κορίτσι που πολέμησε τους Ταλιμπάν

Ήταν η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ένα 16χρονο κορίτσι που μίλησε στον ΟΗΕ για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το όνομα Μαλάλα, είναι ένα όνομα που μάθαμε όλοι μέσα από την τραγική ιστορία της, όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Η Μαλάλα από το Πακιστάν βγήκε νικήτρια, κέρδισε στα 16 της το Νόμπελ και σήμερα σπουδάζει αριστούχος στην Οξφόρδη. Το παράδειγμα που έδωσε είναι διαχρονικό και πάντα φλέγον: τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται, τα παιδιά όλου του κόσμου να έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία της.

Η Μαλάλα γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1997 στη Μινγκάορα του Πακιστάν.Το όνομα της στη μητρική της γλώσσα σημαίνει "άσχημα νέα". Εκπαιδεύτηκε αρχικά από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής στον κλοιό των Ταλιμπάν.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, ξεκίνησε να γράφει σε μπλογκ του BBC, με το ψευδώνυμο Gul Makai, περιγράφοντας τα όσα βίωνε από τους Ταλιμπάν, ενώ δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να παλεύει για τα δικαιώματα των κοριτσιών της πατρίδας της – και όχι μόνο – στην εκπαίδευση και τη μόρφωση, δύο πράγματα που απαγόρευσαν οι Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την περιοχή που ζούσε η Μαλάλα. Το ψευδώνυμο αυτό, είναι και εκείνο που την κράτησε ζωντανή, αφού εξαιτίας του, παρέμεινε μακριά από τα "ραντάρ" των Ταλιμπάν.

Ημέρα της Γυναίκας: Μαλάλα, το κορίτσι που πολέμησε τους Ταλιμπάν

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 και ενώ η Μαλάλα, κατευθυνόταν με το σχολικό στο σχολείο ένας άνδρας την πυροβόλησε στο κεφάλι και την τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Σχεδόν κανείς δεν πίστευε πως θα κατάφερνε να επιβιώσει.

Η 15χρονη όμως, κόντρα στις προβλέψεις όχι μόνο επέζησε αλλά έγινε και η φωνή κάθε ανθρώπου που θέλει και έχει δικαίωμα να είναι ελεύθερος και να το φωνάζει.

Μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, η Μαλάλα νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πακιστάν και στη συνέχεια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, όπου και ανάρρωσε πλήρως. Η Μαλάλα, το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης και έγινε η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ της απονεμήθηκε και το Βραβείο Ζαχάρωφ αλλά και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award. Στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, το κορίτσι που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο, έδωσε μία οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα όλων σε εκείνη.

"Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο", ανέφερε στην ομιλία της και έδωσε στον κόσμο "το όπλο" εναντίον των εξτρεμιστών:

"Το μολύβι είναι πιο δυνατό από το σπαθί ήταν αλήθεια. Οι εξτρεμιστές φοβούνται τα βιβλία και τα μολύβια. Η δύναμη της μόρφωσης τους φοβίζει".

Μαλάλα

Τι έγραφε στο μπλογκ της

"Φοβάμαι" - 3 Ιανουαρίου 2009: "Είδα ένα τρομερό όνειρο χθες, με στρατιωτικά ελικόπτερα και Ταλιμπάν. Έβλεπα τέτοια όνειρα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Σουάτ. Φοβόμουν να πάω για μάθημα, γιατί οι ​​Ταλιμπάν είχαν εκδώσει διάταγμα που απαγόρευε σε όλα τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Μόνο 11 μαθητές από τους 27 παρακολούθησαν το μάθημα. Ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω του διατάγματος των Ταλιμπάν. Στο δρόμο μου από το σχολείο στο σπίτι άκουσα έναν άντρα να μου λέει "θα σε σκοτώσω". Επιτάχυνα τον ρυθμό μου... Ένιωσα ανακούφιση όταν συνειδητοποίησα ότι μιλούσε στο κινητό του και μάλλον απειλούσε κάποιον άλλο".

"Μην φοράτε πολύχρωμα φορέματα" - 5 Ιανουαρίου 2009: "Ετοιμαζόμουν να πάω στο σχολείο και καθώς ήμουν έτοιμη να φορέσω την ποδιά μου όταν θυμήθηκα ότι ο δάσκαλος μας είχε πει να μην φοράμε ποδιές και να πηγαίνουμε με τα κανονικά μας ρούχα στο σχολείο. Έτσι, αποφάσισα να φορέσω το αγαπημένο μου ροζ φόρεμα. Τα άλλα κορίτσια στο σχολείο φορούσαν επίσης πολύχρωμα φορέματα. Αλλά στο σχολείο μας είπαν να μην φοράμε πολύχρωμα ρούχα, γιατί οι Ταλιμπάν θα είχαν αντίρρηση και σ' αυτό."

Η οικογένειά της την ενθάρρυνε

Όταν ξεκίνησε να γράφει στο blog της για το BBC, η Μαλάλα ήξερε ήδη αγγλικά και ονειρευόταν να γίνει γιατρός κάποια μέρα. Είχε σημαντική υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους γονείς της. Η ιδέα για το blog ήταν του πατέρα της Ziauddin, ο οποίος ήταν διευθυντής σε τοπικό ιδιωτικό σχολείο, ακτιβιστής και είχε λάβει απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν.

"Ηξερα ότι κινδύνευε γράφοντας το blog της" έλεγε ο πατέρας της. "Αλλά πιστεύω ότι αν δεν το έκανε, ο κίνδυνος θα ήταν μεγαλύτερος για εκείνη, γιατί τότε θα παραδινόταν στη δουλεία και την υποταγή της αδίστακτης τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού"

"Ισως να μην ξαναπάω ποτέ στο σχολείο" - 14 Ιανουαρίου 2009: "Ήμουν σε κακή διάθεση, στο δρόμο για το σχολείο, γιατί αύριο ξεκινούν οι χειμερινές διακοπές. Ο κύριος ανακοίνωσε ότι το σχολείο θα κλείσει για διακοπές, αλλά δεν μας είπε πότε θα ξανανοίξει. Τα κορίτσια δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένα για τις διακοπές, γιατί ήξεραν ότι αν οι Ταλιμπάν εφάρμοζαν το διάταγμα τους [απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών"] δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σχολείο. Πιστεύω ότι το σχολείο μια μέρα θα ανοίξει, αλλά φεύγοντας κοίταξα το κτίριο λες και δεν θα ερχόμουν εδώ ποτέ ξανά."

Μαλάλα

Κατά τη διάρκεια του 2009, η Μαλάλα άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση και δημοσίως, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των γυναικών. Οταν δημοσιοποιήθηκε το όνομά της, η Μαλάλα έγινε το "προοδευτικό πρόσωπο της Σουάτ". Μετά τον πυροβολισμό της, πολλοί είπαν ότι δημοσιοποιώντας το όνομά της, την άφησαν στο έλεος των Ταλιμπάν.

Μέχρι το 2009, οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της κοιλάδας Σουάτ και εφάρμοζαν τη δική τους αυστηρή ερμηνεία του νόμου της σαρία. Ο πρωταρχικός στόχος της Μαλάλα ήταν να πολεμήσει την απαγόρευση των Ταλιμπάν για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση. Οι μαχητές είχαν καταστρέψει πάνω από 150 σχολεία μόνο το 2008. Η Μαλάλα ήταν από τις λίγες φωνές που μίλησαν δυνατά. Και ήταν μόλις 11 ετών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ 93 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 23 Σεπ 2020 | 22:47

Ζιλιέτ Γκρεκό: Πέθανε η σπουδαία Γαλλίδα τραγουδίστρια - Από τα βασανιστήρια της Γκεστάπο μέχρι τη δόξα

Έφυγε πλήρης ημερών η κορυφαία Γαλλίδα τραγουδίστρια, Ζιλιέτ Γκρεκό - Το διαζύγιο των γονιών της, τα βασανιστήρια της Γκεστάπο και η πορεία προς τη δόξα

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 20:33

Φρικτές αποκαλύψεις στη Γερμανία: Γιατρός νάρκωνε και βίαζε ασθενείς

Η αστυνομία της Γερμανίας βρήκε στο σπίτι του γιατρού βίντεο με τις γυναίκες που είχε βιάσει

ΔΥΟ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ 23 Σεπ 2020 | 20:13

Μπόρις Τζόνσον: Δύο γάμοι, έξι παιδιά και πολλές κρυφές ερωμένες - Το πάθος του για τις γυναίκες του άδειασε το πορτοφόλι [βίντεο]

Η αγάπη του Μπόρις Τζόνσον για το ωραίο φύλο είναι κάτι παραπάνω από φανερή – Οι διατροφές και τα έξι παιδιά που απέκτησε με τρεις γυναίκες το αποδεικνύουν

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΤΡΟΣΤΕΝ 23 Σεπ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Σοκάρει ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος - "Η πανδημία ξεκινά μόλις τώρα"

"Αυτή η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, είναι φυσική καταστροφή", είπε ο γερμανός λοιμωξιολόγος.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ; 23 Σεπ 2020 | 19:03

Εμμονικός Ερντογάν: Τρέμει μην τον δηλητηριάσουν - Έχει ειδικό εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων [Βίντεο]

Αλλάζουν την καθημερινότητά του οι φοβίες που έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 23 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Θετικός στον ιό άνδρας της ασφάλειάς του

Το πρώτο τεστ κορονοϊού στο οποίο υπεβλήθη ο Γερμανός ΥΠΕΞ βγήκε αρνητικό

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 77 ΧΡΟΝΙΑ 23 Σεπ 2020 | 16:58

Τέλος το "Uncle Ben's" και επίσημα από τις συσκευασίες - Έρχεται το "Ben’s Original"

Το "Uncle Ben's" αλλάζει το εμπορικό του σήμα και το μετονομάζει σε "Ben's Original"

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ 23 Σεπ 2020 | 16:48

Κορονοϊός: Σύγχυση με τα νέα μέτρα στη Βρετανία - "Μην τρέχετε πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ"

Επιφυλακτικότητα και σύγχυση επικράτησε μετά τα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού

23 Σεπ 2020 | 16:07

Τασμανία: Σοκ με νεκρές 380 φάλαινες - πιλότους που έχασαν τον δρόμο τους [συγκλονιστικές εικόνες]

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι 380 φάλαινες-πιλότοι, που έχουν εξοκείλει σε απομακρυσμένες ακτές του νησιού Τασμανία της Αυστραλίας, έχουν πεθάνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 15:12

Μεταναστευτικό: Παραδοχή αποτυχίας από την Ευρώπη - Nέα πρόταση για το άσυλο - Αυτό είναι το νέο μοντέλο

Το τρέχον σύστημα για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί πλέον, τονίζει η Κομισιόν.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ 23 Σεπ 2020 | 14:38

Το Βατικανό θα υποδεχθεί 300 πρόσφυγες από τη Λέσβο- Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Είναι η δεύτερη φορά που το Βατικανό υποδέχεται πρόσφυγες από τη Λέσβο

ΑΝΔΡΑΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕ «ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΜΠΑΡ» 23 Σεπ 2020 | 14:17

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ - Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας [Εικόνες-Βίντεο]

Ο Πύργος του Άιφελ εκκενώθηκε και η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

DEUTSCHE WELLE 23 Σεπ 2020 | 13:06

Κορονοϊός: H Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown - Ολο και αυστηρότερα τα μέτρα

Mε την εκτόξευση νέων κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται ο φόβος για επιβολή νέων απαγορευτικών στην Ευρώπη.