X

Ίμπιζα: Διαδηλωτές "κατέλαβαν" παραλία στη μάχη για τον υπερτουρισμό - "Όπου κι αν κοιτάξεις, είναι όλοι τουρίστες"

Οι διοργανωτές στην Ίμπιζα είχαν δηλώσει πριν από την κινητοποίηση ότι στόχος τους ήταν να υπενθυμίσουν πως "οι δημόσιοι χώροι θα ανήκουν πάντα σε εμάς και το νησί δεν είναι προς πώληση"

Γράφει: TheToc team

Δεκάδες διαδηλωτές κατά του στη μάχη για τον υπερτουρισμού "κατέλαβαν" μια πολυσύχναστη παραλία της Ίμπιζα στην Ισπανία, με τους διοργανωτές να καταγγέλλουν τον μαζικό τουρισμό και να υποστηρίζουν ότι οι δημόσιοι χώροι του νησιού πρέπει να παραμείνουν προσβάσιμοι στους ντόπιους.

Οι διαδηλωτές στην Ίμπιζα κρατούσαν πανό στα καταλανικά, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε στα αγγλικά: "Όπου κι αν κοιτάξεις, είναι όλοι τουρίστες". Η λέξη που χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τους παραθεριστές ήταν "guiris", ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά για τους τουρίστες, σύμφωνα με τη daily mail.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Cala Saladeta, έναν μικρό αμμώδη όρμο ανάμεσα σε πευκόφυτους γκρεμούς, σε μικρή απόσταση από το τουριστικό και γνωστό για τη νυχτερινή ζωή θέρετρο του Σαν Αντόνιο, στη δυτική ακτή της Ίμπιζα.

Η δράση οργανώθηκε από την Ibiza Youth Association, η οποία είχε καλέσει κατοίκους και υποστηρικτές να συμμετάσχουν όχι σε μια κλασική πορεία διαμαρτυρίας, αλλά σε μια συμβολική ημέρα στην παραλία.

Οι διοργανωτές είχαν δηλώσει πριν από την κινητοποίηση ότι στόχος τους ήταν να υπενθυμίσουν πως "οι δημόσιοι χώροι θα ανήκουν πάντα σε εμάς και το νησί δεν είναι προς πώληση".


Σε διαδικτυακή ανάρτηση μέσα στην εβδομάδα, απηύθυναν κάλεσμα στους κατοίκους, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα: "Πόσες φορές έχουμε δει τους χώρους μας να απομακρύνονται από τους ανθρώπους της Ίμπιζα; Πόσο καιρό θα δεχόμαστε να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να απολαμβάνουμε το νησί μας;".

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να περιορίζονται στο να απολαμβάνουν τον τόπο τους μόνο τους μήνες εκτός τουριστικής περιόδου.

"Δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε στο να το απολαμβάνουμε μόνο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Έχουμε το δικαίωμα να το απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, την άνοιξη και το φθινόπωρο", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ως ευκαιρία για τους κατοίκους "να γελάσουν με φίλους, να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους και να κολυμπήσουν", αντί για μια παραδοσιακή διαδήλωση.

Η "μάχη" κατά του υπερτουρισμού στη Μαγιόρκα


Η κινητοποίηση στην Ίμπιζα πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα μετά από μια μεγάλη διαμαρτυρία στη Μαγιόρκα. Περίπου 1.000 άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της Πάλμα, ζητώντας από τις περιφερειακές αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα κατά του υπερτουρισμού.

Η οργάνωση GOB Mallorca, μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ευχαρίστησε τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας: "Όλοι όσοι ήμασταν εκεί γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι μια Μαγιόρκα βιώσιμη και με μέλλον είναι εφικτή και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να το πετύχουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από αυτό το αρπακτικό μοντέλο τουρισμού και καπιταλισμού".

Διαβάστε Επίσης