Ινδία - Σοκ από το νέο τραγικό ρεκόρ: 1,5 εκατ. κρούσματα κορονοϊού σε μία εβδομάδα

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών στην Ινδία την ώρα που τα ποσοστά των εμβολιασμών καταγράφουν δραματική μείωση λόγω έλλειψης προμηθειών και προβλημάτων μεταφοράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε στην ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία, ανεβάζοντας σε 1,57 εκατομμύριο τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό σε μια εβδομάδα στην χώρα αυτή με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, την ώρα που τα ποσοστά των εμβολιασμών κατά της COVID-19 κατέγραφαν δραματική μείωση λόγω έλλειψης προμηθειών και προβλημάτων μεταφοράς.

Ινδία - Σοκ από το νέο τραγικό ρεκόρ: 1,5 εκατ. κρούσματα κορονοϊού σε μία εβδομάδα

Τα πραγματικά κρούσματα είναι έως και δεκαπλάσια

Το δεύτερο θανατηφόρο κύμα της επιδημίας στην Ινδία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα με αμείωτη ένταση, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού να ανέρχεται πλέον σε 21,49 εκατομμύρια στη χώρα και τις λοιμώξεις να εξαπλώνονται από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις στα απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου, στα οποία κατοικεί σχεδόν το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου του πληθυσμού της χώρας.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ρεκόρ 414.188 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ενώ οι νέοι θάνατοι από την COVID-19 ανήλθαν σε 3.915, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 234.083.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δηλώνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των λοιμώξεων στην Ινδία είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι από τους επίσημους απολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται ευρέως επειδή δεν έδρασε γρηγορότερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, την ώρα που θρησκευτικά φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις προσήλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ινδία κορονοϊός

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Η κυβέρνησή του επικρίνεται επίσης για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την μόνη ελπίδα που έχει η Ινδία να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Η εφημερίδα Hindustan Times αξίωσε σήμερα: "Επιταχύνετε την εκστρατεία εμβολιασμού, θέστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας υπό κάποιον έλεγχο...".

Μολονότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αυτήν την στιγμή αγωνίζεται για να μπορέσει να παράξει αρκετές δόσεις για να μπορέσει να αναχαιτίσει αυτό το κύμα της επιδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μόντι έχει υπογραμμίσει ότι τα ινδικά κρατίδια θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού. Ωστόσο, αν και η χώρα έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

"Αφού είχαμε επιτύχει έναν αριθμό περίπου 4 εκατομμυρίων (εμβολιασμών) την ημέρα, τώρα έχουμε πέσει στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων", δήλωσε στην εφημερίδα Mint ο Αμάρτια Λαχίρι, καθηγητής οικονομικών στο University of British Columbia.

"Ο στόχος για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα είναι το κατώτερο όριο αυτού που πρέπει να επιδιώξουμε, καθώς ακόμη και με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστούμε έναν χρόνο για να καταφέρουμε να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή", σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε χθες Πέμπτη αμερικανική πρόταση να συζητηθεί η άρση πατέντας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η προμήθεια και η πρόσβαση σε αυτά, ιδιαίτερα σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτήν την ώρα το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών με COVID-19 και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη κλινών και ιατρικού οξυγόνου. Τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν πλέον να χειριστούν τον υψηλό αριθμό των νεκρών, για την καύση των οποίων στήνονται πλέον αυτοσχέδιες πυρές σε πάρκα και χώρους στάθμευσης.

Αν και η βόρεια και η δυτική Ινδία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο φορτίο από την ασθένεια, το μερίδιο των πέντε νότιων κρατιδίων στην ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα ανήλθε από 28% σε 33% το πρώτο επταήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στην νότια πόλη Τσενάι, μόνον 1 κλίνη στις 100 που φέρουν συσκευές ιατρικού οξυγόνου και 2 στις 100 στις μονάδες εντατικής θεραπείας παρέμεναν χθες κενές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των κλινών αυτών παρέμενε κενό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ινδία κορονοϊός

Στην τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας Μπενγκαλούρου, μόνον 23 από τις συνολικά 590 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας και μόνον 1 στις 50 κλίνες με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης δεν έχουν καλυφθεί, γεγονός το οποίο δείχνει, σύμφωνα με αξιωματούχους, μια επικείμενη κρίση.

Την ίδια ώρα στο Νέο Δελχί τα πανταχού παρόντα τρίτροχα ρίκσο έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια ασθενοφόρα για να μεταφέρουν ασθενείς με COVID-19.

"Όλοι πρέπει να βοηθάμε τους άλλους σε τέτοιες στιγμές ανάγκης για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση", δήλωσε ο οδηγός ρίκσο Ρατζ Κούμαρ, ο οποίος φορούσε προστατευτική στολή. Μεταξύ αυτού και των επιβατών στο πίσω μέρος του μεταφορικού μέσου που οδηγούσε υπήρχε ένα χώρισμα από πλαστικό.

"Αν όλοι κάθονται στο σπίτι τους επειδή φοβούνται, τότε ποιος θα βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη;", ρώτησε.

Σε διάφορα ινδικά κρατίδια έχουν επιβληθεί μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης διαφόρων επιπέδων σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επιδημία, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής στην επιβολή ενός λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.

"Κάποιες στιγμές όπως αυτή, οι άνθρωποι αναζητούν ένα σημάδι ότι οι πολιτικοί ακούνε (...) αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι προδοσία για την ελπίδα και ένα χαστούκι στο πρόσωπο για το όνειρο μιας σύγχρονης, προοδευτικής Ινδίας", γράφει ο αρθρογράφος Βιρ Σανγκβί στην εφημερίδα Hindustan Times.

"Στο τέλος θα νικήσουμε την COVID. Όμως μέχρι τότε χιλιάδες ακόμη θα έχουν χάσει τη ζωή τους".

Στο μεταξύ βοήθεια από άλλες χώρες εξακολουθεί να έρχεται, καθώς αποστολές από την Πολωνία, την Ολλανδία και την Ελβετία έφτασαν σήμερα στην Ινδία, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Άρινταμ Μπάγκσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 13 Ιουν 2021 | 08:00

"Διευκολύνσεις" για τους εμβολιασμένους από 1η Ιουλίου - Ποιες "πόρτες" ανοίγει το ελευθέρας μέσω του πιστοποιητικού

Στο τραπέζι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται να μην υπόκεινται σε ελέγχους όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

12 Ιουν 2021 | 21:22

Επί τάπητος το πρώτο πακέτο "προνομίων" για τους εμβολιασμένους - Όλα όσα εξετάζουν οι ειδικοί

Σχέδιο για το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους εντός Ιουλίου, έχει ξεκινήσει να καταστρώνει η κυβέρνηση.

43 ΣΗΜΕΙΑ 12 Ιουν 2021 | 20:39

ΕΟΔΥ: Ολα τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test την Κυριακή

Σε 43 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, θα βρίσκονται την Κυριακή Κινητές Ομάδες Υγείας, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός - Ο χάρτης της διασποράς: 253 κρούσματα στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι - 360 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 νέα κρούσματα - Μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 15:35

"Πράσινη" η Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθεροποιητική είναι τάση της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 15:35

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα

"Το σύστημα μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη, πηγαίνει χωλαίνοντας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, 12 Ιουν 2021 | 09:58

Κορονοϊος - Ανατροπή από νέα έρευνα: Εξίσου μεταδοτικό το ιικό φορτίο των παιδιών με των ενηλίκων - Ασυμπτωματικά τα περισσότερα

Το ιικό φορτίο των παιδιών με κορονοϊο είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

«ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 12 Ιουν 2021 | 09:45

Τζανάκης: "Πράσινη" η χώρα στα μέσα Ιουλίου - Που οφείλεται η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών

Στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.