Follow us

ΗΠΑ: Άλλαξε πορεία το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι - "Δεν ενέχει κινδύνους" αναφέρει το Πεντάγωνο

Θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες - Εξετάζει όλες τις επιλογές του το Πεντάγωνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ άλλαξε πορεία και πλέον πετά προς τα ανατολικά, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων "ώρα με την ώρα".

Τόνισε πως το μπαλόνι έχει ένα μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει ένα εξάρτημα παρακολούθησης.

Διαβάστε Επίσης

Συμπλήρωσε ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, πως όσοι θέλουν μπορούν να κοιτούν ψηλά στον ουρανό και πως το Πεντάγωνο δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μπαλόνι φέρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό.

Αν και το Πεκίνο ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τις ΗΠΑ, μιλώντας για ένα "μη στρατιωτικό" αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του, το συμβάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Κατασκοπευτικό μπαλόνι

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: "Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι", αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες πως παρακολουθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια "απειλή".

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικά ηγετικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να το καταρρίψουν πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συνέστησαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσουν με αυτή την επιλογή, λόγω του κινδύνου ασφαλείας από συντρίμμια.

Ωστόσο στη σημερινή του ενημέρωση ο Ράιντερ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τις επιλογές του.

Διαβάστε Επίσης

Ο Μπάιντεν συμφώνησε να αναβληθεί το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Φιλαδέλφεια ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπαλόνι την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να ταξιδέψει ο Μπλίνκεν στην Κίνα αυτήν την περίοδο.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" και "ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου" την παρουσία του κινέζικου μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική ή άλλη απειλή.

Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν "σε πολλά επίπεδα" με την κυβέρνηση της Κίνας για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 30 Μαρ 2023 | 15:06

Συναγερμός στη Μινεσότα: Εκτροχιάστηκε τρένο με αιθανόλη - Εκκενώνονται σπίτια

Τρένο το οποίο μετέφερε αιθανόλη εκτροχιάστηκε στη Μινεσότα. Εκκενώνονται σπίτια.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ 30 Μαρ 2023 | 09:42

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk συνετρίβησαν στο Κεντάκι των ΗΠΑ - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Τα δύο ελικόπτερα Black Hawk του στρατού των ΗΠΑ συνετρίβησαν σήμερα τα ξημερώματα στο Κεντάκι.

ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 30 Μαρ 2023 | 07:58

Λευκός Οίκος: Η Ρίτα Γουίλσον τραγούδησε Κόκοτα στη δεξίωση του Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου [εικόνες - βίντεο]

Στον Λευκό Οίκο, στη δεξίωση του Μπάιντεν, για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας βρέθηκαν και η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον με τον Τομ Χανκς.

ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΑΤΑΚΕΣ 29 Μαρ 2023 | 20:38
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 29 Μαρ 2023 | 19:55

Μητσοτάκης στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προσκλήθηκε σε σύνοδο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία με τίτλο "Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία".

ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 29 Μαρ 2023 | 12:53

Επεισοδιακή τούμπα στον αέρα α λα "Fast & Furious" στο Λος Άντζελες [βίντεο]

Ένα πολύ εντυπωσιακό και ασυνήθιστο τροχαίο συνέβη σε αυτοκινητόδρομο του Λος Άντζελες

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 29 Μαρ 2023 | 11:12

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Οι ΗΠΑ πρέπει να θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Η κ. Μαλλιωτάκη επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να θωρακίσουν αμυντικά την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχει τα μέσα για να ανταπεξέλθει σε πιθανή κλιμάκωση της Τουρκίας.

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 29 Μαρ 2023 | 08:59

"Πόρτα" Μπάιντεν σε Νετανιάχου για ενδεχόμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ - Επικρίσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ

Ερωτηθείς αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε "όχι άμεσα".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Μαρ 2023 | 07:55

Μπάιντεν: Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά προειδοποίησε πως δεν έχει τελειώσει.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ 28 Μαρ 2023 | 22:43

ΗΠΑ: Η 28χρονη μακελάρισσα είχε στείλει μήνυμα σε πρώην συμπαίκτριά της- "Θα ακούσεις για μένα στις ειδήσεις, θα πεθάνω"

"Βασικά αυτό το μήνυμα είναι ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Σκοπεύω να πεθάνω σήμερα. Δεν είναι αστείο" της έγραψε.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ BODY CAM 28 Μαρ 2023 | 20:19

ΗΠΑ: Η στιγμή που οι αστυνομικοί σκοτώνουν την 28χρονη μακελάρισσα του σχολείου - "Πάρε τα χέρια από το όπλο" [Βίντεο]

Τα σοκαριστικά πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Νέισβιλ. Κάμερες ασφαλείας του σχολείου δείχνουν την Όντρεϊ Χέιλ με όπλα στα χέρια να ψάχνει να σπείρει τον όλεθρο.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ 28 Μαρ 2023 | 19:20

Τσακώθηκαν live στο facebook και η γυναίκα σκότωσε τον άντρα της: "Δεν θέλω να πάω φυλακή"

Κάποια στιγμή, η γυναίκα ακούγεται ένα "μπαμ" και αμέσως μετά η γυναίκα να λέει: "Δεν θέλω να πάω στη φυλακή"

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 28 Μαρ 2023 | 12:32

Μακελειό στο Νάσβιλ: Ποιος είναι ο 28χρονος τρανς που έσπειρε τον θάνατο στο χριστιανικό σχολείο

Αν και αρχικά έγινε λόγος για 28χρονη πρώην μαθήτρια του σχολείου που προκάλεσε το μακελειό, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τρανς άνδρα