Στην Ουάσινγκτον και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σύμφωνα με το BBC, o Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος και για τις τέσσερις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Φορώντας ένα μπλε κοστούμι με τη συνηθισμένη του κόκκινη γραβάτα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, μπήκε από μια πόρτα που του επέτρεπε να αποφύγει τους διαδρόμους όπου μπορούσε να τον δει ο κόσμος και εν συνεχεία, κάθισε με τη νομική του ομάδα. Κράτησε τα χέρια του σταυρωμένα και ήταν σκυμμένος πάνω από το τραπέζι, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.
Την ώρα που η δικαστής Moxila Upadhyaya ξεκίνησε τη διαδικασία και του απηύθυνε τον λόγο, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος αλλά του είπε ότι δεν χρειαζόταν και έτσι κάθισε. Αμέσως μετά τον ρώτησε την ηλικία του και αν είναι υπό την επήρεια ουσιών. Ο Τραμπ απάντησε πως δεν είχε πάρει κάποια ουσία τις τελευταίες ώρες.
Η Αμερικανίδα δικαστής όρισε την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση για τις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στις 28 Αυγούστου.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην πρωτεύουσα με το ιδιωτικό του τζετ και τα μέτρα ασφαλείας και αυτή τη φορά, να είναι δρακόντεια.
Έξω από το δικαστήριο, όπου έφθασε ο Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα, ενώ έχει συγκεντρωθεί από νωρίς και κόσμος που τον στηρίζει, αλλά και άλλοι που θέλουν να τον δουν στη φυλακή.
"Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή"
Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο.
Δημοσίευσε ανάρτηση στο Truth Social (ιδιοκτησίας του), βάλλοντας κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της οικογένειάς του και αποκαλώντας το δικαστήριο της Ουάσινγκτον, "άδικο χώρο" με "άδικο δικαστή".
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: "Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή".
Κατηγορείται για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει ποτέ δίκαιη δίκη σε μια πόλη όπου κέρδισε μόνο το 5% των ψήφων το 2020.
Ο Τραμπ διώκεται για "συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους", παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.
Τον στηρίζουν οι ψηφοφόροι του
Οι νέες διώξεις εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι κάτι πρωτοφανές για τη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που εξακολουθούν να τον στηρίζουν.
Οι ψηφοφόροι αυτοί όχι μόνο παραμένουν έτοιμοι να στηρίξουν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, αλλά κάποιοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δωρίσουν χρήματα για τα νομικά του έξοδα καθώς θεωρούν τις διώξεις εναντίον του πολιτικά υποκινούμενες.
"Θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση και ξέρω ότι τον φοβούνται", δήλωσε ο Ρόμπιν Μπαρθόλομιου, 66 ετών, από την Άιοβα πολιτεία όπου θα διεξαχθούν πρώτα οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. "Πιστεύω ότι όλες οι διώξεις έχουν απλώς στόχο να τον βγάλουν από τη μέση".
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό ότι η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται υπέρ μίας νέας θητείας Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Περισσότεροι από μια ντουζίνα Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που ρωτήθηκαν χθες Τετάρτη από το Reuters δήλωσαν ομόφωνα ότι οι νέες διώξεις δεν θα επηρεάσουν την επιλογή τους. Οι ψηφοφόροι αυτοί φαίνεται να αποδέχονται τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι είναι στόχος των Δημοκρατικών επειδή τον θεωρούν απειλή.
"Είναι όλα πολιτική", εκτίμησε ο Μπρους Σίλβερ, 68 ετών, ένας πωλητής από τη Νότια Καρολίνα. "Αυτές οι διώξεις είναι εντελώς ηλίθιες διότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και, σε ό,τι με αφορά, δεν έκανε κάτι παράνομο".
Ο Σίλβερ δήλωσε ότι κάνει δωρεές στον Τραμπ τακτικά, τονίζοντας ότι "του αξίζει μια καλή νομική υπεράσπιση". "Ο μόνος τρόπος να ψηφίσω κάποιον άλλον εκτός του Τραμπ είναι να πεθάνει πριν τις προκριματικές εκλογές και δεν το βλέπω να γίνεται", κατέληξε.
Οι διώξεις εναντίον του 77χρονου δισεκατομμυριούχου του έχουν επιτρέψει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών και να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους στο πλευρό του, ενώ παράλληλα κυριαρχεί στις ειδήσεις, σε βαθμό που οι αντίπαλοί του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ίσα που προλαβαίνουν να κάνουν τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Ο Μπράιαν Ντέμερ, 45 ετών από τη Βιρτζίνια, χαρακτήρισε τις νέες διώξεις εναντίον του Τραμπ "απλώς ένα ακόμη παράδειγμα της απόπειρας να στρέψουν αλλού την προσοχή των πολιτών, οπότε δεν θα επηρεάσουν την ψήφο μου".
Ωστόσο ο Ντέμερ πρόσθεσε ότι δεν θα δωρίσει χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, καθώς γνωρίζει ότι αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα.
Νοθεία και οικονομία
Δημοσκόπηση της εφημερίδας New York Times και του Siena College, που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των νέων διώξεων εις βάρος του Τραμπ, έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι το φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με 54%. Απέχει μάλιστα κατά πολύ από τον δεύτερο υποψήφιο για το χρίσμα, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.
Λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ έχει διαπράξει ομοσπονδιακά αδικήματα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που μίλησαν στο Reuters δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τους ισχυρισμούς των αντιπάλων του Τραμπ ότι θα χάσει αν βρεθεί αντίπαλος με τον Μπάιντεν ξανά το 2024.
"Αν κάτι κακό συμβεί στον Τραμπ και δεν είναι σε θέση να είναι υποψήφιος για την προεδρία, φυσικά, πρέπει να βρούμε εναλλακτικό υποψήφιο", σχολίασε ο Στίβεν Γούλβερτον, 57 ετών από το Μίσιγκαν. "Σε διαφορετική περίπτωση όχι", υπογράμμισε.
Δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Ιούνιο έδειξε ότι σχεδόν το 70% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι τα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης προσπαθούν να πλήξουν τον Τραμπ "με πολιτικά υποκινούμενες έρευνες".
Εξάλλου, οι ισχυρισμοί του πρώην προέδρου περί νοθείας στις εκλογές του 2020 φαίνεται να έχουν ακόμη απήχηση στους υποστηρικτές του. Δημοσκόπηση τον Μάρτιο του 2021 από το Reuters/Ipsos είχε δείξει ότι το 56% των Ρεπουμπλικανών που ρωτήθηκαν πίστευε ότι υπήρξε νοθεία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο φέτος το 58% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι "έκλεψαν" τις εκλογές από τον Τραμπ.
Η 27χρονη Σάρον Γιανγκ από τη Βιρτζίνια, που δηλώνει ανεξάρτητη, δήλωσε ότι βασική της ανησυχία παραμένει η οικονομία και ότι πιθανόν θα στηρίξει τον Τραμπ για τον λόγο αυτό, παρά το γεγονός ότι "δεν ξέρει πότε να κρατήσει κλειστό το στόμα του".
"Την προηγούμενη φορά που ήταν πρόεδρος η οικογένειά μου ζούσε πολύ πιο άνετα από τώρα και κερδίζαμε λιγότερα σε σχέση με τώρα", εξήγησε.
"Προσωπικά δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) υποκίνησε κάτι", πρόσθεσε.