"Βρισκόμαστε σε μάχη για την ψυχή της Αμερικής". Με αυτή την συναισθηματικά φορτισμένη φράση επέλεξε να χρησιμοποιήσει Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στην πρώτη επέτειο από την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο όχλος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο αντιπροσώπευαν απόψεις που "δεν θα μπορούσαν να είναι πιο μακριά από τον πυρήνα των αμερικανικών αξιών". Σημειώνει ότι μέρος του αμερικανικού δημοκρατικού πειράματος είναι μια "ευθύνη αποδοχής της ήττας". "Ο πόνος και τα σημάδια από εκείνη την ημέρα είναι βαθιά", λέει. "Είμαστε σε μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής".
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εξέγερση στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδων Αμερικανών που κατέληξε σε εισβολή στο Καπιτώλιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέδειξε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν είπε πει ότι ο προκάτοχός του έχει "την μοναδική ευθύνη" για το "χάος και τη σφαγή".
Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν τον τελευταίο χρόνο, οι αμερικανικές αρχές έχουν προχωρήσει έως τώρα, σε επτακόσιες είκοσι επτά συλλήψεις υπόπτων για τη συμμετοχή τους στις ταραχές.
Τι συνέβη στις 6 Ιανουρίου 2021 στην Ουάσινγκτον
Οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να εγκρίνει τη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.
Οι εικόνες των Αμερικανών βουλευτών που σκύβουν και να αναζητούν κάπου να κρυφτούν από τον όχλο στους διαδρόμους και τα γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων εκείνο το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου 2021 συγκλόνισαν τον κόσμο.
Ο Τραμπ είχε παροτρύνει τους διαδηλωτές σε μια συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο λίγο νωρίτερα να κάνουν "ειρηνική" πορεία προς το Κογκρέσο, αλλά τους προέτρεψε επίσης να "πολεμήσουν" και ξεσήκωσε το πλήθος με αβάσιμους ισχυρισμούς για μαζική νοθεία στις εκλογές που μόλις είχε χάσει.
Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι ο Μπάιντεν λειτουργεί διχαστικά
Ο πρώην πρόεδρος είχε προγραμματίσει να δώσει το απόγευμα της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου την από το σπίτι του στο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Αποφάσισε ωστόσο να την ακυρώσει καθώς ουσιαστικά τον ακύρωσαν τα ΜΜΕ που εμφανίστηκαν αρνητικά για την κάλυψή της.
Εκπρόσωπος του Τραμπ, ο Τέιλορ Μπούντοβιτς, είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα περνούσε την ημέρα "προσπαθώντας να διχάσει περαιτέρω το έθνος μας" σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την εγκληματικότητα και το κλείσιμο των σχολείων του κορωνοϊού.