ΗΠΑ προς Κίνα: Παίξτε με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου

Να σεβαστεί τους κανόνες του οικονομικού ...παιχνιδιού καλεί η Ουάσινγκτον το Πεκίνο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κίνα.

ipa-pros-kina-paikste-me-tous-diethneis-kanones-emporiou
SHARE THIS
0
SHARES

Να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου θα «ενθαρρύνει» το Πεκίνο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του, την Κυριακή, στην Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα επισκεφτεί την Κυριακή την Κίνα, για να συζητήσει την οκονομική κατάσταση εν μέσω συνεχών τριβών μεταξύ των δυο χωρών

Δίκαια και με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες

Αυτό ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέροντας ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να ενθαρρύνουν την Κίνα «να συνεχίσει την οικονομική της ανάπτυξη, δίκαια, ισορροπημένα και με σεβασμό των διεθνών κανόνων».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, θα επισκεφθεί την Κίνα για τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο του 2013, για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση εν μέσω συνεχών τριβών μεταξύ των δύο χωρών. Θα παραμείνει στο Πεκίνο μέχρι και την Τρίτη.

«Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που ο υπουργός Οικονομικών θέλει να συζητήσει και τα οποία είναι σημαντικά ώστε η σχέση μεταξύ των δύο χωρών να είναι πιο ισορροπημένη και δίκαιη », δήλωσε η ίδια πηγή.

«Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός της που έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της.

«Η πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κίνας είναι προφανώς σημαντική για μας ( ... )», είπε άλλος ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ, ο Τζακ Λιου σημείωσε: «βλέπουμε αρνητικές κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά τους τελευταίους μήνες».

Οι ΗΠΑ θέλουν να βεβαιωθούν για δίκαιη μεταχείριση στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τρίτο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να βεβαιωθούν πως η Κίνα προσφέρει «δίκαιη μεταχείριση» στις αμερικανικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς τους ένα «σταθερό, διαφανές και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον».

Ενας από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ από τα πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που έδειξαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκθρονίσει εφέτος τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θέση της πιο ισχυρής οικονομίας στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook