Follow us

ΗΠΑ: Ξέφυγε ο Τραμπ - Δεν δίνει στον Μπάιντεν τις συγχαρητήριες επιστολές των ξένων ηγετών

Ο Τραμπ αρνείται να δεχτεί την ήττα του και μία στοίβα μηνυμάτων κάθονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προβλήματα και με τις ενημερώσεις των Υπηρεσιών Πληροφορίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μια στοίβα μηνυμάτων με τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κάθονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς ο Ντόναλτν Τραμπ εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών!

Παραδοσιακά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται όλες τις ανακοινώσεις για τον εκλεγμένο Πρόεδρο, γι 'αυτό πολλές χώρες άρχισαν να στέλνουν τα μηνύματα το Σαββατοκύριακο. Αλλά με την απαγόρευση στον Μπάιντεν να έχει πρόσβαση σε πόρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν, δεκάδες εισερχόμενα μηνύματα δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

ΗΠΑ: Ξέφυγε ο Τραμπ - Δεν δίνει στον Μπάιντεν τις συγχαρητήριες επιστολές των ξένων ηγετών

Προβλήματα και με τις ενημερώσεις απο τις Υπηρεσίες Πληροφορίων

Ωστόσο. η ομάδα του Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις χωρίς συμμετοχή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ΄έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές κλήσεις με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Angela Merkel και του Justin Trudeau.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά η ομάδα του Τζο Μπάιντεν λειτουργεί χωρίς την υποστήριξη υλικοτεχνικής υποδομής και και μεταφραστικού τμήματος που παρέχει το κέντρο λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών. "Θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν πόρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ", δήλωσε μια πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση στο CNN, η οποία σημείωσε ότι η ομάδα του Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει την απροσδόκητη πρόκληση της διευκόλυνσης αυτών των κλήσεων.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν λέγοντας ότι "θα υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ".

Τραμπ-Πομπέο

Παράλληλα ο Τραμπ αποκλείει τον Μπάιντεν και από το να λαμβάνει τις ενημερώσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών που αφορούν τον Πρόεδρο, γνωστές ως "Ημερήσια Σύνοψη του Προέδρου" και εάν η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίσει να εμποδίζει μια τυπική μετάβαση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, υπάρχουν ανησυχίες ότι η διοίκηση του Μπάιντεν θα προσππαθήσει να καύψει τον χαμένο χρόνο μέσα σε μία ημέρα, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Στο μεταξύ, οι ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι το αμερικανικό κράτος δεν μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τον εκλεγμένο Πρόεδρο και οι ομάδες τους έχουν απευθυνθεί σε πρώην διπλωμάτες της εποχής Ομπάμα για τη βοήθειά τους σχετικά με τον τρόπο αποστολής συγχαρητηρίων μηνυμάτων στην ομάδα του Μπάιντεν, ανέφεραν πηγές στο CNN. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι διέρχονται έναν άγνωστο λαβύρινθο, σύμφωνα με ξένες διπλωμάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τηλεφωνικές κλήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες

Οι τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, και ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου δεν πραγματοποιούνται κανονικά σε ασφαλείς γραμμές, εξήγησαν πολλές πηγές.

"Αυτές οι κλήσεις στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν σε ανοιχτές γραμμές. Είναι απλά συγχαρητήρια," λένε άνθρωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε συχνά αυτές τις κλήσεις σε ξένους ηγέτες από το κινητό του όταν ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος, εξήγησε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάστηκε για τη δημιουργία αυτών των τηλεφωνικών κλήσεων εκείνη την εποχή. Όμως όλες πέρασαν από το κέντρο επιχειρήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι υπάρχει κρατικό αρχείο των κλήσεων που έκανε.

Πάντως αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα του Μπάιντεν όταν έρθει η ώρα. "Οι υπηρεσίες εφάρμοσαν πιστά το νόμο πριν από τις εκλογές. Τα υλικά είναι έτοιμα, τα γραφεία είναι έτοιμα, τα πάντα είναι έτοιμα. Περιμένουν το πράσινο φως", δήλωσε ο David Marchick, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Μετάβασης.

Λειτουργώντας χωρίς υποστήριξη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Μπάιντεν - αποτελούμενη από πολλούς έμπειρους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους - έστειλε "αποδελτιοποιήσεις" όλων των κλήσεων, οι οποίες βοηθούν στην τήρηση των αρχείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» 22 Μαϊ 2022 | 13:35

Δένδιας: "Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Αν. Μεσόγειο - Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο"

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει την Τουρκία "έναν ‘ιδιόρρυθμο' εταίρο εντός του ΝΑΤΟ" που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή

Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 21 Μαϊ 2022 | 08:06

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ προκλήσεων - Φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά για την αποτελεσματικότητα που είχε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» 21 Μαϊ 2022 | 07:58

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές υπερπτήσεις: "Ζητούμε συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες"

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 20 Μαϊ 2022 | 23:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το "όχι" της Τουρκίας στην ενταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.

ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΥ 20 Μαϊ 2022 | 15:10

Ίλον Μασκ: Σάλος μετά από δημοσίευμα ότι παρενόχλησε σεξουαλικά αεροσυνοδό - "Πλήρωσε 250.000 δολάρια"

Τι απαντά ο Μασκ σε δημοσίευμα που αναφέρεται σε διακανονισμό που φέρεται να έκανε με αεροσυνοδό που ισχυρίζεται ότι την παρενόχληση σεξουαλικά.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 12:55

Γκάφα Οικονόμου: Έμπλεξε τον... Σοφοκλή με τον Σωκράτη και άλλαξε το νόημα του Οιδίποδα

Σε γκάφα εξελίχθηκε για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η χρήση μιας από τις πιο γνωστές ρήσεις του τραγικού ήρωα του Σοφοκλή, Οιδίποδα.

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 20 Μαϊ 2022 | 12:19

Πελώνη για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αποτέλεσε μια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πόλου σταθερότητας, αναφέρει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 11:25

Περιοδεία στην Ασία ξεκινάει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ξεκίνησε χθες την περιοδεία του στην Ασία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιθυμώντας να επαναβεβαιώσει τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 20 Μαϊ 2022 | 11:20

Η Ζαχάροβα ξαναχτυπά: Η Σουηδία είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον

"Οι Αμερικανοί ήδη υπαγορεύουν στις σουηδικές αρχές τι να πουν στον λαό τους", υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ 20 Μαϊ 2022 | 10:17

Κορονοϊός: Σύσταση CDC για τρίτη δόση εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών

Τα μέλη της επιτροπής έδωσαν το πράσινο φως στη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχισον πέντε μήνες μετά τη δεύτερη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 08:50

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε άοπλο 13χρονο, επειδή υποπτευόταν ότι συμμετείχε σε κλοπή

Αστυνομικός στο Σικάγο των ΗΠΑ πυροβόλησε ένα άοπλο 13χρονο αγόρι το οποίο πίστευε ότι συμμετείχε σε κλοπή αυτοκινήτου.

ΓΙΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΙΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 07:21

Σε παροξυσμό οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Επιθετικές δηλώσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την 111 πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μαγνησία.