ΗΠΑ: Η απίστευτη "έκπληξη" που έκρυβε η "βαλίτσα" εμβολίων της Pfizer - Τι ανακάλυψαν οι φαρμακοποιοί

Οι "βαλίτσες" εμβολίων της Pfizer φθάνουν στις ΗΠΑ - Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καθώς οι "βαλίτσες" εμβολίων της Pfizer άρχισαν να φθάνουν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Μερικά από τα γυάλινα φιαλίδια που υποτίθεται ότι είχαν δόσεις για πέντε άτομα, περιείχαν αρκετές για ένα έκτο ή ακόμη και ένα έβδομο -άτομο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η είδηση προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού καθώς οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θεώρησαν δελεαστική την πιθανότητα ότι η παροχή του εμβολίου θα μπορούσε να επεκταθεί και να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους.

ΗΠΑ: Η απίστευτη "έκπληξη" που έκρυβε η "βαλίτσα" εμβολίων της Pfizer - Τι ανακάλυψαν οι φαρμακοποιοί

Αλλά πυροδότησε επίσης ένα κύμα σύγχυσης και συζήτησης σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσουν τις επιπλέον δόσεις ή θα τις απορρίψουν.

Στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ένα στέλεχος υπολόγισε ότι το νοσοκομειακό δίκτυο μπορεί να πέταξε επιπλέον 15 έως 20 δόσεις του εμβολιου, ενώ περίμενε την καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Τετάρτη, οι φαρμακοποιοί πήραν απάντηση. Σε μια δήλωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι "δεδομένης της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία", είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται κάθε πλήρης δόση που απομένει σε κάθε φιαλίδιο. Ο FDA δήλωσε ότι πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με την Pfizer για να καθορίσει το "καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός" και συμβούλεψε τους υπαλλήλους υγείας να μην "τραβάνε" τις δόσεις από πολλά φιαλίδια.

"Δεν θέλουμε ποτέ να σπαταλούμε υπόλοιπα φαρμάκων, υπόλοιπα εμβολίων", δήλωσε η Anna Legreid Dopp, ανώτερη διευθύντρια κλινικών κατευθυντήριων γραμμών στην Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακοποιών του Συστήματος Υγείας. "Αυτό θα ήταν συναρπαστικό αν υπάρχει αυτή η ευκαιρία".

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από την Pfizer και τη γερμανική εταιρεία BioNTech, είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Η Pfizer δήλωσε ότι έχει κατασκευάσει αρκετό για να παρέχει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για 12,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δεδομένου ότι απαιτεί δύο δόσεις- στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος του έτους, αλλά ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι το έχουν διαθέσει προσεκτικά, καταγράφοντας μόνο 2,9 εκατομμύρια δόσεις που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα μετά την έγκριση της έκτακτης ανάγκης από τον FDA την περασμένη Παρασκευή. Επειδή το εμβόλιο είναι τόσο σπάνιο, χορηγείται πρώτα στους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής και στους κατοίκους και στο προσωπικό σε γηροκομεία και ειδικοί έχουν πει ότι ένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για κάθε Αμερικανό που θέλει ένα έως το επόμενο έτος.

Εμβόλιο

Σε μια δήλωση, η Pfizer είπε ότι η εταιρεία διαβουλεύτηκε με το FDA σχετικά με το επιπλέον εμβόλιο σε ορισμένα φιαλίδια και δεν μπορεί να "δώσει σύσταση για τη χρήση της υπόλοιπης ποσότητας εμβολίου από κάθε φιαλίδιο". Συμβούλεψε τα μέλη του προσωπικού που κάνουν τους εμβολιασμούς να συμβουλευτούν τα τοπικούς θεσμούς.

Η Erin Fox, η ανώτερη διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών και υποστήριξης στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, δήλωσε ότι έλαβε μια κλήση από τους φαρμακοποιούς, λίγο μετά την έναρξη της αραίωσης του εμβολίου με αλατούχο διάλυμα.

Είναι λίγο φυσιολογικά "over fill" σε φιαλίδια που περιέχουν πολλαπλές δόσεις, είπε, αλλά αυτό ήταν διαφορετικό. "Αρχικά πίστευαν ότι το έκαναν εσφαλμένα, επειδή είχαν απομείνει τόσα πολλά στο φιαλίδιο αφού τράβηξαν τις πέντε δόσεις", είπε ο Fox. "Μας έστειλαν μια φωτογραφία και ήταν σαν... μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το επιπλέον;"

Η Fox είπε ότι το προσωπικό της επικοινώνησε με την Pfizer καθώς και το Τμήμα Υγείας της Γιούτα, το οποίο τους είπε να μην χρησιμοποιήσουν τις επιπλέον δόσεις, επειδή δεν ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ Mark Jarrett, ανώτερος αξιωματικός της Northwell Health, δήλωσε ότι οι κλινικοί γιατροί που χορηγούν το εμβόλιο της Pfizer σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αυτή την εβδομάδα παρατήρησαν ότι ορισμένα φιαλίδια περιείχαν αρκετό για μια έκτη δόση. Το σύστημα υγείας ζήτησε οδηγίες από το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης για το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Ο Jarrett είπε ότι "μερικοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν την έκτη δόση, επειδή δεν αναγνώρισαν την ερώτηση σχετικά με αυτό". Αλλά το Northwell χορηγεί μόνο πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο και απορρίπτει το επιπλέον φάρμακο. Ανεφέρε ότι δεν είχε δει ακόμα την καθοδήγηση από το FDA. "Πρέπει να το δούμε τεκμηριωμένο κάπου, θα μας έκανε να νιώθουμε καλύτερα", είπε.

Αξιωματούχοι υγείας της Νέας Υόρκης επικοινώνησαν με το FDA για καθοδήγηση την Τετάρτη το πρωί, αφού έμαθαν το ζήτημα εκείνο το πρωί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Σε τηλεφωνική κλήση με σχεδόν 200 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ο κρατικός επίτροπος υγείας, Δρ Howard A. Zucker, συζήτησε το ζήτημα και είπε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον δόσεις.

Ο Δρ Michael J. Consuelos, σύμβουλος υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης H1N1 το 2009, οι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν παρόμοια ανακάλυψη στο δίκτυο υγείας Lehigh Valley στην Πενσυλβανία, όπου στη συνέχεια εργάστηκε για την παρακολούθηση της αντίδρασης στην πανδημία. Αυτό το εμβόλιο ήταν επίσης σπάνιο και οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις επιπλέον δόσεις.

Εμβόλιο

Ορισμένες δόσεις εμβολίου διατηρήθηκαν πολύ κρύες, ενώ η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Οι πρώτες ημέρες της διάθεσης του εμβολίου COVID-19 της Pfizer στις ΗΠΑ έχουν δει απροσδόκητα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμβολίων που αποθηκεύονται σε υπερβολικά κρύες θερμοκρασίες και η Pfizer αναφέρει πιθανές προκλήσεις στην παραγωγή εμβολίων, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε τηλεφωνική κλήση, σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον δύο "καρτ" δόσεων εμβολίου COVID-19 που παραδόθηκαν στην Καλιφόρνια έπρεπε να αντικατασταθούν αφού οι θερμοκρασίες αποθήκευσής τους μειώθηκαν κάτω από τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου (μείον 112 Φαρενάιτ), δήλωσε ο στρατηγός Gustave Perna. Τα εμβόλια της Pfizer, φτιαγμένα με τον συνεργάτη BioNTech SE, υποτίθεται ότι διατηρούνται στους περίπου 70 ° C.

Αξιωματούχοι διερευνούν εάν η αποθήκευση των εμβολίων σε υπερβολικά κρύες θερμοκρασίες ενέχει κίνδυνο ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας, είπε.

Η Pfizer ανέφερε επίσης ορισμένα προβλήματα παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Alex Azar. "Θα διασφαλίσουμε ότι με οποιονδήποτε μηχανισμό, θα τους παρέχουμε πλήρη υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να φτάσουν στον αμερικανικό λαό", δήλωσε ο Αζάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Pfizer δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα του Reuters για σχόλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της Albert Bourla δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τον νόμο για την αμυντική παραγωγή για να ανακουφίσει ορισμένους "κρίσιμους περιορισμούς εφοδιασμού", ιδίως σε ορισμένα στοιχεία. Δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι δεν περιέγραψαν ποιες ήταν οι συγκεκριμένες προκλήσεις κατασκευής

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος του συνεργάτη της Pfizer, BioNTech, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο αρχικός στόχος παραγωγής της Pfizer για το 2020 των 100 εκατομμυρίων δόσεων μειώθηκε κατά το ήμισυ νωρίτερα φέτος λόγω προβλημάτων με την προμήθεια πρώτων υλών. Είπε ότι έκτοτε έχει επιλυθεί και η κατασκευή έχει ξεκινήσει.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εταιρείες logistics United Parcel Services Inc και FedEx Corp αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την παράδοση εμβολίων αυτήν την εβδομάδα ως απάντηση στις προβλέψεις για σοβαρές χιονοθύελλες σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 18:47

Κορονοϊός: Στις 27 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο - Το πλάνο για τη νησιωτική Ελλάδα

Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα γίνει στο Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου

ΣΤΙΣ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 21 Ιαν 2021 | 18:42

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν αύριο τα ραντεβού για την ηλιακή ομάδα 80 - 84 ετών - Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Tο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK 21 Ιαν 2021 | 18:22
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 18:03

Κορονοϊός - Κικίλιας: 5.881 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.304 στην Αττική

Από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες από 80 έως 84 ετών - Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού στα νησιά

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 21 Ιαν 2021 | 17:42

Κορονοϊός: 509 νέα κρούσματα σήμερα - 25 θάνατοι και 293 διασωληνωμένοι

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, 5.570 συμπολίτες μας συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 16:50

Μαρία Λόη: Η Ελληνίδα σεφ που μαγείρεψε στον Λευκό Οίκο - Το τζατζίκι του Μπάιντεν και ο μουσακάς του Ομπάμα

Στο πελατολόγιο της Ελληνίδας σεφ περιλαμβάνονται και διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Χανιά: Ηλικιωμένος 106 ετών, ο πρώτος που εμβολιάσθηκε στο δημοτικό γηροκομείο [Βίντεο]

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο Γηροκομείο Χανίων με ένα ηλικιωμένο 106 ετών

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ 21 Ιαν 2021 | 15:20

Κορονοϊός: Η απίστευτη ατάκα 93χρονου κατά τον εμβολιασμό - "Πέρασα πολέμους και Χούντα το εμβόλιο θα φοβηθώ;"

Τι απάντησε 93χρονος στα Χανιά όταν ρωτήθηκε αν φοβάται το εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 21 Ιαν 2021 | 15:01

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 12% 21 Ιαν 2021 | 14:18

Η ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ εκτίναξε την τηλεθέαση της ΕΡΤ

Υψηλά νούμερα τηλεθέασης κατέγραψε η ΕΡΤ στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 21 Ιαν 2021 | 14:10

Κορονοϊός: 52 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα από την αρχή της πανδημίας - Εχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Από την πρώτη καραντίνα μέχρι και το τέλος του 2020 έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 52 εκατ. ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

SERUM INSTITUTE 21 Ιαν 2021 | 14:08

Ινδία: Στις φλόγες το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στον κόσμο - Πέντε νεκροί

Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Serum Institute στην Πούνε.