Απόφαση-κόλαφος για την Τουρκία έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να επανεξεταστούν οι αποφάσεις Πρωτοδικείου και Εφετείου για τα επεισόδια βιαιοπραγίας από μπράβους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον το 2017.
Η Τουρκία ζήτησε να απορριφθούν οι δύο αγωγές διαδηλωτών που ζητούσαν χρηματική αποζημίωση, αφού κατηγόρησαν τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ότι τους τραυμάτισαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, που συνέπεσε με επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο του DC και το Εφετείο των ΗΠΑ έχουν αποφανθεί ότι τα αμερικανικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν την υπόθεση και οτι η Τουρκία δεν καλύπτεται από την ασυλία που προβλέπει ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε συμβουλεύσει το ανώτατο όργανο να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας κάτι που συνέβη σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου θα "επιβαρύνει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ".
Η δίκη θα διεξαχθεί στο Πρωτόδικο Δικαστήριο.
Τι είχε συμβεί
Το 2017, οι άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη και στην συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.
Βίντεο απαθανατίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας να παρακολουθεί μέσα στη θωρακισμένη λιμουζίνα του τους άνδρες της ασφαλείας του, ενώ ξυλοκοπούσαν Κούρδους διαδηλωτές έξω από την πρεσβευτική κατοικία.
Εξηγήσεις από τον Τούρκο πρεσβευτή είχε ζητήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ ομάδα Ρεπουμπλικάνων πολιτικών με επικεφαλής τον Τζον Μακέην είχε απαιτήσει από την Άγκυρα να απολογηθεί για τα έκτροπα.
Η μήνυση κατατέθηκε από Αμερικανούς πολίτες εναντίον όχι φυσικών προσώπων αλλά εναντίον του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε ότι χρήζει ασυλίας και συνεπώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να τεθεί στη κρίση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.
Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους προστασίας του προέδρου, ο οποίος βρισκόταν στα σκαλιά της πρεσβευτικής κατοικίας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
