Follow us

Ιράν: Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα πως οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά δεν επαρκούν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιράν: Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα πως οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά δεν επαρκούν και πως η ΕΕ πρέπει να κάνει «επιπλέον βήματα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

«Με την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, οι προσδοκίες της ιρανικής κοινής γνώμης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί και (...) η πολιτική υποστήριξη της ΕΕ στη συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έπειτα από μια συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα επιπλέον βήματα και να αυξήσει τις επενδύσεις της στο Ιράν», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. «Οι δεσμεύσεις της ΕΕ ότι θα εφαρμόσει την συμφωνία δεν είναι συμβατές με την ανακοίνωση ενδεχόμενης αποχώρησης (από το Ιράν) μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών.»

Ο Κανέτε είναι ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την ανακοίνωση στις αρχές Μαΐου της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, με σκοπό τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια μερική άρση των διεθνών κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον θα επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και των ξένων επιχειρήσεων που συνδέονται με τη χώρα αυτή, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές, να αποκηρύξουν τις επενδύσεις τους στο Ιράν.

Στην Τεχεράνη, ο Κανέτε δήλωσε πως ο χρόνος πιέζει και επέμεινε στην ανάγκη να δοθούν σύντομα συγκεκριμένες απαντήσεις στο Ιράν, υπογραμμίζοντας επίσης πόσο σημαντικό είναι για τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία άρα δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο Αρίας Κανέτε σε δυτικούς δημοσιογράφους έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.

«Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές. Αυτή είναι μια πυρηνική συμφωνία που λειτουργεί.»

Η ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως επιδιώκει «πρακτικές λύσεις προκειμένου να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου, να συνεχίσει τις τραπεζικές συναλλαγές του, να διατηρήσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις».

Ο μεγάλος γαλλικός όμιλος ενέργειας Engie (πρώην GDF Suez) ανακοίνωσε ωστόσο χθες πως θα αποδεσμευθεί από τις μηχανολογικές δραστηριότητές του στο Ιράν έως τον Νοέμβριο προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total δήλωσε την Τετάρτη (16/5) πως δεν θα φέρει σε πέρας ένα μεγάλο σχέδιο αερίου αν δεν λάβει άδεια εξαίρεσης από την Ουάσινγκτον.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, από την πλευρά του, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν δέχθηκε να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους άλλα σχέδια από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αναφερόμενος κυρίως στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και στον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, ανώτατος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα διασώσουν τη συμφωνία.

«Οι αντιφάσεις στα λόγια των ευρωπαϊκών αρχών είναι ύποπτες. Ελπίζουμε πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις στις διαπραγματεύσεις τους, καθώς δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί σε εκείνους που αμφιταλαντεύονται και λένε αντιφατικά λόγια», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία εξετάζει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ επειδή συναλλάσσονται με το Ιράν.

Ο Λεμέρ παρέπεμψε σε κανόνες της ΕΕ που ανάγονται στο 1996 οι οποίοι όπως είπε θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να επέμβει προκειμένου να προστατεύσει ευρωπαϊκές εταιρίες απέναντι σε οποιασδήποτε κυρώσεις επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε πως η Γαλλία θέλει η ΕΕ να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση στον τομέα αυτόν.

Το 1996, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε ξένες εταιρίες που συναλλάσσονταν με την Κίνα, η ΕΕ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να υποχωρήσει απειλώντας ότι θα επέβαλλε ανταποδοτικές κυρώσεις.

«Θα επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο οικονομικός χωροφύλακας του κόσμου; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε σήμερα ο Λεμέρ στο C News TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Η ενίσχυση εκείνου του κανονισμού του 1996… θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε οι ίδιοι το κόστος τυχόν κυρώσεων που θα κατέβαλλαν οι εταιρίες, οι οποίες κατά συνέπεια θα μπορούσαν να καταβληθούν εκ μέρους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Ο Λεμέρ είπε πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες που επιδιώκουν να επενδύσουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στο Ιράν, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την Ευρώπη, αντί μέσω αμερικανικών δολαρίων ή τραπεζών.

φωτο αρχειου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ 20 Ιουλ 2022 | 13:09

Η ταπείνωση του Πούτιν στο Ιράν: Πώς ο Ερντογάν τον άφησε να περιμένει όρθιος και αμήχανος επί ένα λεπτό

Ταπεινωτική και εξευτελιστική για τον Ρώσο πρόεδρο χαρακτηρίζεται από διεθνή ΜΜΕ η αναμονή, στην οποία υπέβαλε τον Πούτιν ο Ερντογάν.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΛΜΕ 19 Αυγ 2022 | 23:55

Πυροβολισμοί στη Σουηδία: Ένας νεκρός και μία τραυματίας σε εμπορικό κέντρο - Συνελήφθη έφηβος [εικόνες-βίντεο]

Η αστυνομία της Σουηδίας έχει αποκλείσει την τρομοκρατική ενέργεια - Αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του άνδρα που άρχισε να πυροβολεί σε εμπορικό κέντρο.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL 19 Αυγ 2022 | 22:33

"Δεν υπάρχει κάτι απρεπές": Η απάντηση της Σάνα Μαρίν για το φιλί με τον ροκ τραγουδιστή της Φινλανδίας

Αρνήθηκε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν ότι ο ροκ τραγουδιστής την φίλησε στο λαιμό ενώ διασκέδαζαν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ 19 Αυγ 2022 | 21:38

Washington Post: Οι Ρώσοι κατάσκοποι έπειθαν τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

Η εφημερίδα The Washington Post γράφει ότι παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες στην Ουκρανία οι επικεφαλής της FSB παραμένουν στις θέσεις τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 19 Αυγ 2022 | 21:08

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟΝ NORD STREAM 1 19 Αυγ 2022 | 20:17

"Καψόνια" της Gazprom στην Ευρώπη: Κόβεται το φυσικό αέριο για τρεις μέρες από τις 31 Αυγούστου

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα διακόψει την λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΞΗΡΑΣΙΑ 19 Αυγ 2022 | 19:57

Σερβία: Η στάθμη του Δούναβη έπεσε και έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΑ 19 Αυγ 2022 | 19:26

Συναγερμός στη Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες [εικόνες-βίντεο]

Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο Emporia στο Μάλμε της Σουηδίας - Αδιευκρίνιστο αν ο δράστης συνελήφθη.

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ 19 Αυγ 2022 | 19:08
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 19 Αυγ 2022 | 19:07

Ζαπορίζια: Ο Πούτιν προειδοποιεί τον Μακρόν - Οι βομβαρδισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια πυρηνική καταστροφή

Ο Μακρόν εξέφρασε ακόμη μια φορά στον Πούτιν την ανησυχία του για τους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια.

ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 19 Αυγ 2022 | 18:27

Το Politico βαθμολόγησε τους "γλετζέδες" ηγέτες: Από τη Σάνα Μάριν μέχρι τον Μπόρις Γέλτσιν [βίντεο]

Η κριτική επιτροπή του Politico βαθμολόγησε τις χορευτικές κινήσεις των πολιτικών ηγετών που θέλησαν να "το ρίξουν έξω".

ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 19 Αυγ 2022 | 17:22

Η απίστευτη στιγμή που πυροσβέστης δέχεται επίθεση από αλιγάτορα και επιβιώνει από θαύμα - Τρομακτικό βίντεο

Πλάνα από drone δείχνουν την απίστευτη στιγμή που πυροσβέστης δέχεται επίθεση από αλιγάτορα σε λίμνη της Φλόριντα και επιβιώνει από θαύμα παρόλο που έχασε το μισό του κρανίο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 19 Αυγ 2022 | 16:18

"Πυρά" δέχεται η Σάνα Μαρίν: Νέο βίντεο με την Φινλανδή πρωθυπουργό να χορεύει αισθησιακά με νεαρό ποπ σταρ σε κλαμπ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δέχεται νέες πιέσεις σήμερα μετά την εμφάνιση ενός νέου βίντεο