X

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν εμπορικό πλοίο στον Κόλπο

"Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέπτυξαν θαλάσσια μέσα για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, Τιμ Χόκινς.

Γράφει: TheToc team

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν σήμερα ένα εμπορικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο και το πλοίο πιθανώς να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

"Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέπτυξαν θαλάσσια μέσα για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, Τιμ Χόκινς.

"Τελικά, η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ εκτίμησε ότι οι συνθήκες αυτού του συμβάντος δεν δικαιολογούσαν περαιτέρω απάντηση", πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

Κόλπος του Ομάν: Οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ σε ελληνόκτητο τάνκερ επιχειρώντας να το καταλάβουν

Απόπειρα κατάληψης από το Ιράν, του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου "Richmond Voyager", απετράπη χθες Τετάρτη στα πάντα επικίνδυνα νερά του Κόλπου του Ομάν, όπως ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- η βρετανική ναυτιλιακή ασφάλεια.

Στο σημείο μάλιστα έπεσαν πυροβολισμοί από τους Ιρανούς ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε την πειρατεία, τόσο στο "Richmond Voyager" όσο και σε ακόμα ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο.

Το "Richmond Voyager", που φέρει σημαία από τις Μπαχάμες μεταφέρει αργό πετρέλαιο και ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron. Η ιδιοκτησία του είναι ελληνική, όπως αναφέρει η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

"Ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού πυροβόλησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας για κατάληψη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Διαβάστε Επίσης

Το πλήρωμα και το φορτίο του "Richmond Voyager" δεν επηρεάστηκε από το περιστατικό, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και το τάνκερ συνέχισε κανονικά το ταξίδι του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη.

"Μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, το τάνκερ αύξησε την ταχύτητα του και άλλαξε πορεία", ανέφερε σχετικά η Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα.

Για το δεύτερο τάνκερ, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου του Ομάν σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. "Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από περίπου έναν μήνα", όπως δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Διαβάστε Επίσης