Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια θα ταφεί στο Κατάρ σήμερα Παρασκευή μετά τη δολοφονία του στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη, μία από μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Χανίγια θα ταφεί μετά την εξόδιο ακολουθία στην πόλη Λουσέιλ, βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα.
Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρισκ κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί για την ψυχή του σε όλα τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο.
Μετά την επίσημη τελετή της κηδείας του -σημαδεύτηκε από αξιώσεις για εκδίκηση-, με χιλιάδες παρευρισκόμενους, χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη, θα γίνουν δεήσεις στο τζαμί του Ιμάμη Μοχάμαντ μπιν Άμπντελ Ουάχαμπ, το μεγαλύτερο στην πρωτεύουσα του εμιράτου, τη Ντόχα.
Η Χαμάς κάλεσε η σημερινή να γίνει "ημέρα οργής", μετά την ταφή του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της, να γίνουν "πορείες οργής από κάθε τζαμί" αφού ολοκληρωθεί η προσευχή της Παρασκευής.
Ο Ισμαήλ Χανίγια, διευκρίνισε το κίνημά του, θα ενταφιαστεί σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας του Κατάρ, με παρόντες πολίτες και ηγέτες "του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου".
Ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη, σε "αεροπορικό" πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.
Το Ιράν, η Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την πλευρά τους ότι το "μοναδικό" πλήγμα εκτός επικράτειας στο οποίο προχώρησαν προχθές το βράδυ ήταν εκείνο που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.
Διαμηνύοντας πως τα αντίποινα είναι "αναπόδραστα", ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, είπε πως "το Ισραήλ δεν ξέρει ποιες κόκκινες γραμμές παραβίασε" κατά τη διάρκεια της κηδείας του Φουάντ Σουκρ.
Το βράδυ, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ.