Ισπανία: Αναταράξεις στα κόμματα δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα

Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας άνοιξε κύκλος εσωτερικών συγκρούσεων μέσα στα κόμματα στην Ισπανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ισπανία: Αναταράξεις στα κόμματα δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και των συμμαχιών που αυτό θα απαιτήσει, έχει ανοίξει έναν κύκλο εσωτερικών συγκρούσεων και μέσα στα ίδια τα κόμματα—ιδίως της δεξιάς παράταξης—όσον αφορά τον πιθανό ρόλο τους στις διεργασίες του νέου Κοινοβουλίου και απέναντι στην προοπτική να σχηματισθεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ.

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι εσωτερικές διεργασίες για το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos, που την περασμένη εβδομάδα γνώρισε πολλές τεκτονικές δονήσεις στην εσωτερική δομή του—με πολλές διαφοροποιήσεις και παραιτήσεις στελεχών—αναγκάζοντας τον ηγέτη του Άλβερτ Ριβέρα την Παρασκευή να εμφανισθεί στην Κεντρική του Επιτροπή και να ανακοινώσει μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η αλγεινή δημόσια εικόνα ενός κόμματος σπαρασσόμενου από διαφωνίες. Ωστόσο, η επαμφοτερίζουσα στάση του κόμματος, αναφορικά με τις θέσεις του για την κυβερνησιμότητα της χώρας και τη στάση του απέναντι στο ακροδεξιό Vox, δεν βοηθούν ώστε να σιγάσουν οι διαφωνίες. Οι Ciudadanos θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για την ισορροπία ανάμεσα στην άρνησή τους να συνεργασθούν με την ακροδεξιά, που εναγκαλίζεται όλο και περισσότερο ο φυσικός εταίρος του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και από την άλλη να μη στηρίξουν τους σοσιαλιστές του PSOE, όπως είναι η μεγάλη επιθυμία των χρηματοοικονομικών, τραπεζικών, αλλά και ευρωπαϊκών κύκλων.

Σύμφωνα με τον μαδριλένο αναλυτή Χαβιέρ Αλβέρδι, «το πρόβλημα των Ciudadanos εντοπίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι τμήμα των ψηφοφόρων του προέρχεται από θέσεις που προσεγγίζουν το PSOE, ενώ ένα άλλο τμήμα του ψήφιζε το ΡΡ» και εντός του κόμματος «υπάρχει ένα ασταθές πολιτικό πανόραμα», στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ιδεολογικά ασφαλής.

Στο χρονικό των εσωτερικών κρίσεων στα κόμματα της Ισπανίας θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη σχάση μέσα στο αριστερό κόμμα των Podemos, που οδήγησε τον δεύτερο στην ιεραρχία του, μέχρι πρότινος, Ίνιγο Ερεχόν να κατέβει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στον δήμο της Μαδρίτης. Όμως και στο λίγο πιο απώτερο παρελθόν μπορούν να απαριθμηθούν η εσωτερική κρίση στο PSOE το 2016, που οδήγησε στην πτώση και κατόπιν την αναγέννηση του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και την διαμάχη που άνοιξε για τη διαδοχή του Μαριάνο Ραχόι το 2017 στο ΡΡ, η οποία οδήγησε στην εκλογή του Πάβλο Κασάδο εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων με τη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Όπως τονίζει ο Στίβεν Ζάο του Παν/μιου της Μαδρίτης 3, «οι εσωτερικές κρίσεις στα ισπανικά κόμματα είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών, ενώ η πολιτική αναλύτρια Μαρία Κοράλες προσθέτει πως «όποτε υπάρχουν εσωτερικές φατρίες, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να επιλυθεί το πρόβλημα. Είτε ενσωματώνοντας τις διαφορές και επαναδιατυπώνοντάς της σε άλλα επίπεδα—πράγμα που μπορεί να σημαίνει μεταβολές στη γραμμή του κόμματος—ή τις απωθεί τελείως κι αφήνοντάς το στο περιθώριο, έτσι ώστε η εσωτερική αντίδραση να αποχωρεί από το κόμμα».

Όταν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως προκύπτουν εξελίξεις όπως αυτές γύρω από τη γέννηση του ακροδεξιού Vox. Η παράταξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ δημιουργήθηκε από την εσωτερική διάσπαση του πιο συντηρητικού κορμού του ΡΡ—ο ίδιος ήταν βουλευτής του στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων)—και συνεχίζει να τρέφεται από την δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.

Για τον κοινωνιολόγο και καθηγητή στο Παν/μιο της Χώρας των Βάσκων Ιμάνον Θουβέρο, η γενικότερη πολιτική αστάθεια πάντως βοηθά στο να μην γίνεται ιδιαίτερα ορατή η κάθε ξεχωριστή κρίση στα κόμματα: «υπάρχει τόση φασαρία και κακοφωνία στην πολιτική, ώστε μειώνεται ο αντίκτυπος κάθε αρνητικής επίπτωσης. Όποτε κάποιος κάνει κάτι στραβό, εξισορροπείται από τους απέναντι».

Κατά τον ίδιον, «όταν συμβαίνουν αυτά (όπως η τωρινή κρίση στους Ciudadanos) προσπαθούν τα κόμματα να τα επιλύσουν μέσα από την οδό της "ομοφωνίας": την ομογενοποίηση και την αποβολή τους. Κι αυτό πάντα έχει συνέπειες».

Εδώ εντοπίζεται επακριβώς και μία άλλη πτυχή των εσωτερικών διαφωνιών: το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν τα κόμματα. Σύμφωνα με την Κοράλες αυτό αποτελεί και την διαφορά ανάμεσα στα παλιά κόμματα και τους νέους σχηματισμούς: «το PSOE και το ΡΡ αντιμετωπίζουν καλύτερα την κρίση ετούτη γιατί διαθέτουν ισχυρά τοπικά ερείσματα. Είναι πιο παλιά και πιο στιβαρά κόμματα».

Απεναντίας, προειδοποιεί η ίδια, τα πράγματα είναι «πιο περίπλοκα» για τα νεοαναδυθέντα κόμματα, όπως οι Podemos και οι Ciudadanos, «γιατί οι εσωτερικές φατρίες δεν είναι τόσο περιορισμένες, οι πολιτικές θέσεις είναι σχετικώς νέες και έχουν λιγότερα τοπικά θεμέλια, μικρότερες ρίζες στην κοινωνία και μικρή πίστη στα χρώματα του κόμματος».

Για τον πολιτικό αναλυτή Αλεχάνδρο Πέρεθ, «όλα είναι διαφορετικά εάν μιλούμε για ένα οργανωμένο κόμμα με μεγάλη παράδοση και πολλά στελέχη», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κι εξαιρέσεις, όπως το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSF), που προ τριετίας πέρασε «μία άνευ προηγουμένου κρίση και τώρα είναι πολιτικά ασήμαντο». Μάλιστα στο κόμμα τούτο ανήκε και ο Μανουέλ Βαλς, ένας από τους πολιτικούς που μετοίκησαν στους Ciudadanos και τώρα έχει διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα του Ριβέρα.

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ» 23 Οκτ 2020 | 16:55

Σοκαριστική δήλωση Σάντσεθ: Πάνω από 3 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Ο "πραγματικός αριθμός" των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό "υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια", δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 21 Οκτ 2020 | 23:01

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε μερικό lockdown μπαίνουν Σαραγόσα και Λα Ριόχα

Μετά τη Μαδρίτη, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στη Σαραγόσα και τη Λα Ριόχα της Ισπανίας λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 20:59

Κορονοϊός-Ισπανία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων

Παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, η Ισπανία διπλασίασε τα κρούσματά της σε μόλις 6 εβδομάδες.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκαριστικά στοιχεία στην Ισπανία - Εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικά τζελ

Ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν έπειτα από κατάποση αντισηπτικού τζελ εκτοξεύτηκε στην Ισπανία μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 14 Οκτ 2020 | 19:20

Δένδιας: Την Πέμπτη ενημερώνει τα κόμματα για Τουρκία και Ανατoλική Μεσόγειο

Ενημέρωση Δένδια στα κόμματα της αντιπολίτευσης - Επί τάπητος η τουρκική παραβατικότητα.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ 12 Οκτ 2020 | 12:52

Ισπανία: Κατά της βασιλείας το 40% των πολιτών - Οργή για Χουάν Κάρλος

Δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 55.093 ΙΤΑΛΟΙ 05 Οκτ 2020 | 20:53

Κορονοϊός: 12.594 μολύνσεις στη Βρετανία σε ένα 24ωρο - Αρνητικό ρεκόρ με συνολικά 800.000 κρούσματα στην Ισπανία

Η Βρετανία καταγράφει χιλιάδες νέες μολύνσεις, Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:12

Ισπανία: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 για το πρόγραμμα προσωρινής αναστολής εργασίας

800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE, ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΚΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ 28 Οκτ 2020 | 21:04

Γαλλοτουρκικός "πόλεμος": Το Παρίσι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία - Οργή στην Άγκυρα για το Charlie Hebdo

Οργή στην Άγκυρα για το Charlie Hebdo: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Γάλλος επιτετραμμένος - Το Παρίσι υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας -

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Οκτ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Τιτάνια μάχη με την πανδημία - Νέα μέτρα από Κομισιόν - Μερικό lockdown στη Γερμανία

Λόγω κορονοϊού, σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ η Γερμανία μπαίνει σε μερικό lockdown.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 28 Οκτ 2020 | 16:11

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δύο κρίσιμες εβδομάδες - Νέα μέτρα από Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

"ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ" 28 Οκτ 2020 | 15:07

Νέα "πυρά" Ερντογάν: Ούτε καν θα κοιτάξω το ανήθικο Charlie Hebdo – Θέλουν Σταυροφορίες

Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά του Charlie Hebdo. "Στοχεύει τον προφήτη Μωάμεθ όχι εμένα".