Ισπανία: Μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς κατά Σάντσεθ

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οι Ciudadanos και η ακροδεξιά Vox απηύθυναν κάλεσμα στους οπαδούς τους και όλους τους Ισπανούς να διαδηλώσουν την Κυριακή στη Μαδρίτη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ισπανία: Μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς κατά Σάντσεθ

Η ισπανική αντιπολίτευση --που όπως φαίνεται μετά τη συνεργασία στην Ανδαλουσία έχει βρει και άλλους συνδετικούς αρμούς-- περνάει στην αντεπίθεση, κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οι Ciudadanos και η ακροδεξιά Vox απηύθυναν κάλεσμα στους οπαδούς τους και όλους τους Ισπανούς να διαδηλώσουν την Κυριακή στη Μαδρίτη για «πετάξουν τον Πέδρο Σάντσεθ από το μέγαρο της Μονκλόα».

Η συντηρητική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο Σάντσεθ «εξευτελίζει» την Ισπανία θεσπίζοντας έναν διαμεσολαβητή στον διάλογο με την Καταλονία. Παρ' ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, η αντιπολίτευση εν χορώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, ακόμη και για «προδοσία».

Ο ηγέτης του ΡΡ Πάβλο Κασάδο, του οποίου την αντιπολιτευτική τακτική δυσχεραίνει η μεγάλη άνοδος του Vox, απείλησε και με κατάθεση πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο (ανάλογη με εκείνην που έριξε τον Μαριάνο Ραχόι και ανέδειξε πρωθυπουργό τον Σάντσεθ) και τόνισε πως ο ορισμός ενός διαμεσολαβητή αποτελεί «ό,τι σοβαρότερο έχει βιώσει η Ισπανία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 23ης Φεβρουαρίου. Το ΡΡ άλλωστε ανησυχεί πως ο διάλογος, που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη θα αποτελέσει ακόμη μία θρυαλλίδα για την προβολή του Vox, που πρωτοστατεί στις εθνικιστικές αντιδράσεις. Από την πλευρά του, ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos κάλεσε στη δημιουργία ενός «κοινωνικού μετώπου» κατά του Σάντσεθ.

Η θέση του Σάντσεθ ενώπιον του συμπαγούς αυτού μετώπου της συντηρητικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα ασταθής --κυβερνά χάρη σε μία ισχνή κοινοβουλευτική δύναμη 84 βουλευτών και χωρίς να έχει κυρώσει ακόμη τον προϋπολογισμό, πράγμα που τον αναγκάζει να είναι σχεδόν δέσμιος της πολιτικής βούλησης των μικρών αυτονομικών κομμάτων για την πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Κασάδο όσο και ο Ριβέρα έχουν αναφερθεί σε διάφορες περιπτώσεις στην ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του Σάντσεθ. Ο ηγέτης του ΡΡ κάλεσε όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να προσέλθουν μαζικά στη διαδήλωση της Κυριακής και χθες είχε μακρές συνομιλίες όλη την ημέρα με τους Ριβέρα και Σαντιάγο Αμπασκάλ του Vox, όπως και με τους εκπροσώπους της Συμμαχίας των Καναρίων, την Ένωση του Λαού της Ναβάρας, του Foro Asturias και του Κόμματος της Αραγώνας, όπως επίσης και με την Ένωση Θυμάτων Τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πηγές του PP και των Ciudadanos, αμφότερα τα κόμματα συμφώνησαν πως στη διαδήλωση της Κυριακής δεν θα υπάρχουν σημαίες κομμάτων, αλλά μόνο αυτή της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον Χοακίν Ουρίας, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην εισηγητή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κατηγορία της «προδοσίας» που εκτοξεύθηκε κατά του Σάντσεθ προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, καθώς ο Κασάδο δύναται βάσει αυτής όχι μόνον να καταθέσει πρόταση μομφής, αλλά και να προσάγει σε δίκη τον πρωθυπουργό, όχι στο Ανώτατο Δικαστήριο βέβαια, αλλά στο Κοινοβούλιο, βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος.

«Ακόμη κι εάν δεν διαθέτουν την πλειοψηφία, από συμβολικής πλευράς είναι μία πολύ δυνατή δήλωση», υποστηρίζει ο Ουρίας, εξηγώντας πως αυτό είναι δυνατόν γιατί απαιτεί να το ζητήσει μόλις το ένα τέταρτο του Σώματος. «Το ΡΡ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγουμένως το εργαλείο αυτό, διότι δεν είχε τη στήριξη του Ριβέρα, ούτε και υπήρχε η απειλή του Vox. Η συζήτηση για τον 'μη νομιμοποιημένο πρωθυπουργό' μπορεί να αρχίσει μόνον υπό τις τωρινές συνθήκες και αυτή είναι μια καλή πρόφαση», που ενόψει εκλογών θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τον Κασάδο, προσθέτει ο καθηγητής στην ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

Ο ίδιος τονίζει πως υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που η αντιπολίτευση θέλει επιτακτικά να επιταχύνει τη διαδικασία απονομιμοποίησης του Σάντσεθ. Τα συντηρητικά κόμματα προετοιμάζονται για τις εκλογές του Μαΐου κι επιδιώκουν αυτές να μην είναι μόνον σημασία για την Ευρωβουλή, τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά να έχουν αντίκτυπο και σε εθνικό επίπεδο. «Πιστεύουν πως έφτασε η στιγμή να εκμαιεύσουν εκλογές από τον Σάντσεθ και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Με το συλλαλητήριο της Κυριακής, η αντιπολίτευση τον σπρώχνει», προσθέτει ο Ουρία.

Αλλά και η άνοδος του Vox αποτελεί συμπληρωματικό λόγο για τον Κασάδο να επισπεύσει όποια πρωτοβουλία κατά της κυβέρνησης. «Προτού το Vox αποκτήσει μεγάλη πολιτική αποδοχή, είναι η κατάλληλη στιγμή για το ΡΡ να δηλώσει: είμαστε περισσότεροι, κάνουμε περισσότερο θόρυβο, εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση», τονίζει ο Ουρία, υπογραμμίζοντας πως ο Κασάδο θέλει να αποφύγει να αποκτήσει μεγάλη προβολή το ακροδεξιό κόμμα.

Όμως η αντιπολίτευση έχει ελπίδες να κερδίσει την πρόταση μομφής; Σύμφωνα με το άρθρο 113 του Συντάγματος αυτή μπορεί να προκληθεί εάν το ζητήσει το ένα δέκατο του Σώματος (35 βουλευτές) και θα πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόταση ενός εναλλακτικού υποψηφίου για την πρωθυπουργία σε περίπτωση που υπερισχύσει, με απόλυτη πλειοψηφία πάντοτε, 176 βουλευτών και άνω.

Το ΡΡ διαθέτει 134 βουλευτές και με την πρόσθεση των 32 των Ciudadanos, του ενός των Coalición Canaria και Foro Asturias, των 2 του Unión del Pueblo Navarro, φθάνει τους 170. Μόνον εάν συνέπρατταν και ο βουλευτής του Nueva Canarias και οι πέντε βουλευτές του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV θα ήταν δυνατόν να περάσει η πρόταση. Όμως στους Βάσκους, που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα και για την κύρωση του προϋπολογισμού, ο Σάντσεθ έχει δεσμευθεί για σημαντικές παραχωρήσεις στον υπό έγκριση προϋπολογισμό, στον οποίο όμως έχει εκφράσει την αντίθεσή του το ΡΡ.

Αλλά και ο Ριβέρα έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε έναν παρόμοιο μηχανισμό. «Ο μόνος τρόπος για να διώξουμε τον Σάντσεθ, όλοι μας γνωρίζουμε αριθμητική, είναι μόνον με τις εκλογές», τόνισε την Τετάρτη ο Ριβέρα, δηλώνοντας πως ακόμη και με τη στήριξη του κόμματός του, το ΡΡ δεν θα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ψήφους σε μία πρόταση μομφής.

φωτο reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕ 6-0 18 Νοε 2020 | 14:23

Nations League: Ζήτημα Λεβ στη Γερμανία μετά την ιστορική συντριβή από την Ισπανία

"Πόνεσε" τους Γερμανούς η συντριβή από την Ισπανία με 6-0 για το Nations League

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 17 Νοε 2020 | 19:42

Κορονοϊός: 78% αυξημένος ο κίνδυνος για όσους βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους - Τι δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολίτες που βγαίνουν με τον σκύλο τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο να μολυνθούν από κορονοϊό

DEUTSCHE WELLE 16 Νοε 2020 | 08:41

Κορονοϊός - Το "θαύμα της Μαδρίτης": Ποια είναι η τακτική κατά της πανδημίας που αποδίδει

Η τακτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να αποδίδει, παρά τις αρχικές επικρίσεις.

ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ 02 Νοε 2020 | 22:45

Κορονοϊός: Εφιάλτης σε Ισπανία και Γαλλία - Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Πάνω από 52.000 τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τις 55.000 στην Ισπανία.

ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ 30 Οκτ 2020 | 11:26

Μεγάλη ανησυχία από νέο στέλεχος του κορονοϊού - Εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο στέλεχος του κορονοϊού με την ονομασία "20A.EU1" φαίνεται πως πλήττει την Ευρώπη.

ΣΤΗΝ 2Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 29 Οκτ 2020 | 15:13
1.098.320 ΣΥΝΟΛΙΚΑ 26 Οκτ 2020 | 23:13

Κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα στην Ισπανία - Πάνω από 50.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2020 | 20:57

Κορονοϊός-Ιταλία: 722 νεκροί σε ένα 24ωρο - Πανευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα για τις γιορτές, ζητά ο Κόντε

Σήμερα στην Ιταλία τους 722 άνθρωποι έχασαν την ζωή από κορονοϊό και διαγνώσθηκαν 25.853 θετικοί στον ιό

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Νοε 2020 | 20:26

Τραγωδία στη Βραζιλία: 41 νεκροί μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό [Βίντεο]

Σοκ στη Βραζιλία από το τραγικό τροχαίο που προκάλεσε τον θάνατο σε 41 ανθρώπους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ BLOOMBERG 25 Νοε 2020 | 20:20

Κορονοϊός-Σουηδία: Πέφτει μετά από 120 χρόνια το προσδόκιμο ζωής - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει στη Σουηδία, κάτι το οποίο η στατιστική υπηρεσία της χώρας δηλώνει ότι συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΠΑ 25 Νοε 2020 | 17:54

Εμβόλια για κορονοϊό: Εγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - "Ελπίδες για θετική γνωμοδότηση πριν τα Χριστούγεννα"

"Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση για τα εμβόλια πριν από τα Χριστούγεννα", λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΜΑΤΑ 25 Νοε 2020 | 16:49

Κορονοϊός - Τραγωδία στις ΗΠΑ: Ένας νεκρός κάθε 40 δευτερόλεπτα από την πανδημία

Πάνω από 2000 νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ την ημέρα για πρώτη φορά απο τον Μάιο