Ισπανικά "φαντάσματα" και ιταλικοί "πονοκέφαλοι" στην Ευρώπη

Στον ευρωπαϊκό Νότο και τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών.

ispanika-fantasmata-kai-italikoi-ponokefaloi-stin-eurwpi
SHARE THIS
0
SHARES

Στον ευρωπαϊκό Νότο και τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών. Όλα δείχνουν να είναι πλέον "πάνω στο τραπέζι". Ακόμη και μια μεγάλη κρίση, όπως αυτή που (μοιάζει να) ενσκήπτει αυτή τη στιγμή σε Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Ισπανικά "φαντάσματα"

Από την μία έχουμε τις διεργασίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης στην Ιταλία και από την άλλη έχουμε τα σκάνδαλα, που εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία και πυροδοτούν σενάρια για νέα κρίση. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει από την Παρασκευή το πρωί πρόταση μομφής σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται μέλη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και στο πλαίσιο της οποίας ο δικαστής αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης που είχε δώσει πέρυσι ο πρωθυπουργός ως μάρτυρας.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), που κατέθεσε την πρόταση μομφής, είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον συντηρητικό Ραχόι, καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos. Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, στοιχειώνει τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ραχόι έγινε πέρυσι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.

Είκοσι εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώτη ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάσθηκαν την Πέμπτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια στη φυλακή.

"Μύλος" η Ιταλία

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στην Ιταλία, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's απείλησε την Παρασκευή να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και θα καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να αρθεί το αδιέξοδο που ακολούθησε των εκλογών της 4ης Μαρτίου στις οποίες δεν υπήρξε σαφές αποτέλεσμα. Τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ χρέος της Ιταλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά την χώρα αυτή ευάλωτη.

Ο Moody's επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στo Baa2 με αρνητική προοπτική και σημείωσε ότι θα εξετάσει την σταθεροποίησή της στην βαθμίδα αυτή μόνον αν πιστέψει ότι η Ρώμη μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως μια αποτυχία να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία θα πυροδοτήσει μια υποβάθμιση.

Βασικός λόγος της απόφασής του οίκου να θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε επανεξέταση ήταν η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης δεν θα μειώσουν το χρέος, αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του.

«Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το 'συμβόλαιο' για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά», σημειώνει.

Η διαδικασία αυτή επανεξέτασης της αξιολόγησης της Ιταλίας θα επιτρέψει στον οίκο Moody's, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να αναζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για το φορολογικό και τις δαπάνες και για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά.

"Βραχύβια η νέα κυβέρνηση"

Την ίδια στιγμή, πάντως, μικρές πιθανότητες επιβίωσης δίνουν οι αναλυτές στη νέα ιταλική κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι το ρευστό μετεκλογικό κλίμα ήταν... αμελητέο μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα. 

Την Τετάρτη και μετά από 80 ημέρες αδιεξόδου, ο πρόεδρος Σέρτζιο ματαρέλα έδωσε στον Τζουζέπε Κόντε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που στηρίζει το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα. Η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν σχεδιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 57 σελίδων, παρουσιάζοντάς το ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην εξάντληση της πενταετούς θητείας. Λίγοι είναι, ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ.

«Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια, άρα αυτό δεν είναι καν θέμα», δήλωσε ο Φράνκο Πανοντσέλο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του John Cabot University. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο κόμματα που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά ευάλωτο το συνασπισμό. 

«Κάποιοι λένε ότι δεν θα βγάλει ούτε τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι, βετεράνος της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa χθες.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των δύο σχηματισμών, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία και κινδυνεύουν να καταλήξουν δέσμιοι των πολυάριθμων θεσμικοί περιορισμών της Ιταλίας και της πολυπλοκότητας της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει ήδη υπαινιχθεί στον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι ότι έχει την εξουσία να απορρίψει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες ή δεν καλύπτεται επαρκώς από τον προϋπολογισμό.

 

φωτο: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook