Iσπανική "πρωτιά" στην ΕΕ: Οι διανομείς φαγητού θα θεωρούνται μισθωτοί

Η Ισπανία θεωρείται πρωτοπόρα, γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μέχρι τώρα παρόμοια νομοθεσία για τους διανομείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι Ισπανοί διανομείς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εφαρμογές όπως η Deliveroo ή η UberEats θα θεωρούνται πλέον αυτόματα ως μισθωτοί: η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την αλλαγή του κώδικα εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική προστασία αυτών των επισφαλώς εργαζομένων, η πρώτη στην Ευρώπη.

Όλοι "θα είναι στο εξής μισθωτοί και θα μπορούν να επωφεληθούν κάθε προστασίας" που απορρέει από το καθεστώς αυτό, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία είναι "η πρώτη χώρα της ΕΕ που νομοθετεί στο θέμα αυτό".

Οι εργαζόμενοι αυτοί, με ποδήλατο ή με μοτοσικλέτα, ο αριθμός των οποίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγγείλει κατ΄επανάληψη την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους στην Ισπανία, στον δρόμο αλλά και ενώπιον των δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες βράδυ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κυριότερα ισπανικά συνδικάτα και τους εργοδότες, προβλέπει την αλλαγή του κώδικα εργασίας ώστε να προστεθεί "το τεκμήριο του μισθωτού για τους εργαζομένους, οι οποίοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν αυτό το εντεταλμένο έργο χάρη σε έναν αλγόριθμο που διαχειρίζεται την υπηρεσία ή τις συνθήκες εργασίας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας", αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

"Έχω πει πολλές φορές ότι ένας εργαζόμενος που διασχίζει τους δρόμους μας με το ποδήλατο με μια εφαρμογή δεν είναι επιχειρηματίας", υπογράμμισε η Ντίαθ. Στο εξής "θα είναι υπάλληλοι, (οι εταιρίες) θα καταβάλλουν εισφορές για αυτούς και θα έχουν δικαίωμα σε κάθε κοινωνική προστασία την οποία δεν έχουν σήμερα", διευκρίνισε.

Το κείμενο προβλέπει, εξάλλου, πως τα συνδικάτα "θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κανόνες που διέπουν τους αλγόριθμους και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να έχουν μια επίδραση στις συνθήκες εργασίας".

Ντελίβερι

Η απόδοση των ωρών εργασίας ανάλογα με τα προφίλ που δημιουργούνται με αδιαφανή τρόπο από τους αλγόριθμούς επικρίνεται πολύ από τους διανομείς. Η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο τις ερχόμενες εβδομάδες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις μήνες προκειμένου να συμμορφωθούν, διευκρίνισε η Ντίαθ.

Η κυβέρνηση της αριστεράς βασίζεται σε μια απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο που αναγνώριζε τη ύπαρξη μιας "σχέσης εργασίας" ανάμεσα σε έναν διανομέα φαγητού και την ισπανική εταιρία Glovo.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι Deliveroo, Stuart, Glovo και UberEats βλέπουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση τη δημιουργία ενός "κατ΄ανάγκην μισθωτού (...) που θέτει σε κίνδυνο έναν τομέα που προσφέρει 700 εκατ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ", καταφερόμενες εναντίον "της υποχρέωσης αποκάλυψης των αλγορίθμων".

Η συλλογικότητα διανομέων Riders X Derechos εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεταρρύθμιση με ανάρτησή της στο Twitter, σημείωσε όμως με λύπη ότι "επικεντρώνεται μόνο στους 'riders'".
Άλλα είδη ψηφιακών πλατφορμών, "εργοδοτούν πολλοί περισσότερα άτομα" χωρίς ρύθμιση, υπογραμμίζει η Άνα Χίνες, ειδική στο εργατικό δίκαιο στη σχολή Esade.

Η Ισπανία παραμένει ωστόσο πρωτοπόρα, γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει μέχρι τώρα παρόμοια νομοθεσία. Οι διανομείς θεωρούνται γενικά ανεξάρτητοι εργαζόμενοι, κυρίως στην Ισπανία.

Το 2017 το Βέλγιο θέσπισε έναν νόμο που επέβαλλε φόρο 10% στα εισοδήματα που αποκτώνται από την εργασία για αυτές τις πλατφόρμες, αλλά χωρίς να προσφέρει ούτε καθεστώς ούτε κοινωνική προστασία στους διανομείς.

Στην Ιταλία, οι κυριότερες πλατφόρμες υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο συμφωνία με ένα μειοψηφικό συνδικάτο που προβλέπει πως κάθε διανομέας είναι επιχειρηματίας που εργοδοτεί τον εαυτό του και μπορεί να δουλεύει όποτε θέλει, θεσπίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για τις αποδοχές και ασφάλιση για εργατικά ατυχήματα.

Όμως τα περισσότερα συνδικάτα αρνήθηκαν να υπογράψουν επειδή δεν κάλυπταν άδειες και άδειες μητρότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διανομείς είναι επίσης ανεξάρτητοι, αλλά συνδικάτα προσπαθούν να τους κάνουν να αναγνωριστούν ως υπάλληλοι μέσω δικαστικών διαδικασιών που είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως εκείνη εναντίον της Deliveoo ενώπιον του εφετείου του Λονδίνου.

Ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν ωστόσο να επισημοποιήσουν τις σχέσεις τους με τους διανομείς τους: η Foodora υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις με συνδικάτα στη Σουηδία και τη Νορβηγία με βελτιωμένους μισθούς, ενώ η JustEat περηφανεύεται ότι απασχολεί 22.000 μισθωτούς διανομείς σε όλο τον κόσμο και προβλέπει να προσλάβει 4.500 με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη Γαλλία.

Η Καλιφόρνια είχε εγκρίνει το 2019 έναν νόμο, μοναδικό στις ΗΠΑ, που υποχρέωνε τις εταιρίες της λεγόμενης "gig economy" (οικονομία περιστασιακής ή προσωρινής απασχόλησης) να θεωρούν τους εργαζομένους τους ως μισθωτούς και να τους αποδίδουν την κατάλληλη κοινωνική προστασία. Όμως απορρίφθηκε εντέλει σε δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 12 Απρ 2021 | 18:04

Λιονέλ Μέσι: "Άκαπνος" χωρίς να έχει βάλει γκολ σε "Κλάσικο" από το 2018

Χωρίς γκολ στα τελευταία 7 "Κλάσικο" ο Λιονέλ Μέσι

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 08 Απρ 2021 | 22:00

Κορονοϊός: Συνεχίζει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για τους 60-69 ετών η Ισπανία

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες ότι θα περιορίσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφότου ρυθμιστικές αρχές το συνέδεσαν με μια σπάνια μορφή εγκεφαλικών θρόμβων.

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ 08 Απρ 2021 | 09:40

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και το 2022

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ 02 Απρ 2021 | 16:36

Ισπανία: Απίστευτες εικόνες συνωστισμού - Χιλιάδες οπαδοί της Σοδιεδάδ σε κορονο-συγκέντρωση στον τελικό του Κυπέλλου

Απίστευτος συνωστισμός στις εγκαταστάσεις της Ρεάλ Σοσιεδάδ σε κορονο-συγκέντρωση πριν τον τελικό του Copa del Rey στην Ισπανία

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 31 Μαρ 2021 | 08:02

Θρίλερ με τα εμβόλια της AstraZeneca: Γερμανία και Καναδάς αναστέλλουν τη χρήση για ηλικίες κάτω των 60 ετών

Προς νέο "πάγωμα" το εμβόλιο της AstraZeneca σε Γερμανία και Καναδά. Η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό για το εμβόλιο.

ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 30 Μαρ 2021 | 23:10

Εμβόλιο AstraZeneca: Θα χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών στην Ισπανία

Η Ισπανίας αποφάσισε να επιτρέψει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ 28 Μαρ 2021 | 08:22

Το πείραμα της Ισπανίας: 5.000 άτομα σε ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη - Τα μέτρα και οι προϋποθέσεις [Βίντεο-Εικόνες]

Πέντε χιλιάδες λάτρεις της μουσικής αγκαλιάστηκαν, χόρεψαν και τραγούδησαν σε μια ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη με την άδεια των υγειονομικών αρχών.

ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟ ΒΑΘΜΟ 26 Μαρ 2021 | 00:13

Θρίαμβος για την Εθνική: Πήρε το πολύτιμο 1-1 από την Ισπανία

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανήμερα της εθνικής μας επετείου σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία

ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ Η ΙΣΠΑΝΙΑ 23 Μαρ 2021 | 15:49

Καλά νέα από ισπανική έρευνα: Πρώτη η Ελλάδα για διακοπές στην προτίμηση των Ευρωπαίων ταξιδιωτών

Η Ελλάδα αποτελεί το νούμερο 1 προορισμό των Ευρωπαίων Ταξιδιωτών σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Royal Elcano Institute και η Turespaña της Ισπανίας

ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 22 Απρ 2021 | 23:49

Συναγερμός στο Βέλγιο: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού

Συνολικά 20 Ινδοί φοιτητές διαγνώστηκαν θετικοί σε αυτή τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού και μπήκαν σε καραντίνα στο Βέλγιο.

ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ 22 Απρ 2021 | 21:21

Νέα επιτυχία για το ελικοπτεράκι της NASA: Δεύτερη πτήση στον πλανήτη Άρη πιο ψηλά, πιο πολύ

Tο ελικόπτερο Ingenuity πέταξε για δεύτερη φορά στον πλανήτη Άρη

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» 22 Απρ 2021 | 19:31

Η κατάρα της τηλεδιάσκεψης "χτύπησε" ξανά: Ο Μπλίνκεν "έκοψε" τον Μακρόν για να μιλήσει ο...σαστισμένος Πούτιν [Βίντεο]

Η κατάρα της τηλεδιάσκεψης "χτύπησε" και στη σύνοδο για το κλίμα, με θύματα τους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, με τον Πούτιν να ζει μια αμήχανη στιγμή.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 22 Απρ 2021 | 19:31

Κορονοϊός: 6 στους 10 Βρετανούς θέλουν το "πράσινο διαβατήριο" και ετοιμάζονται για διακοπές

Σύμφωνα με την Mail τα "αποκαλυπτήρια" για τον "πράσινο κατάλογο" της Βρετανίας θα γίνουν στις 7 Μαΐου. Στις 17 ξεκινούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.