Follow us

Ισραήλ – Ιράν: Τα οπλοστάσιά τους στον "αέρα" και ποια χώρα θα επικρατούσε σε έναν αεροπορικό πόλεμο

Η παρουσίαση των αεροπορικών δυνάμεων Ιράν-Ισραήλ από το πρακτορείου Reuters

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες αποφασίζουν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουν.

Παρουσίαση των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών

Ιράν

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία αριθμεί 37.000 μέλη προσωπικού, όμως δεκαετίες διεθνών κυρώσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκόψει τη χώρα από τον πιο πρόσφατο υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το International Institute for Strategic Studies (IISS) στο Λονδίνο. Η Π.Α. έχει μόνο μερικές δεκάδες επιχειρησιακά επιθετικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων ρωσικών τζετ και παλαιών αμερικανικών μοντέλων που αποκτήθηκαν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979.

Η Τεχεράνη διαθέτει μια μοίρα εννέα μαχητικών F-4 και F-5, μια μοίρα ρωσικής κατασκευής αεριωθούμενων Sukhoi-24 και ορισμένα αεροσκάφη MiG-29, F7 και F14, ανέφερε το IISS.

Οι Ιρανοί έχουν επίσης αεροσκάφη χωρίς πιλότο που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να πέφτουν πάνω στον στόχο και να εκρήγνυνται. Αναλυτές πιστεύουν το οπλοστάσιο αυτών των drones μπορεί να αριθμεί λίγες χιλιάδες. Επιπρόσθετα, διατείνονται πως το Ιράν έχει πάνω από 3.500 πυραύλους εδάφους-εδάφους, μερικοί από τους οποίους μπορούν να φέρουν εκρηκτικές κεφαλές μισού τόνου. Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός εκείνων που μπορούν να φθάσουν το Ισραήλ μπορεί να είναι μικρότερος. Ο διοικητής της Π.Α. του Ιράν, Αμίρ Βαχέντι, δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως τα Sukhoi-24 είναι στην "καλύτερη κατάσταση ετοιμότητάς" τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Ισραήλ – Ιράν: Τα οπλοστάσιά τους στον "αέρα" και ποια χώρα θα επικρατούσε σε έναν αεροπορικό πόλεμο
ΙΡΑΝ DRONE

Η εξάρτηση όμως του Ιράν από Sukhoi-24, που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τα χρόνια του 1960, καταδεικνύει τη σχετική αδυναμία της Πολεμικής Αεροπορίας του.

Για την άμυνα, το Ιράν εξαρτάται από ένα μείγμα ρωσικών και εγχωρίως παραγομένων συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος και αεροπορικής άμυνας. Η Τεχεράνη παρέλαβε αντιαεροπορικά συστήματα S-300 από τη Ρωσία το 2016, τα οποία είναι μακρού βεληνεκούς συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος που μπορούν να δεσμεύσουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, περιλαμβανομένων πυραύλων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν διαθέτει επίσης την εγχωρίως παραγόμενη πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος Bavar-373, καθώς και τα αμυντικά συστήματα Sayyad και Raad.

Ο Φάμπιαν Χινζ, ερευνητής στο IISS, είπε: "Αν υπάρξει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, το Ιράν θα επικεντρωθεί πιθανόν σε σποραδικές επιτυχίες. Δεν έχει την ολοκληρωμένη αεροπορική άμυνα που έχει το Ισραήλ".

ΙΣΡΑΗΛ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει μια προηγμένη αεροπορική δύναμη την οποία προμηθεύεται από τις ΗΠΑ, με εκατοντάδες μαχητικά πολλαπλών χρήσεων F-15, F-16 και F-35. Αυτά έπαιξαν κάποιον ρόλο στην κατάρριψη ιρανικών drones το βράδυ του Σαββάτου.

Η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά, αν και ένας μικρότερος στόλος Boeing 707 που χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό χρησιμεύουν για τον ανεφοδιασμό δεξαμενόπλοιων που θα έδιναν τη δυνατότητα στα μαχητικά του να φθάσουν το Ιράν για εξόδους εντοπισμού.

Πρωτοπόρο στην τεχνολογία drone, το Ισραήλ διαθέτει αεροσκάφη χωρίς πιλότο Heron, που μπορούν να πετούν για πάνω από 30 ώρες, χρόνος ικανός για τη διεξαγωγή μακρινών επιχειρήσεων. Οι πύραυλοι Delilah έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 250 χλμ. –πολύ μακριά από τον Κόλπο– αν και η Π.Α. μπορεί να κλείσει το κενό παραδίδοντας έναν πύραυλο πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν.

Θεωρείται ευρέως πως το Ισραήλ έχει αναπτύξει μακριού βεληνεκούς πυραύλους εδάφους-εδάφους, αλλά ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει αυτό. Το 2018, ο τότε υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα αποκτούσε μια νέα "πυραυλική δύναμη". Ο στρατός δεν έχει πει πού βρίσκονται τώρα τα σχέδια αυτά.

ΙΣΡΑΗΛ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ενα πολλαπλών στρωμάτων σύστημα αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991 παρέχει στο Ισραήλ αρκετές επιπλέον επιλογές για την κατάρριψη μακριού βεληνεκούς ιρανικών drones και πυραύλων.

Τα σύστημα μεγαλύτερου ύψους είναι το Arrow-3, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα. Ενα παλαιότερο μοντέλο, το Arrow-2, λειτουργεί σε χαμηλότερο ύψος. Το μέσου βεληνεκούς Σφενδόνη του Δαβίδ αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ενώ ο μικρού βεληνεκούς Σιδηρούς Θόλος αντιμετωπίζει το είδος των ρουκετών και των όλμων που χρησιμοποιούν υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί στη Γάζα και στον Λίβανο. Μπορεί όμως, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί εναντίον οιωνδήποτε πιο ισχυρών πυραύλων που ξεφεύγουν από το Arrow ή τη Σφενδόνη του Δαβίδ.

Τα ισραηλινά συστήματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνδέονται με αντίστοιχα αναχαιτιστικά των ΗΠΑ στην περιοχή για την άμυνα του συνασπισμού.

"Η αεροπορική άμυνα του Ισραήλ απέδωσε καλά κατά την επίθεση (της 13ης Απριλίου)", δήλωσε ο Σιντάρτ Κάουσα, ερευνητής στο Royal United Strategic Institute στο Λονδίνο.

Σημείωσε πως ορισμένοι από τους εισερχόμενους στόχους, ιδιαίτερα drones, καταρρίφθηκαν από συμμαχικά αεροσκάφη προτού φθάσουν στο Ισραήλ, "το οποίο περιόρισε τον βαθμό έκθεσής του σε ορισμένους τύπους απειλών, και φαίνεται να υπήρξε επαρκής έγκαιρη προειδοποίηση που επέτρεψε την προετοιμασία μιας απάντησης του συνασπισμού. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα ήταν καλύτερα προετοιμασμένο απ’ ό,τι θα ήταν αν είχε εκτεθεί σε μια παρόμοια επίθεση με μικρότερη έγκαιρη προειδοποίηση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 19 Μαϊ 2024 | 19:15

Ιράν: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Εμπραχίμ Ραϊσί - Η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρει αξιωματούχος

Δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων για τη διάσωση του Εμπραχίμ Ραϊσί, μετά τη συντριβή ελικοπτέρου, λόγω της κακοκαιρίας

19 Μαϊ 2024 | 16:43

Ιράν: Θρίλερ με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι - Συνετρίβη το ελικόπτερο που τον μετέφερε

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 18 Μαϊ 2024 | 16:46

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ - "Είναι ακόμη όμορφη - Μοιάζει σαν ζωντανή"

Η σορός της βρέθηκε και θα επιστρέψει στο Ισραήλ, με τους γονείς της νεαρής κοπέλας να νιώθουν ανακουφισμένοι

ΠΟΛΕΜΟΣ 17 Μαϊ 2024 | 18:56

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων στη Γάζα - Ανάμεσά τους και η 22χρονη Σάνι Λουκ

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ισραηλινός στρατός ανακάλυψε τις σορούς των Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκαλέντερ σε σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα - Ο φρικτός θάνατος της 22χρονης που συγκλόνισε τον πλανήτη

ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ 17 Μαϊ 2024 | 12:38

"Φέρτε τους πίσω": Ισραηλινή επιζήσασα της 7ης Οκτωβρίου στο κόκκινο χαλί των Καννών στέλνει μήνυμα για τους ομήρους στη Γάζα

Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών γίνεται βήμα για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά τη Χαμάς στη Γάζα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 17 Μαϊ 2024 | 07:49

Λωρίδα της Γάζας: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Οι 13 υπουργοί καλούν επίσης να φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό στον θύλακο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Μαϊ 2024 | 23:36

Ισπανία: Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πλοίο μετέφερε σχεδόν 27 τόνους εκρηκτικών από το Μαδράς της Ινδίας.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ 16 Μαϊ 2024 | 22:37

Το Ισραήλ καταργεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία - Επιβάλλει δασμούς 100% στις εισαγωγές

Το σχέδιο θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών

ΠΟΛΕΜΟΣ 15 Μαϊ 2024 | 23:56

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Τιβεριάδα

Είναι το πρώτο πλήγμα της Χεζμπολάχ σε τόσο μεγάλη απόσταση εντός του ισραηλινού εδάφους, εδώ και επτά μήνες.

ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 21:43

Ενταση και τρεις προσαγωγές στην πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ομάδα ατόμων κατά την απομάκρυνση τους από την ισραηλινή πρεσβεία, προκάλεσε φθορές

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 15 Μαϊ 2024 | 17:03

Ερντογάν για Νετανιάχου: Ακόμη και ο Χίτλερ όταν έκανε το Ολοκαύτωμα δεν ήταν τόσο θρασύς - Θα επιτεθεί και στην Ανατολία

" Ο Χίτλερ ένιωθε ανίκητος. Τι συνέβη; Έριξε μια σφαίρα στο κεφάλι του" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 14 Μαϊ 2024 | 11:45

Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη της Νομικής υπέρ της Παλαιστίνης – 27 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ 13 Μαϊ 2024 | 23:25

Οι Τούρκοι τρέχουν να μαζέψουν τη δήλωση Ερντογάν για τα "χίλια μέλη της Χαμάς στα νοσοκομεία μας"- "Εννοούσε κατοίκους"

Τούρκος αξιωματούχος, όπως αναφέρει η "jpost" είπε ότι ο Ερντογάν "έκανε λάθος" καθώς εννοούσε ότι κάτοικοι της Γάζας γενικότερα νοσηλεύονται στην Τουρκία.