X

Ισραήλ: Οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν "εξ' επαφής" πριν από δύο ή τρεις ημέρες - Σε διαδηλώσεις καλεί το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών κάλεσε σε μαζική διαδήλωση

Γράφει: TheToc team

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις σορούς των έξι ομήρων που ανέκτησε το Ισραήλ στη Γάζα, έδειξε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από "εξ'επαφής" πυρά "μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί", ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

"Οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν εξ'επαφής από τρομοκράτες της Χαμάς πολλές φορές", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σίρα Σόλομον σε ανακοίνωσή της.

"Οι θάνατοι πιθανότατα συνέβησαν περίπου 48 με 72 ώρες πριν από την νεκροψία, δηλαδή μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί", πρόσθεσε.

Πιστεύεται ότι οι έξι απαχθέντες Καρμέλ Γκατ, 40, Έντεν Γερουσάλμι, 24, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι, 25 και Όρι Ντανίνο, 25, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τα βόρεια της Λωρίδας στη Ράφα στο νότο, όπου δολοφονήθηκαν.

Γενική απεργία και αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του Histadrut, Arnon Bar-David, ανακοίνωσε γενική απεργία για αύριο λόγω της αποτυχίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, δηλώνοντας ότι "μια συμφωνία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο".

Η δράση σύμφωνα με τους Τimes οf Ιsrael, θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί και προγραμματίζεται επί του παρόντος ως μονοήμερη απεργία, με τον Μπαρ-Ντέιβιντ να λέει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Δευτέρα.

"Εβραίοι δολοφονούνται στις σήραγγες της Γάζας. Είναι αδύνατο να το καταλάβουμε και πρέπει να το σταματήσουμε", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών στο Τελ Αβίβ.

Αφού μίλησε με διάφορους αξιωματούχους ασφαλείας, ο ηγέτης των Εργατικών λέει ότι πιστεύει ότι η συμφωνία έχει κολλήσει "λόγω πολιτικών εκτιμήσεων" και υποστηρίζει ότι λόγω της πολιτικής πόλωσης "δεν είμαστε πλέον ένας λαός, είμαστε στρατόπεδο εναντίον στρατοπέδου" και "πρέπει να επαναφέρουμε το κράτος του Ισραήλ".

"Παίρνουμε σακούλες με σορούς αντί για συμφωνία. Έχω καταλήξει ότι μόνο η παρέμβασή μας μπορεί να συγκινήσει όσους πρέπει ", δηλώνει.

"Καλώ τον λαό του Ισραήλ να βγει στους δρόμους απόψε και αύριο και όλοι να συμμετάσχουν στην απεργία", συνεχίζει.

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών νωρίτερα σήμερα κάλεσε το κοινό "να συμμετάσχει σε μια μαζική διαδήλωση, απαιτώντας πλήρη παύση λειτουργίας της χώρας" και κάλεσε την ισχυρή Histadrut να πραγματοποιήσει μαζική απεργία τη Δευτέρα.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκε στο Ισραηλινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο εκπροσωπεί τους περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, καθώς και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid.

Διαβάστε Επίσης

Το Ισραήλ εντόπισε τα πτώματα έξι ομήρων στη Γάζα, περιλαμβανομένου του Γκόλντμπεργκ-Πόλιν

Το Ισραήλ ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων στη Γάζα περιλαμβανομένου εκείνου του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Νωρίτερα σήμερα [σ.σ. Σάββατο], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς", ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. "Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος".

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

"Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, ανέφερε ο στρατός.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγά της δεν έχουν σχολιάσει προσώρας τις κατηγορίες.
Οι πέντε από τους έξι ομήρους --ηλικίας 23 έως 32 ετών-- συνελήφθησαν στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστηρίζει πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια "δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Ευθύνες στον Νετανιάχου από τους συγγενείς των ομήρων - "Χωρίς σαμποτάζ και δικαιολογίες θα ήταν ακόμη στη ζωή"

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι έξι όμηροι, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν στη Γάζα, θα ήταν ακόμα ζωντανοί εάν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.

"Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς τις καθυστερήσεις, τα σαμποτάζ και τα προσχήματα, εκείνοι, τον θάνατο των οποίων μάθαμε το πρωί, θα ήταν σίγουρα ακόμα στη ζωή", δήλωσε σήμερα το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

"Νετανιάχου: Αρκετά με τις δικαιολογίες. Αρκετά με το πισωγύρισμα. Φτάνει πια η εγκατάλειψη. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τους ζωντανούς να ανακάμψουν και να θάψουμε τους νεκρούς όπως τους αξίζει", συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Φόρουμ.

Το Φόρουμ διευκρινίζει πως ο Αλεξάντερ Λομάνοφ είχε γίνει πατέρας στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ενός παιδιού που είναι σήμερα πέντε μηνών.

"Η καρδιά όλου του έθνους ραγίζει σε χίλια κομμάτια", δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

"Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κατά της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς", πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

Διαβάστε Επίσης

Νετανιάχου: "Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία"

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πιάσει όσους ευθύνονται για τον θάνατο των έξι ομήρων τα πτώματα των οποίων ανακτήθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη δήλωσή του ο Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

"Όποιος δολοφονεί ομήρους -- δεν θέλει συμφωνία", είπε ο Νετανιάχου.

Τουλάχιστον 40.691 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.060 έχουν τραυματιστεί κατά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου άλλους 250 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Σάββατο συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους μαχητές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς το Ισραήλ συνέχισε τη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζενίν. Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομές από την Τετάρτη σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη εδώ και μήνες.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, που είχε συλληφθεί όμηρος στη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ κοντά στη Γάζα, είχε εμφανιστεί σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στα τέλη Απριλίου.

"Είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο", είπε ο Μπάιντεν. Οι γονείς του, η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και ο Τζον Πόλιν "ήταν θαρραλέοι, συνετοί και ακλόνητοι ακόμη και ενόσω υπέμεναν αυτό που δεν θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί", είπε ο Μπάιντεν.
"Αγωνίστηκαν αδιάκοπα για τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τους θαυμάζω και πενθώ μαζί τους πιο βαθιά απ' ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν", είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως "οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων".

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέφερε σε μια δήλωση ότι καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βαναυσότητα της Χαμάς, και αυτό πρέπει να κάνει και όλος ο κόσμος. Η Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν, είπε πως η ίδια και ο πρόεδρος θα παραμείνουν αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς και όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι "αισιόδοξος" ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.
"Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία", είπε. "Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει".

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως "εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις".
"Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές" που θα τη διέπουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Οι όμηροι που βρέθηκαν νεκροί θα απελευθερώνονταν σε περίπτωση συμφωνίας για εκεχειρία", αποκαλύπτει στέλεχος της Χαμάς

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε σήμερα Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "κάποιοι" από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό "ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς".

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι "αρκετοί" από τους ομήρους "ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής".

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι "σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουμε σε αυτούς" σε μια σήραγγα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι γνωρίζει "πως σκοτώθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς".

"Το γνωρίζουμε, μπορώ να σας πω, δεν υπήρχαν οδηγίες για πυροβολισμούς σε πραγματικό χρόνο μέσα στη σήραγγα", τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι οι δηλώσεις της Χαμάς σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ισοδυναμούν με "ψυχολογικό πόλεμο".

Εδώ και μήνες, η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία στη Γάζα, βάσει ενός σχεδίου που πρότεινε στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς δηλώνουν ότι το αποδέχονται αλλά δεν συμφωνούν με ορισμένους όρους για την εφαρμογή του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Εκείνη την ημέρα, 251 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 40.691 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πλειονότητα των θανάτων είναι γυναίκες και ανήλικοι.