Ισραήλ: Τέλος εποχής για Νετανιάχου; Συμφωνία της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, πρέπει να εξασφαλίσει 4 ακόμη βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα γυρίσει την σελίδα της εποχής Νετανιάχου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον αρχηγό της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο κήρυκας της ισραηλινής ριζοσπαστικής δεξιάς Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό "κυβέρνησης αλλαγής", η οποία θα εκθρονίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, πρέπει πλέον να εξασφαλίσει την στήριξη τεσσάρων ακόμη βουλευτών της ισραηλινής Κνεσέτ για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα γυρίσει την σελίδα της εποχής Νετανιάχου.

Η εντολή που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, λήγει στις 23.59 της Τετάρτης.

"Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ", δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ.

"Σε αυτήν την στιγμή της αλήθειας, πρέπει να ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο Γιαΐρ και εγώ έχουμε τις διαφορές μας, αλλά μοιραζόμαστε την αγάπη γι΄αυτήν την χώρα", είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina (Προς τα δεξιά).

"Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα", δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 61 βουλευτών της 120μελούς Κνεσέτ. Με την στήριξη της αριστεράς, του κέντρου και δύο κομμάτων της δεξιάς είχε εξασφαλίσει 51 βουλευτές, μέχρι την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ.

Το κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ εξασφάλισε 7 έδρες στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια, από την οποία δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά, ένας από τους βουλευτές του κόμματος του Ναφτάλι Μπένετ έχει ανακοινώσει ότι αρνείται να συνεργασθεί με το στρατόπεδο κατά του Νετανιάχου.

Με τις έξι έδρες του κόμματος Yamina, ο συνασπισμός που ζητεί πολιτική αλλαγή έπειτα από μία δωδεκαετία εξουσίας του Νετανιάχου, χρειάζεται ακόμη την στήριξη τεσσάρων βουλευτών και υπολογίζει στα αραβικά κόμματα, που δεν έχουν ακόμη πάρει θέση.

Αντικατάσταση του καθεστώτος Νετανιάχου

Επειτα από τις τελευταίες εβδομάδες που σημαδεύτηκαν από τον πόλεμο των 11 ημερών με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, την ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις συγκρούσεις στις ισραηλινές πόλεις με εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό, ο Γιαΐρ Λαπίντ επανέλαβε την Παρασκευή την πρότασή του για τον σχηματισμό "κυβέρνησης εθνικής ενότητας", λέγοντας ότι θέλει έναν συνασπισμό που θα λέει "είμαστε εδώ μαζί, ο αγώνας μας είναι κοινός, η χώρα αυτή είναι ευθύνη όλων μας".

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε καλώντας τον Ναφτάλι Μπένετ και τον Γκιντεόν Σααρ, αρχηγό μικρού κόμματος της δεξιάς, "να έρθουν τώρα , αμέσως" και να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, επί της αρχής της εναλλαγής στην πρωθυπουργία, αρχίζοντας από τον Γκιντεόν Σααρ, περνώντας στον Νετανιάχου και έπειτα στον Μπένετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παλαιό μέλος του Λικούντ, ο Γκιντεόν Σααρ απάντησε μέσω του Twitter ότι δεν ενδιαφέρεται και παραμένει πιστός στο σχέδιό του: "αντικατάσταση του καθεστώτος Νετανιάχου".

Πριν από 25 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1996, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου νικούσε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες για να γίνει πρωθυπουργός για τρία χρόνια. Επέστρεψε στην εξουσία το 2009 και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ.

Είναι κατηγορούμενος σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που διώκεται για ποινικά αδικήματα κατά την διάρκεια της θητείας του.

"Πραξικόπημα"

"Τα ζάρια ρίχτηκαν; Μέχρι την τελευταία στιγμή, ένα σύννεφο αμφιβολίας θα πλανάται πάνω από κάθε σύμβολο της επανάστασης", έγραφε σήμερα η εφημερίδα Yediot Aharonot, που είχε προεξοφλήσει την συμμετοχή του Ναφτάλι Μπένετ στον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Η εφημερίδα Israel Hayom της δεξιάς κατήγγελλε από την πλευρά της απόπειρα "πραξικοπήματος" για να τεθεί τέλος στην εποχή Νετανιάχου, απόπειρα που στηρίχθηκε από "εκπροσώπους της Χαμάς", σε μία έμμεση επίθεση κατά της αραβικής παράταξης Raam του Μανσούρ Αμπάς (4 βουλευτές), η οποία ενδεχομένως να στηρίξει τον συνασπισμό του Λαπίντ.

Εάν το στρατόπεδο των αντι-Νετανιάχου δεν κατορθώσει να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση, 61 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν από τον ισραηλινό πρόεδρο να ορίσει πρωθυπουργό έναν βουλευτή.

Και το άλλο σενάριο, που απεύχονται οι ψηφοφόροι, είναι η προκήρυξη νέων εκλογών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ναφτάλι Μπένετ: ο ακροδεξιός πολιτικός που απειλεί να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

Εχει υπάρξει σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πολιτικός του αντίπαλος παραμένοντας πάντα ένας αναπόφευκτος εταίρος: ο Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης της προσφιλούς στους εβραίους εποίκους ριζοσπαστικής δεξιάς είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον μέντορά του και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ναφτάλι Μπένετ

Φαλακρός, φορώντας ένα διακριτικό κιπά, μιλώντας αμερικανικά αγγλικά, ο Ναφτάλι Μπένετ ηγείται της παράταξης Yamina που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Οχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα, μπήκε αργά στην πολιτική. Αλλά, από το 2013, ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται "θρησκευτικός εθνικιστής" έχει αναλάβει πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια. Στο τελευταίο, το υπουργείο Αμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, ανέλαβε την θεαματική κινητοποίηση του στρατού για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

"Μία εικόνα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ισραηλινού κοινού που αναζητεί απελπισμένα έναν νόμιμο αντικαταστάτη του Νετανιάχου", παρατηρεί ο Evan Gottesman Israel Policy Forum.

Εδώ και δύο χρόνια θεωρήθηκε πολιτικά νεκρός, έφερε ένα χαμηλό εκλογικό σκορ στην τελευταία αναμέτρηση του Μαρτίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ελίχθηκε με επιδεξιότητα για να επιβληθεί ως ρυθμιστής στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Ναφτάλι Μπένετ

Μέχρι σήμερα ο Ναφτάλι Μπένετ έπαιξε σε δύο ταμπλό και άφησε να πλανάται η αμφιβολία για την πρόθεσή του να καταφέρει ή όχι το τελειωτικό πλήγμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο πρόσωπό του ποντάρει πλέον ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ για να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στο σχέδιό του για τον σχηματισμό μίας "κυβέρνησης αλλαγής".

Ο Ναφτάλι Μπένετ έδωσε την τελευταία στιγμή την υποστήριξή του στην εκρηκτική αυτή συμμαχία, που ξεκινά από την αριστερά για να φθάσει μέχρι το κόμμα Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς γιανα περιλάβει την στήριξη των αράβων βουλευτών. Την στήριξη αυτή την διαπραγματεύθηκε σκληρά ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στην συνέχεια ο Γιαΐρ ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.

Γιος αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στην Χάιφα, υπηρέτησε στην περίφημη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού , όπως και ο Νετανιάχου. Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην "χώρα των start-up" με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Τον επόμενο χρόνο, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δύο χρόνια μετά, ο Ναφτάλι Μπένετ αποχωρεί από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Οχθης, οι οποίοι θα γίνουν το πολιτικό το κεφάλαιο, ακόμη και αν δεν έχει ποτέ κατοικήσει σε κάποιον από τους επίμαχους οικισμούς αυτούς.

Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Yamina.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ηλεκτρίζει το πολιτικό του ακροατήριο με ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων όπως, "δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος" ή μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους "οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται". Εχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα "Βιετνάμ", εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

Ομως, ο Ναφτάλι Μπένετ, πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζει στην στιλάτη πόλη Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start up, δεν συμβαδίζει ούτε με το ακροατήριο της θρησκευτικής δεξιάς: τα ζητήματα της θέσης της θρησκείας στο Κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητά του και υιοθετεί φιλεύθερες, ως έναν βαθμό, θέσεις σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΠΡΟΣ 24 Ιουλ 2021 | 15:35

Διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κος Χριστοδουλίδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακο

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:15

Βόμβα από Ισραήλ για τη μετάλλαξη Δέλτα: Επεσε στο 39% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της μόλυνσης

Στο 39% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ, ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα.

«ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ» 21 Ιουλ 2021 | 13:11

Δένδιας από Τελ Αβίβ: Συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την τουρκική επιθετικότητα

Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Λαπίντ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 21 Ιουλ 2021 | 10:49

Στο πλευρό της Κύπρου το Ισραήλ: "Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια"

Εν αναμονή της έναρξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκαλείται εκτάκτως την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, οι διεθνείς αντιδράσεις για τις νέες προκλήσεις των Τούρκων πληθαίνουν.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 21 Ιουλ 2021 | 07:24

Σε Κύπρο και Ισραήλ σήμερα ο Νίκος Δένδιας - Επιστολή στον Γάλλο ΥΠΕΞ για τα Βαρώσια

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του κ. Δένδια στη Λευκωσία.

NSO GROUP 19 Ιουλ 2021 | 12:51

Παγκόσμιο σκάνδαλο με το λογισμικό Pegasus: Πώς μια ισραηλινή εταιρεία κατασκόπευε δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αντιφρονούντες

Ισραηλινή εταιρεία κατηγορείται πως διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων και αντιφρονούντων σε διεθνές επίπεδο.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 13 Ιουλ 2021 | 12:31

Κορονοϊός: Το Ισραήλ αλλάζει στρατηγική λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Νέα μέτρα για να αποφευχθεί 4ο lockdown

Να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 11 Ιουλ 2021 | 16:35

Κορονοϊός: Τρίτη δόση σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό στο Ισραήλ - Υπό εξέταση η χορήγηση σε όλο τον πληθυσμό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όσους ενήλικες έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ 11 Ιουλ 2021 | 10:39

Τέλος εποχής στο Ισραήλ: Άφησε την πρωθυπουργική κατοικία ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η οικογένειά του αποχώρησαν από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 07 Ιουλ 2021 | 17:26

Ηλίας Μόσιαλος: Ιδού η απόδειξη γιατί τα εμβόλια "δουλεύουν" και έναντι της παραλλαγής Δέλτα

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία από το τελευταίο κύμα της πανδημίας στο Ισραήλ

6.429 ΝΕΚΡΟΙ 07 Ιουλ 2021 | 09:30

Ισραήλ: Σε έξαρση ο κορονοϊός - Ξεπέρασαν τα 3.000 τα ενεργά κρούσματα

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο Ισραήλ αυξήθηκε στα 3.102. Είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τη 13η Απριλίου, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 06 Ιουλ 2021 | 14:54

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής: Επεκτείνονται οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκτελεστικό διευθυντή του American Jewish Committee, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

60% Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 06 Ιουλ 2021 | 07:48

Μεταλλαξη Δέλτα - Συναγερμός στο Ισραήλ: Αυξάνονται τα κρούσματα

Αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ - Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς.