
Η ιστορική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον πρίγκιπα Χάρι και καταδικάζει τις ταμπλόιντ βρετανικές εφημερίδες Mirror και Daily Mail για την υπόθεση υποκλοπών σε βάρος του προκαλεί είτε το θέλουμε είτε όχι ένα ερώτημα: "What if... ?" Τι θα είχε συμβεί στη ζωή του 39χρονου δευτερότοκου γιου του βασιλιά Κάρολου και της αξέχαστης πριγκίπισσας του λαού, Νταϊάνα, αν δεν είχε μπει στο στόχαστρο του "κίτρινου τύπου" που κυνηγά με κάθε μέσο, θεμιτό και -όπως αποδείχθηκε δικαστικά- αθέμιτο, γαργαλιστικές λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής; Και πιο συγκεκριμένα, ποια θα ήταν η εξέλιξη του ειδυλλίου του με την Τσέλσι Ντέιβι.
Τι αναγνώρισε το δικαστήριο
Η απόφαση είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τον Χάρι: Το τηλέφωνο του πρίγκιπα χακαρίστηκε και το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση χιλιάδων λιρών που οφείλει να του καταβάλει ο μιντιακός όμιλος στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες Mirror και Daily Mail.
O πρίγκιπας Χάρι κέρδισε αποζημίωση 140.600 λιρών (περίπου 163.700 ευρώ) από τη Mirror καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι 15 από τα 33 άρθρα της Mirror που μπήκαν στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου ήταν προϊόντα χακαρίσματος τηλεφώνου ή άλλης παράνομης συλλογής πληροφοριών. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό συνέβη σε "ήπιο βαθμό" αλλά "υπό την προσεκτική παρακολούθηση ορισμένων ατόμων" από τα τέλη του 2003 έως τον Απρίλιο του 2009.
Το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί τη "σημαντικότερη απόφαση", που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής στη δικαστική μάχη που δίνει ο Χάρι εναντίον των εφημερίδων του ομίλου.
Η μάχη του Χάρι κατά των βρετανικών ταμπλόιντ είναι ιστορική όπως σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης καθώς "σπάζει την παραδοσιακά συγκρατημένη στάση της βασιλικής οικογένειας απέναντι στα ΜΜΕ ενώ παράλληλα εκδίδεται σε μια στιγμή που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας για το ποια πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι στον Τύπο".
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Χάρι αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας εδώ και 130 χρόνια, που κατέθεσε στο δικαστήριο όταν εμφανίστηκε ως βασικός μάρτυρας στη δίκη. Η μήνυσή του στρεφόταν κατά της MGN και του εκδότη των εφημερίδων Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People.
Ο Χάρι κατάφερε να αποδείξει ότι δημοσιογράφοι και ιδιωτικοί ντετέκτιβ έβαλαν στο στόχαστρο το διάστημα 2003 και 2009 την επί σειρά ετών κοπέλα του, Τσέλσι Ντέιβι. Σημειώνεται ότι η σχέση του Χάρι με την 38χρονη σήμερα Τσέλσι Ντέιβι έληξε οριστικά το 2011 όταν εκείνη δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την πίεση των ΜΜΕ.

Ο Χάρι κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το ζευγάρι συνάντησε δυσκολίες που απέβησαν ανυπέρβλητες για τη συνέχιση της σχέσης τους εν μέσω συνεχούς και φαινομενικά ατελείωτης εισβολής από τα μέσα ενημέρωσης. Κατά τον Χάρι, "ο χωρισμός του οφείλεται σε αυτή την παράνομη εισβολή στα προσωπικά τους".
Τι είχαν αποκαλύψει τα επίδικα άρθρα που αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόντα υποκλοπής
Η δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο συνοψίστηκε σε μια περίληψη 386 σελίδων.
Ως αποδεικτικά στοιχεία, προσκομίστηκαν 147 άρθρα της Mirror. Συγκεκριμένα, άρθρο της Sunday Mirror, το 2009, ανέφερε ότι η Ντέιβι είχε εγκαταλείψει τον Χάρι επειδή αγαπούσε τον στρατό περισσότερο από αυτήν ενώ σε ένα άλλο αναφερόταν ότι είχε σπάσει τον αντίχειρά του στο σχολείο. Πώς μπορούσε να τα γνωρίζει αυτά η εφημερίδα;
"Όχι μόνο δεν έχω ιδέα πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν κάτι τέτοιο, αλλά τέτοια πράγματα προκαλούν παράνοια σε έναν νεαρό άνδρα" κατέθεσε ο Χάρι, λέγοντας ότι ακόμα και το τηλέφωνο του γιατρού του ενδέχεται να είχε χακαριστεί για να ληφθούν πληροφορίες για την υγεία του.
Οι περισσότερες ιστορίες στις οποίες επικεντρώθηκε το δικαστήριο αφορούν τη σχέση του Χάρι με την Τσέλσι Ντέιβι, την πρώην κοπέλα του, με την οποία άρχισε να βγαίνει όταν τελείωσε το σχολείο.

Ο πρίγκιπας είπε ότι κάποια στιγμή το ζευγάρι είχε βρει μια συσκευή παρακολούθησης στο αυτοκίνητό της Ντέιβι.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα παράνομης τηλεφωνικής παρακολούθησης του τηλεφώνου της Ντέιβι.
"Στην φρενήρη ατμόσφαιρα της προσπάθειας να μάθουν περισσότερα για την κατάρρευση της σχέσης, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι εφημερίδες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες" είπε ο δικαστής Φράνκορτ. Και πρόσθεσε: "Οι πληροφορίες ελήφθησαν μέσω υποκλοπής προσωπικού τηλεφωνητή και παράνομης συλλογής πληροφοριών σχετικά με την κατάρρευση της σχέσης του Δούκα με την κυρία Ντέιβι, η οποίες ήταν εξαιρετικά προσωπικής φύσης".
"Ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη"
Σε ανακοίνωσή του, ο όμιλος Mirror είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση, λέγοντας ότι "δίνει στην επιχείρηση την απαραίτητη διαύγεια για να προχωρήσει στο μέλλον και απομακρυνθεί από γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από πολλά χρόνια".
"Όπου σημειώθηκε ιστορική αδικοπραγία, ζητούμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη, αναλάβαμε την πλήρη ευθύνη και καταβάλαμε την κατάλληλη αποζημίωση", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση του ομίλου.
Ο Ντέιβιντ Σέρμπορν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Χάρι και τους άλλους ενάγοντες στην υπόθεση, τόνισε ότι "αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο το χάκινγκ, πρόκειται για μια συστημική πρακτική παράνομης και αποκρουστικής συμπεριφοράς", προσθέτοντας ότι τα υψηλότερα στελέχη του ειδησεογραφικού οργανισμού "ξεκάθαρα γνώριζαν ή εμπλέκονταν σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες".

Με δήλωσή του ο Χάρι προσέθεσε ότι ελπίζει ότι τα πορίσματα του δικαστηρίου θα "χρησιμοποιήθουν ως προειδοποίηση για όλους τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης" που έχουν εμπλακεί ή έχουν σκεφτεί να προβούν σε παράνομη συλλογή πληροφοριών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr