Ιταλία: "Αρμαγεδδών αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα"

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα Ιταλίας-ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα Ιταλίας-ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, με ηγετικό στέλεχος στην ιταλική κυβέρνηση να προειδοποιεί πλέον τις Βρυξέλλες με «Αρμαγεδώνα» αν επιχειρήσουν να κάνουν ότι και στην Ελλάδα το 2010.

Ο Claudio Borghi στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή υποστήριξε ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ηλίθιος να νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελληνική «εργαλειοθήκη» εναντίον μας θα δει ότι η κρίση δεν θα είναι η Ελλάδας εις το τετράγωνο αλλά στον κύβο».

«Στην Ελλάδα η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό πρόβλημα σε μια καταστροφή εξαιτίας των λάθος εκτιμήσεων αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», είπε στην Daily Telegraph.

Μαίνεται ο "πόλεμος" 

Είχε προηγηθεί «πόλεμος» δηλώσεων, διαρροών και διαψεύσεων γύρω από το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού καθώς μετά το χθεσινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε διάψευση.

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ερωτώμενος για το θέμα σημείωσε με νόημα πως στην Κομισιόν «θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο» χωρίς ωστόσο να διαψεύσει το δημοσίευμα και την επιστολή.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Να σημειωθεί πως σχόλια πρωτοφανούς αυστηρότητας επεφύλασσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό που αψηφά τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία είναι υπερβολικά μεγάλη για να διασωθεί από τον ESM και διακινδυνεύει αναδιάρθρωση χρέους και απώλεια ιδιωτικών καταθέσεων.

Όταν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προσήλθε την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup και ανακοίνωσε σχέδιο για έλλειμμα 2,4% τα επόμενα τρία χρόνια, «όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. «Γενική αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για πραγματικά φρικτό σήμα» πρόσθεσε.

Ντι Μάιο: «Διάλογος με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Στην επιστολή αναφέρθηκε και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Η επιστολή

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται η επίμαχη επιστολή που φέρεται να υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.που δημοσίευσε η La Repubblica.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες». Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Γιούνκερ: Η ΕΕ αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε το Σάββατο σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: Reuters