Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε πρόταση 10 σημείων στη σύνοδο των 16 της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Η ιταλική πρόταση περιλαμβάνει:
-Την εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.
-Την δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.
-Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Την ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».
-Την ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.
-Tην κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.
-Την διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
-Την ιδέα πως σε ότι αφορά τις "δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων" μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.
Τέλος, η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».
Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.
Η πρόταση της Ελλάδας
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.
Μέρκελ: Διμερείς και τριμερείς συμφωνίες
Eνα μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων ενώ θα αναζητηθούν τρόποι περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης.Θα αναζητήσουμε μια λογική ισορροπία δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη."Το συζητούμε εδώ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση για το ζήτημα της μετανάστευσης, γι 'αυτό και θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε - να σκεφτούν τα 28 μέλη τι είναι σημαντικό και για ποιον. Η αναζήτηση ενός «modus vivendi» και η συνέχιση της προσπάθειας για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών. To ερώτημα είναι μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες τις επόμενες μέρες, αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική ".
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: Η Ισπανία τηρεί τις δεσμεύσεις της. Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε σε μια κοινή λύση για ενιαία απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση.
Στην σημασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Μακρόν: Δεν δεχόμαστε μαθήματα
Απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης αναφορικά με τη γαλλική θέση στο μεταναστευτικό έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στη μίνι Σύνοδο Κορυφής. «Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. έτος είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
φωτο REUTERS/Yves Herman