Follow us

Ιταλία: Νέοι αυστηροί περιορισμοί στα πλοία που σώζουν μετανάστες - Σκληρή κόντρα κυβέρνησης με ΜΚΟ

Σκοπός της κυβέρνησης της Ιταλίας είναι να παρεμποδιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας των πλοίων των ΜΚΟ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αψηφώντας τις επικρίσεις και τις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προειδοποιούν ότι θα χαθούν ακόμα περισσότερες ζωές, το κοινοβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε χθες Πέμπτη νόμο που επιβάλλει αυστηρούς νέους κανόνες στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, όπου πέρυσι αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της βόρειας Αφρικής προς τις ιταλικές ακτές.

Οι νέοι "κανόνες" εγγράφονται στην πολιτική της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία το 2022 με σκοπό να παρεμποδιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των ΜΚΟ, που η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι και υπουργοί της ερίζουν ότι "ενθαρρύνουν" τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου.

Οι οργανώσεις αρωγής απορρίπτουν τις επικρίσεις της κυβέρνησης στη Ρώμη, ιδίως τους ισχυρισμούς στελεχών της πως διευκολύνουν και πιθανόν συνεργάζονται με διακινητές: αντιτείνουν πως δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία ανεξαρτήτως του εάν τα πλοία τους πλέουν στην περιοχή ή όχι.

Δυνάμει του νέου νόμου, τα πλοία των ΜΚΟ οφείλουν να ζητούν να τους υποδειχθεί ασφαλές λιμάνι και να κατευθύνονται εκεί "χωρίς καθυστέρηση", όχι να παραμένουν στη θαλάσσια περιοχή αναζητώντας κι άλλα πλεούμενα σε κίνδυνο, κατά την πρακτική τους· ακόμη, υποχρεούνται να δίνουν λεπτομερή στοιχεία για τις επιχειρήσεις τους στις αρχές.

Τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων συνήθως μένουν για ημέρες στη θάλασσα και συχνά επεμβαίνουν για να αποτρέψουν αρκετά ναυάγια, προτού χαράξουν πορεία προς βορρά, σχεδόν πάντα προς τις ακτές της Ιταλίας.

Οι καπετάνιοι που θα αψηφούν τους νέους κανόνες θα διατρέχουν κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα ως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής, κατά την ορολογία του νομοσχεδίου, τα πλοία τους θα συλλαμβάνονται ή θα κατάσχονται.

Μερικές ώρες μετά την ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έκανε γνωστό πως στο πλοίο της, το Geo Barents, απαγορεύτηκε να αποπλεύσει για 20 ημέρες και ότι η ίδια καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ιταλικές αρχές κατηγόρησαν τη ΜΚΟ ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με επιχείρηση διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, όταν το Geo Barents μετέφερε 48 μετανάστες στην Αγκόνα, ιταλικό λιμάνι στην Αδριατική, εξήγησε εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

"Μελετάμε ποιες νομικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να αναλάβουμε για να αμφισβητήσουμε αυτό που έγινε. Δεν είναι αποδεκτό να τιμωρείσαι επειδή έσωσες ανθρώπινες ζωές", υπογράμμισε η MSF μέσω Twitter.

Διαβάστε Επίσης

Ο Νικόλα Μολτένι, υφυπουργός Εσωτερικών, στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκας, τόνισε στη Γερουσία πριν από την τελική ψηφοφορία χθες Πέμπτη πως "αν μένει ανεξέλεγκτη η μετανάστευση δημιουργεί εκμετάλλευση, μαύρη εργασία, σκλαβιά".

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η απαγόρευση στα πλοία τους να εκτελούν πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους μεταναστών και προσφύγων.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα.

Ο "τρόπος" με τον οποίο προσεγγίζει η Ρώμη "αυτή την ανθρωπιστική κρίση" είναι "λάθος", κρίνει ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τον περασμένο μήνα, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία τόνισε πως τα μέτρα που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταργηθούν.

Οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται ότι οι ιταλικές αρχές αναγκάζουν τα πλοία τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τις περιοχές όπου εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προς λιμάνια της βόρειας Ιταλίας, για να τα εμποδίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι νέες υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται αυξάνουν τα κόστη για τις ΜΚΟ. Ούτως ή άλλως, τα πλοία τους που βρίσκονταν στη θάλασσα ήταν λιγοστά τους τελευταίους μήνες. Αλλά η μειωμένη δραστηριότητά τους δεν επιβράδυνε το κύμα αφίξεων μεταναστών και προσφύγων.

Κατά τους αριθμούς της ίδιας της Ρώμης, μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία 12.667 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με πρωτοβουλία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που χάνονται στη θάλασσα, μέχρι στιγμής το 2023 αγνοούνται και θεωρείται πως είναι νεκροί ήδη 157 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Εσωτερικό έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι το 2022 έφθασαν στη χώρα 105.000 μετανάστες, εκ των οποίων μόλις το 10% μεταφέρθηκε σε ιταλικά λιμάνια από πλοία ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ 08 Ιουν 2023 | 13:39

Επεισόδιο στον Έβρο: Τούρκοι χωροφύλακες πυροβόλησαν μετανάστη που πέρασε στην ελληνική όχθη

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μαροκινός μετανάστης, δέχθηκε πυροβολισμούς από Τούρκους Στρατοχωροφύλακες όταν προσπάθησε να περάσει από την τουρκική όχθη του Έβρου στην ελληνική.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 08 Ιουν 2023 | 08:37

Τραγωδία στην Ιταλία: Νεκρό κοριτσάκι ενός έτους - Το ξέχασε ο πατέρας του στο αυτοκίνητο

Ένα κοριτσάκι ενός έτους εντοπίστηκε νεκρό μέσα σε αυτοκίνητο στην περιοχή Cecchignola της Ρώμης. Το εντόπισε η μητέρα του.

ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ 07 Ιουν 2023 | 21:12

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο αστυνομικός του αεροδρομίου "Μακεδονία" που συνελήφθη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Ο 46χρονος αστυνομικός, με βαθμό αστυνόμου β' και συνδικαλιστική δράση, διώκεται για εγκληματική οργάνωση.

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ 07 Ιουν 2023 | 17:33

"Βασίλισσα" του οίκου της Σαβοΐας η 19χρονη Βιτόρια - Πανέμορφο μοντέλο και δισέγγονη του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας

Μια 19χρονη φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και ιστορίας της τέχνης που εργάζεται ως μοντέλο είναι δισέγγονη του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας - Μπορεί αυτό να την κάνει βασίλισσα;

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 07 Ιουν 2023 | 16:34

Έβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί κάλεσαν τους μετανάστες στη νησίδα να γυρίσουν στην Τουρκία [βίντεο]

"Πήραμε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα ξαναζήσουμε το 2020" είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης

ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ 06 Ιουν 2023 | 22:16

Σαράντα ΜΚΟ στο στόχαστρο για μαύρο χρήμα - Πώς γίνεται το "ξέπλυμα"

Τα πορίσματα έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ 05 Ιουν 2023 | 18:50

Ανησυχία στην Αθήνα για νέο κύμα μεταναστών: Προειδοποιητικές βολές στη Λέσβο εναντίον διακινητή - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ώρα που στο Μαξίμου γινόταν σύσκεψη για τον Έβρο, στη Λέσβο συλλαμβάνονταν διακινητής μεταναστών. Ανησυχεί η Αθήνα για αύξηση των ροών.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΑΣΙΑ 04 Ιουν 2023 | 19:30

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για τη διάσωση μεταναστών από νησίδα - Συνολικά 91 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία [εικόνες]

Οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από νησίδα στον Έβρο.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 04 Ιουν 2023 | 16:26

Έβρος: Εντοπίστηκαν μετανάστες σε δύο περιοχές – Ανάμεσά τους και παιδιά - Θα αποτραπεί κάθε είσοδος, λέει η κυβέρνηση [βίντεο]

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές στον Έβρο καθώς μετανάστες εντοπίστηκαν σε δύο περιοχές. Επιβεβαιώνει το συμβάν η κυβέρνηση.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 03 Ιουν 2023 | 20:57

Έβρος: Προφυλακίστηκαν οι πέντε συνοριοφύλακες για συμμετοχή σε διακίνηση μεταναστών

Παρά τις μαραθώνιες απολογίες τους οι πέντε συνοριοφύλακες που εμπλέκονται σε διακίνηση μεταναστών, προφυλακίστηκαν.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 02 Ιουν 2023 | 19:50

Θρίλερ στη λίμνη Ματζόρε: Τι έκαναν οι μυστικοί πράκτορες που συναντήθηκαν στην κρουαζιέρα με το "πλοίο της αγάπης"

Τι συνέβη στη Λίμνη Ματζόρε - Μια κατασκοπική ιστορία με φόντο τις ιταλικές Άλπεις

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Ιουν 2023 | 17:36

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα - Έπαιρνε 1.000 ευρώ για κάθε μετανάστη

Ο αστυνομικός τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη προώθηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροδρομίου της Β. Ελλάδας

ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 01 Ιουν 2023 | 23:36

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε συνδικαλιστή αστυνομικό για παράνομη διακίνηση μεταναστών- Τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο

Ο συλληφθείς αστυνομικός με συνδικαλιστική δράση φέρεται να υπηρετούσε σε υπηρεσία του αεροδρομίου.