Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφεραν σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους από τον πρώτο γύρο, αφού σχεδόν 20 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, τον Κέβιν Μακάρθι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.
Το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί στη θέση αυτήν τη Νάνσι Πελόζι δεν μπόρεσε να πείσει τους τραμπικούς βουλευτές που δεν τον θεωρούν "αρκετά συντηρητικό", ένδειξη των διαφωνιών στους κόλπους της αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τις ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος.
Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, του τρίτου στην ιεραρχία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.
Στον πρώτο γύρο, ο Μακάρθι έλαβε μόνο 203 ψήφους, αφού 19 τραμπικοί δεν τον στήριξαν. "Ο Κέβιν δεν πιστεύει τίποτα, δεν έχει ιδεολογία", είπε για τον υποψήφιο του κόμματός του ο Ματ Γκετς από τη Φλόριντα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία.
Όμως για να το κάνουν αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής.
Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών… εβδομάδων: το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχόμενες ψηφοφορίες.
"Αυτή είναι μια ομάδα που θέλει να την κάψει. Ο Κέβιν τούς πρόσφερε τα πάντα και εκείνοι είπαν όχι. Δεν τον θέλουν", είπε στην ανάλυσή της η Jamie Gangel, ειδική ανταποκρίτρια του CNN, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών και του McCarthy πριν από τη σύγκληση του Κογκρέσου την Τρίτη.
"Το σήμα κατατεθέν αυτής της ομάδας των 19 και των ανθρώπων που ηγούνται αυτής της κατηγορίας είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με το να ρίξουν ένα κλειδί στο μηχάνημα αλλά όχι να λύσουν στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα", είπε η παρουσιάστρια του CNN και πολιτική ανταποκρίτρια Άμπι Φίλιπ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr