Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

Άλλοι δεν αποδέχθηκαν τον τίτλο, άλλοι τον εγκατέλειψαν για να ζήσουν ανεξάρτητα και άλλοι έχασαν το δικαίωμα να τον χρησιμοποιούν. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

Το αν το διαζύγιο του πριγκιπικού ζεύγους Χάρι-Μέγκαν με το παλάτι θα είναι βελούδινο θα το δείξει ο χρόνος. Και φυσικά η επίλυση των οικονομικών ζητημάτων που εκκρεμούν όσο και η χρήση του πριγκιπικού τίτλου και αν αυτό επιτραπεί, εφόσον οι δυο «ατίθασοι» του βρετανικού στέμματος αποφάσισαν να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Χάρι και Μέγκαν από την πρώτη κιόλας ανακοίνωσή τους έχουν ξεκαθαρίσει πως επιθυμούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι στο ξεκίνημά τους και να μη λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση. Αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι θα κερδίσουν διπλάσια από τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός τους, πολλοί αντιδρούν στην κατάθεση κατοχύρωσης δικαιώματος του ονόματος Sussex Royal. Τα σχέδια του ζευγαριού είναι να μετατρέψουν το μπραντ σε μια πανίσχυρη οικονομική αυτοκρατορία και τους ίδιους να παίξουν ένα προοδευτικό ρόλο σε σχέση με την κοινωνία και τα παιδιά μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται

Ωστόσο, δεν είναι πρώτη φορά που βασιλικοί οίκοι αντιμετωπίζουν τέτοιες επιλογές των μελών τους, ή έχουν αναγκάσει μέλη τους να βγάζουν μόνοι το «ψωμί τους», αφού τους έχουν αφαιρέσει το πριγκιπικό ή άλλο δικαίωμα. Η μετάβαση σε μια πιο σύγχρονη εποχή και μια πιο μοντέρνα εκδοχή των πριγκίπων και των πριγκιπισσών της Ευρώπης έχει να μας αφηγηθεί πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Οι Ολλανδοί πρίγκιπες

Ο αδερφός του βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμου Αλέξανδρου, ( πρόκειται για τον βασιλιά που αγόρασε πριν λίγα χρόνια μια βίλα στο Κρανίδι), πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Λαυρεντιανή δουλεύουν και οι δυο.

Το ζευγάρι εργάζεται σε ένα think tank και με μερική απασχόληση στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ισχύει πως δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς είναι πιλότος τις κρατικές αερογραμμές KLM.

Κωνσταντίνος της Ολλανδίας
Κωνσταντίνος της Ολλανδίας

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1969 στην Ουτρέχτη. Είναι το τρίτο παιδί της τέως βασίλισσας Βεατρίκης και βαφτισιμιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο πρίγκιπας σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λείντεν, και στη συνέχεια εργάστηκε στις Βρυξέλλες στο τμήμα της (Ολλανδικής) Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων. Αργότερα, προσλήφθηκε από την ΕΕ και στη συνέχεια να εργάστηκε εκεί σε διάφορες θέσεις μέχρι το τέλος του 1999.

Τον Δεκέμβριο του 2000 του απονεμήθηκε τον βραβείο Master of Business Administration στο INSEAD στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Έπειτα εργάστηκε στην Διεθνή Οικονομική Εταιρεία του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Από το 2003 εργάζεται στην RAND Corporation Europe στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, έχει θέση μερικής απασχόλησης στο ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη. Ο πρίγκιπας εμφανίζεται σπάνια σε δημόσιες εκδηλώσεις με την ιδιότητά του ως μέλος του Ολλανδικού Βασιλικού Οίκου. Παντρεύτηκε με πολιτικό και θρησκευτικό γάμο την Λαυρεντιανή και απέκτησαν τρία παιδιά.

Με την παραίτηση της Βασίλισσας Βεατρίκης, η οποία έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2013, τα παιδιά του πρίγκιπα Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Λαυρεντιανής έπαψαν να είναι μέλη του Βασιλικού Οίκου, αν και εξακολουθούν να είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η Νορβηγίδα Πριγκίπισσα και ο σαμάνος
Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και Άρι Μπεν
Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και Άρι Μπεν

Η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας είναι το μεγαλύτερο παιδί και η μοναδική κόρη του βασιλιά Χάραλντ Ε΄ και της βασίλισσας Σόνια της Νορβηγίας. Από το 2002, η τέταρτη στη γραμμή διαδοχής του Νορβηγικού θρόνου, ενώ αποκαλείτο Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας, εγκατέλειψε τα βασιλικά της καθήκοντα και αποκαλείται έως σήμερα: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας.

Η Μάρθα Λουίζα γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 στο Όσλο, κόρη του Διαδόχου Πρίγκιπα Χάραλντ και της Διαδόχου Πριγκίπισσας Σόνια. Στις 24 Μαΐου 2002 η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρι Μπεν στο Τρόντχαϊμ, το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες. Στις 5 Αυγούστου 2016, το Βασιλικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και ο Άρι Μπεν χωρίζουν και ξεκινούν τις διαδικασίες διαζυγίου, αλλά θα έχουν κοινή επιμέλεια των τριών παιδιών τους. Χώρισαν επισήμως το 2017. Το διαζύγιο είναι το πρώτο στη σύγχρονη ιστορία της Βασιλικής Οικογένειας της Νορβηγίας. Ο Άρι Μπεν αυτοκτόνησε τα Χριστούγεννα του 2019, έχοντας χάσει τη μάχη με τα ψυχολογικά προβλήματα και την κατάθλιψη.

Μάρθα Λουίζα και ο Σαμάνος Ντέρεκ Βέρετ
Μάρθα Λουίζα και ο Σαμάνος Ντέρεκ Βέρετ

Η σχέση της με τον 44χρονο Σαμάνο, bisexual, με ειδικές ικανότητες, διάσημους πελάτες και μυστηριακές τελετές για τον εξαγνισμό της ψυχής, Ντέρεκ Βέρετ προκάλεσε σάλο. Η Μάρθα Λουίζα υπήρξε πελάτισσά του. Μαζί οργάνωσαν περιοδείες για να βοηθήσουν τον κόσμο που τους πιστεύει να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 5

Όμως η περιοδεία τους σε πόλεις της Δανίας και της Νορβηγίας με τίτλο «Η πριγκίπισσα και ο σαμάνος» η οποία συμπεριελάμβανε εμφανίσεις με εισιτήρια 65 και 140 δολαρίων το ένα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο παλάτι με την Μάρθα Λουίζα να ζητά συγγνώμη και να δεσμεύεται να μη χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς τον πριγκιπικό της τίτλο. Η ίδια όμως έχει ιδρύσει ένα ταμείο και χορηγεί από την προσωπική της περιουσία κονδύλια σε έργα που υλοποιούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή συνδρομής σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών στη Νορβηγία.

Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν της Σουηδίας

Η Πριγκίπισσα Μαγδαληνή της Σουηδίας γεννημένη στις 10 Ιουνίου 1982 είναι το νεότερο από τα τρία παιδιά του Βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου και της Βασίλισσας Σίλβιας. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2001, η Πριγκίπισσα έζησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Την άνοιξη του 2002, ξεκίνησε μελέτη στην Εισαγωγή του Σουηδικού Δίκαιου, ενώ την ίδια περίοδο απέκτησε την πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ECDL. Τον Ιανουάριο του 2003 η Πριγκίπισσα εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης όπου ξεκίνησε σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Το φθινόπωρο του 2004 η πριγκίπισσα ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα εθνολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε στις 23 Ιανουαρίου 2006 με μπάτσελορ στην ιστορία της τέχνης, την εθνολογία και τη σύγχρονη ιστορία. Το 2007 σπούδασε παιδική ψυχολογία. Η πριγκίπισσα αναλαμβάνει ορισμένα επίσημα καθήκοντα εκ μέρους του πατέρα της και του λαού της Σουηδίας.

Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν
Κρίστοφερ Ο’ Νιλ και Μαντλέν

Το 2006 έκανε εκπαίδευση για έξι μήνες στην έδρα της UNICEF στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε πάνω στις Υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας. Το 2012 υπήρξε συνιδρυτής του οργανισμού ThankYou by Childhood, ο οποίος εργάζεται για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Στις 25 Οκτωβρίου 2012 τα σουηδικά ανάκτορα ανακοίνωσαν τον αρραβώνα της, με τον Αμερικανο-Βρετανό επιχειρηματία Κρίστοφερ Ο'Νιλ. Ο γάμος διεξήχθη στις 8 Ιουνίου 2013 στη Στοκχόλμη. Ο Ο’ Νιλ αρνήθηκε να πάρει κάποιο βασιλικό τίτλο και προτίμησε να βγάζει τα δικά του χρήματα. Υποχρεώθηκε μετά το γάμο του με την πριγκίπισσα να σταματήσει να εργάζεται με εταιρείες που είχαν σχέση με το σουηδικό χρηματιστήριο. Ο Ο' Νιλ εργάζεται σαν ανεξάρτητος οικονομολόγος.

Η Κριστίνα της Ισπανίας και ο παίκτης του χάντμπολ

Η Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας είναι η μικρότερη κόρη του Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας και της Βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας. Είναι το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που ζει από χρήματα που κερδίζει η ίδια.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 7

Η Ινφάντα Κριστίνα γεννήθηκε στη Μαδρίτη και το 1997 παντρεύτηκε έναν παίκτη του χάντμπολ τον Ινιάκι Ουρδανγκαρίν, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του Δούκα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Και όμως: Στην Ευρώπη υπάρχουν πρίγκιπες που εργάζονται - εικόνα 8

Έχασε τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις 11 Ιουνίου 2015 μετά από φερόμενη εμπλοκή της ίδιας και του συζύγου της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Τελικά ο σύζυγός της δεν καταδικάστηκε για εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά κατηγορήθηκε για χρήση του πριγκιπικού τίτλου προς όφελός του. Η οικογένειά τους έχει μετακομίσει στη Γενεύη και η Κριστίνα εργάζεται για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια με τη βασιλική οικογένεια.

φωτο: αρχείο, The TOC, Reuters, Instagram

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 02 Ιουλ 2020 | 08:11

"Βοήθεια" φωνάζουν Πολ Μακ Κάρντνεϊ, Ρόλλινγκ Στοουνς, Έρικ Κλάπτον στον Μπόρις Τζόνσον

Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις προσέδωσαν 4,5 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 08:04

Απίστευτο: Ζευγάρι Αμερικανών και η ...ερωμένη τους περιμένουν παιδί

Εκφράζεται η ευχή να είναι σε θέση και η αναπληρωματική σύζυγος να θηλάσει το βρέφος της οικογένειας.

ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 02 Ιουλ 2020 | 07:58

Στο λιμάνι της Λάρνακας το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explore - Γεωτρήσεις ΕΝΙ - TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισαν από κοινού να παραμείνει στην Κύπρο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 07:57

Σάλος στη Νέα Ζηλανδία: Αποπέμφθηκε ο υπουργός Υγείας που έσπαγε προκλητικά την καραντίνα

Ο Ντέιβιντ Κλαρκ δεχόταν επίσης πυρά επειδή παραβίασε ο ίδιος τους αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:53

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με πάνω από 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 700 νεκρούς σε 24 ώρες

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθε σε 706.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 02 Ιουλ 2020 | 07:06

Μεξικό: Μακελειό με τουλάχιστον 24 νεκρούς και 7 τραυματίες σε κέντρο απεξάρτησης [εικόνες]

Οι ένοπλοι δράστες ανάγκασαν τα θύματα να ξαπλώσουν στο έδαφος και τα δολοφόνησαν.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 02 Ιουλ 2020 | 06:53

Βραζιλία: Ξεπέρασε το φράγμα των 60.000 νεκρών από κορονοϊό

1.447.523 άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν προσβληθεί.

ΠΙΣΩ...ΟΛΟΤΑΧΩΣ 02 Ιουλ 2020 | 06:38

Η Καλιφόρνια κλείνει μπαρ, εστιατόρια για 3 εβδομάδες, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο 110 άνθρωποι πέθαναν στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο κυβερνήτης.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 00:13

Κορονοϊός: "Σύντομα το εμβόλιο" είπε ο Τραμπ - Επιτυχείς δοκιμές ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

Τις ενθαρρυντικές αναφορές για προχωρημένες έρευνες για το εμβόλιο επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 01 Ιουλ 2020 | 23:58

DW: Ο Ερντογάν θέλει να "σβήσει" τον Κεμάλ Ατατούρκ και να γίνει... Πορθητής - Πώς θα το πετύχει κάνοντας τζαμί την Αγια-Σοφιά

Η πράξη αυτή θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, τους οποίους θέλει να μιμηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 01 Ιουλ 2020 | 22:20

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση Πομπέο για την Αγια-Σοφιά

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του η Άγκυρα απάντησε μέσω του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Νουμάν Κουρτουλμούς

ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» 01 Ιουλ 2020 | 21:07

Βοστόνη:  Ο Δήμος απομακρύνει άγαλμα του Λίνκολν με έναν σκλάβο γονατισμένο μπροστά του [Εικόνα]

Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μειωτική απεικόνιση.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ 01 Ιουλ 2020 | 20:44

Η Άγκυρα "επιτίθεται" στη Γαλλία και με υπόθεση κατασκοπείας: Τούρκοι συνέλεγαν πληροφορίες και για την κόρη του Ερντογάν

Σύμφωνα με την Σαμπάχ, πρώην υπάλληλος του προξενείου της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, παραδόθηκε υποστηρίζοντας ότι συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της γαλλικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.