Καλιφόρνια: Τρεις μέρες παλεύουν με τις φλόγες

Αναφορές για έναν νεκρό από τις πυρκαγιές. Απειλούνται πολλά σπίτια ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Τραγικές οι καταστροφές.

SHARE THIS
0
SHARES

Τρεις ημέρες μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην νότια Καλιφόρνια, που πλέον, σύμφωνα με αναφορές, μετρά την πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Οπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα –και το Reuters χωρίς όμως να το επιβεβαιώνει- οι πυροσβέστες εντόπισαν το αποτεφρωμένο σώμα ενός ανθρώπου στο Κάρλσμπαντ. 

Οι μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να απειλούν πολλά σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν, εξ αιτίας της ταχύτητας με την οποία κινείται η φωτιά υποβοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, ανέφεραν οι αρχές.

Στο Σαν Ντιέγκο έχουν εκδοθεί 13.000 διαταγές για εκκένωση κατοικιών και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια

Την τρίτη ημέρα από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές καταστράφηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, όπου οι πυροσβέστες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στις παρυφές της πόλης του Σαν Μάρκος, περίπου εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Σαν Ντιέγκο. «Ολα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν. Το Σαν Μάρκος είναι η περιφερειακή μας προτεραιότητα» ανέφερε ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Οι υποχρεωτικές εκκενώσεις σπιτιών στην πόλη του Σαν Μάρκος παραμένουν σε ισχύ», επισημαίνει η πυροσβεστική, προσθέτοντας ότι έχουν εκδοθεί 13.000 διαταγές για εκκένωση κατοικιών και ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια. Ενα συγκρότημα 18 διαμερισμάτων καταστράφηκε κοντά στο Κάρλσμπαντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Σαν Μάρκος, όπου τουλάχιστον άλλες τρεις κατοικίες κάηκαν από την ταχεία προώθηση της φωτιάς.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Σαν Μάρκος, Ρόμπι Ρίτσαρντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο της κατάσβεσης πολύ δύσκολο: «Σήμερα , έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Τα εδάφη είναι ήδη εξαιρετικά ξηρά» είπε. Η Καλιφόρνια συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Λος Άντζελες αντιμετωπίζει αυτή την εποχή θερμοκρασίες πάνω από τους 38 βαθμούς.

Η ευρύτερη περιοχή της δυτικής ακτής πλήττεται από πυρκαγιές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά οι φετινές μεγάλες φωτιές προκλήθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook