Γερμανία: Καμία πρόοδος στην υποδοχή παιδιών από τους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών... παρά τις υποσχέσεις

Στην Ευρώπη μόνο το Λουξεμβούργο έχει επιτρέψει την είσοδο σε δώδεκα μέχρι στιγμής ανήλικα προσφυγόπουλα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΟΧΙ Δημοτικό σχολείο βραβεύεται από τον ΟΗΕγιατο ραπ τραγούδι των προσφύγων

Η βοήθεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να είναι απτή: Η Γερμανία από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να δεχτούν έως και 1600 παιδιά προσφύγων τα οποία βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Στις αρχές Μαρτίου, ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU, CSU, SPD) συμφώνησε να βοηθήσει και να έλθουν στην Γερμανία 350 έως 500 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις μήνες αργότερα ο απολογισμός είναι πενιχρός. Εν τω μεταξύ μόνο 47 παιδιά και οι έφηβοι έφτασαν στο Ανόβερο στα μέσα Απριλίου. "Η Γερμανία τηρεί τον λόγο της και δείχνει αλληλεγγύη", δήλωσε τότε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) στην κυριακάτικη Bild ("Bild am Sonntag"). "Υποθέτω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα ξεκινήσουν επίσης να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους το συντομότερο δυνατό".

Όμως, όχι μόνο στη Γερμανία, το θέμα δεν προχωρά καθόλου. Στην Ευρώπη μόνο το Λουξεμβούργο έχει επιτρέψει την είσοδο σε δώδεκα μέχρι στιγμής ανήλικα προσφυγόπουλα. "Το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω εγκρίσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού", λέει μια εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών. "Παρά την σοβαρή επιβάρυνση λόγω της πανδημίας του Covid 19 η Γερμανία τηρεί σταθερά την δέσμευσή της να δεχθεί τουλάχιστον 350 ανηλίκους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας", διαβεβαιώνει.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) επιμένει να υπάρξει πρόοδος και απαιτεί να δοθεί ένα τέλος στην τήρηση "πολύ αυστηρών κριτηρίων επιλογής ", όπως είπε η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ούτε Φοκτ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). "Η Γερμανία εκτός από τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους οφείλει να δεχτεί ασυνόδευτα ανήλικους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου".

Με την τοποθέτηση αυτή θίγει ένα διαδικτυακό λάθος της συμφωνίας: Ο συνασπισμός επέλεξε μια ομάδα η οποία θα συναντούσε μεν μεγάλη συμπάθεια, η οποία όμως αφορά σε ένα πολύ μικρό τμήμα παιδιών στα ελληνικά νησιά. Θα επιτρεπόταν, δηλαδή, να έλθουν στην Γερμανία είτε παιδιά τα οποία χρήζουν επείγουσας θεραπείας λόγω σοβαρής ασθένειας ή είναι ασυνόδευτα και κάτω των 14 ετών "τα περισσότερα εκ των οποίων έπρεπε να είναι κορίτσια". Αλλά τέτοιας κατηγορίας προσφυγόπουλα, τα οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήθελε να βοηθήσει, δεν υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Αυτό προέκυψε από μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα.

Από τους περίπου 5100 ασυνόδευτους ανήλικους τους, οποίους κατέγραψε ο Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στα τέλη Απριλίου στην Ελλάδα, μόλις το 7,1% ήταν κορίτσια και μόνο το 8,6% ήταν έως 14 ετών.

Πόσοι ανήλικοι είναι στην Ελλάδα

Η εικόνα είναι κάπως πιο διαφορετική αν δει κανείς τη συνολική εικόνα των προσφυγόπουλων στα ελληνικά νησιά. Το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), είναι ανήλικοι, το 43% είναι κορίτσια - αλλά όχι απαραίτητα χωρίς συγγενείς- και επίσης τα περισσότερα από αυτά είναι μεταξύ 14 και 17 ετών, πιο μεγάλα δηλαδή από το επιθυμητό όριο ηλικίας.

Εκτός από τη Γερμανία, έντεκα άλλα κράτη είναι βασικά έτοιμα να υποδεχτούν ανηλίκους: η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Σλοβενία "Βρισκόμαστε σε συνομιλίες και με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. έτσι ώστε αυτή η λίστα να μπορεί να διευρυνθεί", ανέφερε στις Βρυξέλλες η Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει κινητικότητα : "Η κύρια φάση της πρωτοβουλίας θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου".

Τα κριτήρια μπορεί να διαφέρουν και περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την ανάγκη για βοήθεια. Και αυτό όμως δεν επιταχύνει τη διαδικασία: "Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να συμφωνήσουμε σε κοινά κριτήρια που θα εφαρμόζονται ομοιόμορφα από τις χώρες που θα υποδέχονται τους ανήλικους, ώστε να βρούμε μια γρήγορη και ομοιόμορφη λύση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατη Αρμοστεία στη Γερμανία Φρανκ Ρέμους στο dpa.

"Η διαδικασία είναι περίπλοκη επειδή πρόκειται για ανήλικους και συμμετέχουν πολλές αρχές και οργανισμοί στην κατανομή τους", δήλωσε ήδη τον Απρίλιο στο dpa ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Εκτός από τις ελληνικές Αρχές, συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι χώρες υποδοχής- και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα παιδιά και οι ίδιοι οι νέοι που συμφωνούν και πρέπει να προετοιμαστούν για μετεγκατάσταση. Γι 'αυτό έχουμε ταχθήκαμε από την αρχή υπέρ της γρήγορης επεξεργασίας των περιπτώσεων, αλλά όχι της βιαστικής", λέει ο Ρέμους. Ο χρονική διάρκεια επεξεργασίας ήταν πολύ πριν από την κρίση του κορονοϊού πρόβλημα - και τώρα είναι ακόμη περισσότερο. Οι χώρες υποδοχής ζητούν ένα πρόσφατο τέστ για τον κορονοϊό, το οποίο δεν πρέπει να απέχει πάνω από τρεις μέρες, οπότε πρέπει να γίνει λίγο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία πτήσης. Επομένως δεν υπάρχει κάποια στοίβα από έτοιμες περιπτώσεις οι οποίες περιμένουν την πτήση τους", λέει ο Ρέμους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τουλάχιστον θέλει να ξαναδοκιμάσει. "Σε ένα επόμενο βήμα πρέπει να έλθουν άρρωστα παιδιά. Η επιλογή των ανηλίκων είναι λίγο πριν την ολοκλήρωσή της ", λέει η εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να αναφέρει αριθμό. Μια γερμανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε ήδη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

"Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι διαχειρίσιμος και για τις αποτελεσματικές διοικήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει πρόβλημα να αποφασίσουν γρήγορα για τις αιτήσεις ασύλου. Όμως , τα 1600 παιδιά και έφηβοι που θα γίνουν δεκτά είναι μόνο 1600 σταγόνες στον ωκεανό", τονίζει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Γερμανια Φρανκ Ρέμους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτ 2020 | 06:31

Καιρός...καλοκαιρινός με άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα αγγίζουν τα ...τριαντάρια.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 30 Σεπ 2020 | 13:05

Κορονοϊός - Η Μέρκελ προειδοποιεί: Έρχονται δύσκολοι μήνες, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε νέο lockdown

Τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά αλλά η Μέρκελ τονίζει πως είναι εφικτό να μην υπάρξει δεύτερο Lockdown.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 30 Σεπ 2020 | 12:22

Σουβλί, αυτοσχέδια μαχαίρια, σπαθιά και... ναργιλές στις φυλακές Αυλώνα [εικόνες]

Οι έρευνες απέδωσαν καρπούς. Στις φυλακές ανηλίκων στην αυλώνα βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, σπαθιά, σουβλιά αλλά και ναργιλές.

ΕΚΤΕΝΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Σεπ 2020 | 11:17

Η ανάλυση του Γερμανικού Τύπου: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη της με την Ελλάδα

Στην ελληνοτουρκική κρίση και τη θέση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 30 Σεπ 2020 | 10:25

Συνέντευξη Πομπέο στην "Καθημερινή" με ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: Οχι σε μονομερείς ενέργειες

Η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Σεπ 2020 | 10:21

Νέα επιστολή Ερντογάν προς τους ηγέτες της Ε.Ε: Ζητά διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε την επιστολή προς όλους τους ευρωπαϊους ηγέτες, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 30 Σεπ 2020 | 07:21

Τα 2 συν 1 κέρδη από την επίσκεψη Πομπέο – Έγιναν Τούρκοι...οι Τούρκοι με τον αμερικανό ΥΠΕΞ - Οι πιέσεις του Βερολίνου

Διπλωματικός πυρετός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ο Δένδιας στην Κύπρο που επιμένει στο βέτο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ 29 Σεπ 2020 | 20:02

Οργισμένος ο Τσελίκ λόγω της επίσκεψης Πομπέο: Δεν βοηθούν την ειρήνη οι δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα

Απειλές πολέμου από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ 29 Σεπ 2020 | 17:13

Κορονοϊός: Ενας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 16 δευτερόλεπτα...- Πατέρες, μητέρες, σύζυγοι και αδελφοί

Το μήνυμα του επικεφαλής του ΠΟΥ για τους νεκρούς από τον κορονοϊό που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ 29 Σεπ 2020 | 15:18

Κορονοϊός: Και τρίτος θάνατος μέσα σε λίγες ώρες - Κατέληξε 79χρονος στη Θεσσαλονίκη - Στους 388 οι νεκροί

Ο 79χρονος είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου.

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ 29 Σεπ 2020 | 14:58

Νέο αεροδρόμιο Βερολίνου: Πώς οι Γερμανοί βγήκαν εκτός προγράμματος - "Γίναμε περίγελος" [Εικονες]

"Εμείς, οι Γερμανοί μηχανικοί, ντρεπόμαστε", δήλωσε για το νέο αεροδρόμιο Βερολίνου ο επικεφαλής.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ 29 Σεπ 2020 | 10:01

Σκηνικό απείρου κάλλους στο Ηράκλειο: Γυναίκα έφτυνε τους αστυνομικούς στο πρόσωπο, τους κλωτσούσε και τους χτυπούσε

Η Γερμανίδα αφού εκσφενδόνισε ό,τι βρήκε, άρχισε να ρίχνει μπουνιές και κλωτσιές στους αστυνομικούς.