Καν Ντουντάρ της Cumhuriyet : «Η ΕΕ συνεργάζεται με τον φασίστα Ερντογάν»

«Η ΕΕ συνεργάζεται με μια φασιστική κυβέρνηση». Μέσα από τις διαβόητες τουρκικές φυλακές με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet.

kan-ntountar-tis-cumhuriyet--i-ee-sunergazetai-me-ton-fasista-erntogan
SHARE THIS
0
SHARES

«Η ΕΕ συνεργάζεται με μια φασιστική κυβέρνηση». Μέσα από τις διαβόητες τουρκικές φυλακές με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet Καν Ντουντάρ μιλά για την στάση της Ευρώπης στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η ΕΕ πρόδωσε τις δημοκρατικές αξίες επιδιώκοντας την επαναπροσέγγιση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ελπίδα ότι θα προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη ενώ θα συνεχίσει να αγνοεί συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βλέπαμε πάντα την ΕΕ ως μοντέλο για να ανεβάσουμε τα στάνταρντ της δημοκρατίας στην Τουρκίας, όχι για να προωθήσουμε τις δικτατορίες.

Τώρα, αν η ΕΕ, προκειμένου να σταματήσει την εισροή των προσφύγων μετατρέπει την Τουρκία σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης και συμφωνεί να κάνει τα στραβά μάτια στις μαζικές παραβιάσεις του Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και του κράτους δικαίου, αυτό σημαίνει ότι η ίδια η ΕΕ θυσιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της στον βωμό των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων.

Ο Ντουντάρ συνελήφθη και φυλακίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με τον επικεφαλής της εφημερίδας στο γραφείο του στην Άγκυρα Γκιούλ Ερντέμ με την κατηγορία της κατασκοπείας και της αποκάλυψης κρατικών μυστικών για ένα ρεπορτάζ που είχε να κάνει με την αποστολή όπλων στη Συρία. Δεκατέσσερις δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία το 2015, καθιστώντας την πέμπτη χειρότερη χώρα για την προστασία των μέσων ενημέρωσης.

Η συνέντευξη του Guardian με τον Ντουντάρ είχε κανονιστεί μέσω των δικηγόρων του, ο οποίος του έδωσε τις ερωτήσεις. Ο Ντουντάρ, αντιμέτωπος με δισ ισόβια, έγραψε τις απαντήσεις στο κελί της απομόνωσης όπου κρατήθηκε για 40 ημέρες.

Τον Νοέμβριο η ΕΕ συμφώνησε με την Τουρκία για παροχή βοήθειας 3 δισ ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες. «Εάν η Δύση, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις πόρτες σε αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φωτιά, κάνει τα στραβά μάτια στα πεπραγμένα μιας φασιστικής κυβέρνησης, θα πνίξει μαζί με τους πρόσφυγες τις αξίες και τις αρχές της και όλους αυτούς που πιστεύουν σε αυτές».

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook