Καταδίκη της Ευρώπης για την βόμβα υδρογόνου του Κιμ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις ενέργειες της Βορείου Κορέας, με την Ευρώπη να δείχνει, ως τώρα τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση των κυρώσεων.

katadiki-tis-eurwpis-gia-tin-bomba-udrogonou-tou-kim
SHARE THIS
0
SHARES

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από τη Δύση για τις ενέργειες της Βορείου Κορέας, με την Ευρώπη να δείχνει, ως τώρα τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση των κυρώσεων. 

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας και ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα.

«Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.

«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Ανησυχία εξέφρασε και η Βρετανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής.

«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news. «Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Ο Τζόνσον είπε πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Ηπιότερη καταδίκη από Κίνα και Ρωσία 

Καταδίκη της κίνησης της Βορείου Κορέας υπήρξε και από το Πεκίνο. Η Κίνα "καταδίκασε έντονα" τη νέα πυρηνική δοκιμή και ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Επίσης και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε από την πλευρά βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμήτης Βόρειας Κορέας.

Το υπουργείο Εξωτερικών  της χώρας  ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook