
"Καλημέρα Μασσαλία, καλημέρα Γαλλία": με αυτές τις λέξεις, στα γαλλικά, ο Πάπας Φραγκίσκος άρχισε τη μεγάλη λειτουργία σήμερα στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας
Ο ποντίφικας είχε προηγουμένως συνάντηση που διήρκησε μισή ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο, η οποία επικεντρώθηκε πρωτίστως στη διεθνή κατάσταση, κυρίως στην Ουκρανία, την Αφρική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε και για το μεταναστευτικό. Ως απάντηση στα όσα είπε το Σάββατο ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που κατήγγειλε την "αδιαφορία" των Ευρωπαίων πολιτικών αξιωματούχων προς τους μετανάστες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "η Γαλλία δεν έχει να ντρέπεται, είναι μια χώρα υποδοχής και ολοκλήρωσης".

Η ανθρωπιστική και πολιτική ομιλία του Πάπα για τους μετανάστες
"Δυο λέξεις αντήχησαν, τροφοδοτώντας τον φόβο των ανθρώπων: "εισβολή" και "επείγον". Αλλά αυτοί που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν φιλοξενία", δήλωσε ο Πάπας στο Βελοντρόμ, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε το Σάββατο, όταν κατήγγειλε τον "φόβο" και την "αδιαφορία" απέναντι στους μετανάστες.
Οι δηλώσεις αυτές του πάπα Φραγκίσκου έγιναν ενώπιον πολλών Γάλλων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ο οποίος την περασμένη Τρίτη είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τους μετανάστες που φτάνουν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, την ώρα που η δεξιά και η ακροδεξιά στη χώρα μιλούσαν για "μεταναστευτικό κατακλυσμό".

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τάχθηκε επίσης υπέρ της "ένταξης" και όχι της "αφομοίωσης" των μεταναστών η οποία "θα υπονόμευε το μέλλον τους, αυξάνοντας τις αποστάσεις και προκαλώντας την γκετοποίηση, την εχθρότητα και τη μισαλλοδοξία".

Οι οπαδοί της Ολιμπίκ Μαρσέιγ και το τεράστιο "κορεό"
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στο στάδιο Βελοντρόμ, το σπίτι των ποδοσφαιριστών της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, αφού ανέβηκε τη λεωφόρο Πραντό επιβαίνοντας στο παπικό όχημα κάτω από έναν λαμπερό ήλιο και με το πλήθος να τον υποδέχεται θερμά κρατώντας σημαίες της Γαλλίας, της Μασσαλίας και του Βατικανού, ενώ μερικοί φώναζαν "Ζήτω ο Πάπας, καλωσόρισες στη Μασσαλία!"
Κατά την άφιξή του, ένα τεράστιο "κορεό" ξεδιπλώθηκε από τους οπαδούς της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, που απεικόνιζε την προτομή του ποντίφικα δίπλα στην "Καλή Μητέρα" όπως αποκαλείται η Βασιλική Νοτρ-Νταμ-Ντε-Λα-Γκαρντ, η εκκλησία της Παναγίας προστάτιδας της πόλης.

Πίσω από αυτό το πανό, που ξεδιπλωνόταν από την οροφή της νότιας πλευράς, οι χιλιάδες θεατές σχεδίασαν με χαρτόνια πρώτα έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο, τη σημαία της Μασσαλίας, προτού γράψουν εκεί ένα τεράστιο "Ευχαριστώ" με κίτρινα γράμματα που σχηματίζονταν από χρυσά χαρτιά.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Γιατί η Αριστερά στη Γαλλία ασκεί κριτική στον Μακρόν
Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκε από στελέχη της Αριστεράς στο όνομα του σεβασμού του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, ενώ ορισμένοι πολιτικοί προερχόμενοι από την άκρα δεξιά προτίμησαν να μποϊκοτάρουν τη λειτουργία λόγω της ομιλίας του Πάπα για τους μετανάστες.
Για αυτήν τη μεγάλη λειτουργία, όπου σχεδόν 60.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τις εξέδρες, αναπτύχθηκε ένας "ιδιαίτερα ασυνήθιστος" μηχανισμός ασφαλείας, με την κινητοποίηση 6.000 αστυνομικών και χιλίων ιδιωτικών φρουρών ασφάλειας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr