
Η επίθεση σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ με τους εκρηκτικούς βομβητές θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ελεγχθεί οι ηλεκτρονικές συσκευές με ακτίνες Χ, σύμφωνα με τον καθηγητή Οπλικών Επιστημών, διευθυντή Τομέα Φυσικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων, Θοδωρή Λιόλιο.
Ειδικότερα, ο κ. Λιόλιος μίλησε στην εκπομπή "Newsroom" για την υβριδική επίθεση που δέχθηκαν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ όταν ανατινάχθηκαν οι βομβητές τους, αποκαλύπτοντας ότι "δεν υπήρξε κυβερνοεπίθεση ή απομακρυσμένη πυροδότηση, όπως έχει ειπωθεί".
"Η εκρηκτική συσκευή ήταν προσχεδιασμένη και τοποθετημένη σε μια συγκεκριμένη στιγμή, χωρίς να σταλθεί κάποιο μήνυμα από τη Μοσάντ ή άλλο φορέα", ανέφερε ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων.

Ειδικότερα, ο κ. Λιόλιος, δείχνοντας μια ανάλογη συσκευή βάρους 100-150 γραμμάρια, τόνισε ότι λίγα γραμμάρια εκρηκτικής συσκευής ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αυτή τη μεγάλης έκτασης επίθεση. "Τοποθετήθηκε ένας ωρολογιακός μηχανισμός, ο οποίος ρυθμίστηκε να εκραγεί σε συγκεκριμένη στιγμή. Κανένα μήνυμα δεν στάλθηκε από τη Μοσάντ" εξήγησε ο κ. Λιόλιος.
Αναφερόμενος στις μαζικές επιθέσεις στον Λίβανο, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι εκρήξεις που έγιναν σε διαφορετικά σημεία, όπως σε σούπερ μάρκετ και γραφεία, αποδεικνύει ότι "δεν μπορούσε να προβλεφθεί ποιος θα κρατούσε τη συσκευή τη στιγμή της έκρηξης". Πρόσθεσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές μπορεί να μην γνωρίζουν τι κουβαλούν, καθώς τους λένε πως πρόκειται για "εργαλείο επικοινωνίας".
Ο καθηγητής τόνισε επίσης την ανάγκη για προληπτικούς ελέγχους, αναφέροντας ότι οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να εντοπιστούν με ακτίνες Χ, αλλά οι αρμόδιοι δεν το σκέφτηκαν καν. "Αν είχαν περάσει αυτές τις συσκευές από ακτίνες Χ, θα είχαν εντοπίσει την εκρηκτική συσκευή", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιόλιος επισήμανε ότι καλό είναι όλοι οι πολιτικοί και όλοι όσοι θεωρούν ότι μπορεί να παρακολουθούνται ή να αποτελούν στόχο να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού.
"Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διευθύνω τα προγράμματα επιστημών ασφαλείας, έχω στην ομάδα μου αξιωματικούς της ΓΑΔΑ με διδακτορικά όπου εκπαιδεύουμε τους διευθυντές ασφαλείας στον έλεγχο αυτών των συστημάτων", πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος.
Δείτε το βίντεο:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr