Κερδίζει τις εντυπώσεις ο Φερχόφσταντ

Προβάδισμα στον Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων με 55% δίνει το EuropeDecides στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτoυ ευρω-ντιμπέιτ για την ηγεσία της Κομισιόν.

kerdizei-tis-entupwseis-o-ferxofstant
|
SHARE THIS
0
SHARES

Προβάδισμα στον Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων και μάλιστα μεγάλο με 55% δίνει η διαδικτυακή πλατφόρμα EuropeDecides στη διαδικτυακή δημοσκόπηση που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου ευρω-ντιμπέιτ των υποψηφίων για την διεκδίκηση της ηγεσίας της Κομισιόν. Δεύτερη με ποσοστό 19% έρχεται η Σκα Κέλερ των Πρασίνων, στην τρίτη θέση με 17% ο υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και τελευταίος με μόλις 9% ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η δημοσκόπηση είναι σε εξέλιξη και «κλείνει» στις 2 το μεσημέρι.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ εστάλησαν περισσότερα από 47 χιλιάδες tweets

Στο debate που έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ενώπιον 700 φοιτητών, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

«Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Zαν Κλοντ Γιούνκερ. Ως πρώην πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν η μόνη επιλογή, που είχαν τα κράτη-μέλη της περιφέρειας.

Ως απάντηση στην ανεργία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή αγορά και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και υπέρ της θέσπισης ενός νόμιμου κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη.  

Ο υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών. «Θέλω να αλλάξω τις ζωές των απλών ανθρώπων που ανησυχούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σουλτς επιτέθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ευρώπη δε χρειάζεται μια δημοκρατία, που να προσαρμόζεται σε μία αγορά όπως τη θέλει η κυρία Μέρκελ, αλλά σε μία αγορά που εξυπηρετεί τη δημοκρατία».

Η πραγματική λύση στην ανεργία των νέων, υπέδειξε, είναι να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται στην κορυφή της μια ηγετική φυσιογνωμία. Μέχρι τώρα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προχωρούσε μόνο όταν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και του Παρισιού, σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας στην ΕΕ και οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η ουκρανική κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, υπέδειξε, ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Σκα Κέλερ επέκρινε τις πολιτικές ομάδες των αντιπάλων της λέγοντας ότι δεν προώθησαν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χαρακτήρισε «γελοίο» το στόχο να φτάσει το 20% η κατανάλωση στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως το 2020, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ εστάλησαν περισσότερα από 47 χιλιάδες tweets

Σήμερα, Τρίτη διεξάγεται δεύτερο ντιμπέιτ, ραδιοφωνικό στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2.30. 

Πρόγραμμα

29 Aπριλίου: «Big Crunch» Ραδιοφωνικό debate στο euranet, από το Ευρωκοινοβούλιο

8 Μαίου: Μονομαχία Σουλτς και Γιούνκερ στο Βερολίνο από το ORF και το ZDF

9 Μαίου: «Η Κατάσταση της Ενωσης» Φλορεντία, μετάδοση από το RaiNews24

15 Μαίου : Προεδρικό debate στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διοργάνωση από την EBU.

20 Μαίου: Debate μεταξύ Σούλτς και Γιούνκερ στο Αμβούργο από το ARD

22-25 Mαίου: Ευρωεκλογές


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook