Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και θα παρευρεθεί πλήθος ηγετών του κόσμου, βασιλιάδες και άλλοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση απέκρουσαν τις υποψίες ότι ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο και να αναγκαστεί να ταξιδέψει με λεωφορείο όταν ο ίδιος και ηγέτες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας την επόμενη εβδομάδα.
Οι εικασίες σχετικά με τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους ξένους αξιωματούχους που αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή της ερχόμενης Δευτέρας εντάθηκαν αφού εμφανίστηκαν κυβερνητικά έγγραφα που έλεγαν ότι οι ξένοι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να μεταβούν μαζικά με λεωφορείο στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. αντί να χρησιμοποιούν ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Οι οδηγίες, τις οποίες είδε ο Guardian και ανέφερε πρώτο το Politico, έθεσαν αυστηρούς κανόνες για τους δεκάδες προέδρους, βασιλιάδες, βασίλισσες και πρωθυπουργούς που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία, προτρέποντάς τους να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι πτήσεις. από τα αεροδρόμια του Λονδίνου.
Το μήνυμα του πρωτοκόλλου ανέφερε επίσης ότι οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα πρέπει να κρατούν τις αντιπροσωπείες τους όσο το δυνατόν μικρότερες και ότι οι προσκλήσεις για την κηδεία περιορίζονται ιδανικά στον αρχηγό του κράτους και στη σύζυγό του.
Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Μπάιντεν -ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία του- ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό με ελικόπτερο και με το βαριά θωρακισμένο προεδρικό αυτοκίνητο, γνωστό ως Beast.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα δημοσιεύματα τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, τόνισε ότι "οι ρυθμίσεις για τους διάφορους ηγέτες ποικίλλουν" και δήλωσε ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι απλώς για καθοδήγηση.
Ο Guardian έμαθε από αμερικανικές πηγές ότι το έγγραφο που διέρρευσε δεν είναι η έκδοση που έλαβε ο Λευκός Οίκος, η οποία δεν επιβάλλει τα ίδια όρια στον αριθμό των προσκεκλημένων και τους τρόπους ταξιδιού. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές της πρόσκλησης και ίσως περισσότερες, η κάθε μία προσαρμοσμένη στην εκάστοτε χώρα. Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.
Σύμφωνα με το Politico, ένας ξένος πρέσβης με έδρα το Λονδίνο έστειλε μήνυμα στο WhatsApp νωρίς το πρωί της Κυριακής που έγραφε: "Μπορείτε να φανταστείτε τον Τζο Μπάιντεν στο λεωφορείο;".
Ο Τίμοθι Μίλερ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ήταν ακόμη πιο άμεσος. "Η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα πετούσε ποτέ εμπορικά ή/ θα έπαιρνε λεωφορείο", είπε.
Ποιοι θα παραστούν
Οι πολιτικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Keir Starmer, θα είναι εκεί. Οι πρώην πρωθυπουργοί – Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ – είναι επίσης πιθανό να προσκληθούν.
Η λίστα προσκεκλημένων για το μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου τον Απρίλιο του 2021 παρέχει κάποια ιδέα για το ποιος μπορεί να λάβει μια πρόσκληση. Περίπου 1.800 άτομα παρακολούθησαν τη λειτουργία, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η βασίλισσα της Δανίας, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας.
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο των Χρυσάνθεμων το 2019, έχει σχέδια να ταξιδέψει στο Λονδίνο για την κηδεία, σε αυτό που θα ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έγινε αυτοκράτορας.
Σύμφωνα με το Reuters οι παρακάτω ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στην κηδεία.
Δείτε τη λίστα:
- Τζο Μπάιντεν και Τζιλ Μπάιντεν, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών
- Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Αυστρίας
- Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
- Anthony Albanese, Αυστραλός πρωθυπουργός
- Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Λιθουανίας
- Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα
- Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Γερμανίας
- Yoon Suk-yeol, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας
- Jair Bolsonaro, Πρόεδρος της Βραζιλίας
- Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
- Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας
- Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλίας
- Τζάστιν Τριντό, Καναδός πρωθυπουργός
- Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας
- Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας
- Egils Levits, Πρόεδρος της Λετονίας
- Paula-Mae Weekes, Πρόεδρος του Τρινiντάντ και Τομπάγκο
- Mohammad Shtayyeh, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
- Sauli Niinisto, Πρόεδρος της Φινλανδίας
- Katalin Novak, Ούγγρος Πρόεδρος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr